@JaNieGejJaPapiesz: To przyszłość. Hel utonął a Podhale z całym Zakopanem zostało odłączone od kraju na wniosek wykopków. Mają już pewnie swoja walutę w dudkach i urzędowy góralski ¯\(ツ)/¯
Kimchi. Z korzeniem selera zrobiłam ( ͡°͜ʖ͡°) Nigdy nie jem tego samego, traktuję najczęściej jako aromatyczna przyprawę do wielu dań, farszów, zup, mięs, makaronów i ryżu. #arinkaofood
Szarlotka z bezą. Podwoiłam składniki z przepisu i zrobiłam całą blachę.
Fajny pomysł bo białka zawsze zostają (żółtka idą do spodu) a w tym wypadku są wykorzystane i doskonale pasują do całości. Co więcej, jeśli jak kołdra z bezy, nie ma już potrzeby dawać na wierzch ciasta. Ja robiłam jednak z wierzchem bo taki wzięłam przepis: https://www.youtube.com/watch?v=_Mg3cptE4PA
Na jabłka wykładacie gotową bezę. I w sumie można już nie dawać na bezę ciasta tylko takie wsadzić do piekarnika. Przypominam że lepiej się ubija jeśli białka są zimne z lodówki z dodatkiem szczypty soli. Cukier dodaje się w połowie ubijania, stopniowo. Zmniejszyłam ilość cukru bo w moim mniemaniu wszyscy cukiernicy dają go za dużo i jest ulepek.
Warto ciasto zrobić wcześniej jeśli będziecie robić też wierzch bo przydałoby się aby było mrożone w zamrażalce przynajmniej 2 godziny. YTberzy Wam tego nie powiedzą oczywiście (ಠ‸ಠ) Na koniec zostawia się w uchylonym pierniku i ma tam stygnąć, jak beza.
Risotto z halibutem. Chciałam pierwszy raz zrobić mniej zbite, maślane z dużą ilością sosu. Rybowe risotto leci do moich top of the top, ulubieńców więc wklejam i polecam (。◕‿‿◕。)
Użyłam: białe wino, bulion z dodatkiem mleka (na koniec), sos sojowy, limonkę, olej sezamowy (ociupinke) oraz masło. Z przypraw pieprz, chili, msg, liść laurowy, dużo rozmarynu. Druga
Royal eggs czyli jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem, kaparami oraz sosem holenderskim, na grzance. Pyszna i wbrew pozorom szybka propozycja na śniadanko albo kolacje (。◕‿‿◕。)
Zapraszam do obserwowania albo czarnolistowania na: #arinkaofood
Sos z borowików z dodatkiem cebuli, papryki, sosu sriracha. Kremowy dzięki mieszance śmietanki 30%, mąki kukurydzianej z bulionem z rosołu. Po kilku dobrych latach, w tym roku bardzo średnio u mnie z grzybami, a u Was? #arinkaofood
Zauważyłam już dawno temu, żeby nie napisać lata temu, że na #gotujzwykopem potrafi sie nic nie dziać nawet 20 godzin, ale jak ja wkleję cokolwiek to robota sypie sie mirkom z rękawa. Biorą się za wklejanie, pokazywanie przypraw, składników, dań, cokolwiek, robi sie ruch na tagu ( ͡°͜ʖ͡°)
Mam tego trochę, prawie 4GB które ciągle rośnie, wiec może powinnam przestać sie też opierniczać i
Pierś z kurczaka nadziewana parmezanem w płatkach, serkiem śmietankowym z czosnkiem i pietruszką. Bardzo dobre danie warte wysiłku. Fotorelacja. #arinkaofood
Łosoś w pomarańczach, ziemniaki i sałatka z pomidorów. Łosoś jest smażony na maśle z rozmarynem, sokiem pomarańczowym, czosnkiem, sola i pieprzem. #arinkaofood
Papryka faszerowana mięsem, grzybami, cebulą, kaszą. Pierw duszona w piekarniku, na koniec przypieczona z parmezanem. Więcej zdjęć w komciach ( ͡°͜ʖ͡°)
Sos robię do słoiczków, co roku. Ugotowana papryka, zmiksowana, potem dodaję olej, sól, cukier (można pominąć) gotuję długo pod przykryciem i gorące wlewam do słoiczków. Używam taki koncentrat do sosów, farszów, na kanapkę, jest wspaniały, intensywnie paprykowy i wszechstronny.
Ziemniaki księżnej na sosie musztardowo miodowym z duszoną cebulą, schabowy i kapusta zasmażana. Ziemniaczki lepsze od frytek i kulek ziemniaczanych (づ•﹏•)づ Na luzie mogą być samodzielną przekąską.
Tu obserwuj: #arinkaofood
#gotujzwykopem #foodporn
Sos z buraków? Wtf pierwsze słyszę