• 146
@JaNieGejJaPapiesz: To przyszłość. Hel utonął a Podhale z całym Zakopanem zostało odłączone od kraju na wniosek wykopków. Mają już pewnie swoja walutę w dudkach i urzędowy góralski ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
Szarlotka z bezą.
Podwoiłam składniki z przepisu i zrobiłam całą blachę.

Fajny pomysł bo białka zawsze zostają (żółtka idą do spodu) a w tym wypadku są wykorzystane i doskonale pasują do całości. Co więcej, jeśli jak kołdra z bezy, nie ma już potrzeby dawać na wierzch ciasta. Ja robiłam jednak z wierzchem bo taki wzięłam przepis: https://www.youtube.com/watch?v=_Mg3cptE4PA


#gotujzwykopem #slodycze #arinkaofood
arinkao - Szarlotka z bezą. 
Podwoiłam składniki z przepisu i zrobiłam całą blachę.

...

źródło: 20241013_230701

Pobierz
arinkao - Szarlotka z bezą. 
Podwoiłam składniki z przepisu i zrobiłam całą blachę.

...
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 7
Na jabłka wykładacie gotową bezę. I w sumie można już nie dawać na bezę ciasta tylko takie wsadzić do piekarnika.
Przypominam że lepiej się ubija jeśli białka są zimne z lodówki z dodatkiem szczypty soli. Cukier dodaje się w połowie ubijania, stopniowo.
Zmniejszyłam ilość cukru bo w moim mniemaniu wszyscy cukiernicy dają go za dużo i jest ulepek.
arinkao - Na jabłka wykładacie gotową bezę. I w sumie można już nie dawać na bezę cia...

źródło: 20241013_180117

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 9
Warto ciasto zrobić wcześniej jeśli będziecie robić też wierzch bo przydałoby się aby było mrożone w zamrażalce przynajmniej 2 godziny. YTberzy Wam tego nie powiedzą oczywiście ()
Na koniec zostawia się w uchylonym pierniku i ma tam stygnąć, jak beza.
arinkao - Warto ciasto zrobić wcześniej jeśli będziecie robić też wierzch bo przydało...

źródło: 20241013_180827

Pobierz
  • Odpowiedz
Risotto z halibutem.
Chciałam pierwszy raz zrobić mniej zbite, maślane z dużą ilością sosu.
Rybowe risotto leci do moich top of the top, ulubieńców więc wklejam i polecam ()

Użyłam: białe wino, bulion z dodatkiem mleka (na koniec), sos sojowy, limonkę, olej sezamowy (ociupinke) oraz masło. Z przypraw pieprz, chili, msg, liść laurowy, dużo rozmarynu. Druga
arinkao - Risotto z halibutem. 
Chciałam pierwszy raz zrobić mniej zbite, maślane z d...

źródło: 20241004_181120

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zauważyłam już dawno temu, żeby nie napisać lata temu, że na #gotujzwykopem potrafi sie nic nie dziać nawet 20 godzin, ale jak ja wkleję cokolwiek to robota sypie sie mirkom z rękawa.
Biorą się za wklejanie, pokazywanie przypraw, składników, dań, cokolwiek, robi sie ruch na tagu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mam tego trochę, prawie 4GB które ciągle rośnie, wiec może powinnam przestać sie też opierniczać i
arinkao - Zauważyłam już dawno temu, żeby nie napisać lata temu, że na #gotujzwykopem...

źródło: Bez tytułu

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 30
Sos robię do słoiczków, co roku. Ugotowana papryka, zmiksowana, potem dodaję olej, sól, cukier (można pominąć) gotuję długo pod przykryciem i gorące wlewam do słoiczków.
Używam taki koncentrat do sosów, farszów, na kanapkę, jest wspaniały, intensywnie paprykowy i wszechstronny.
arinkao - Sos robię do słoiczków, co roku. Ugotowana papryka, zmiksowana, potem dodaj...

źródło: 20240830_181346

Pobierz
  • Odpowiedz