@Kantor_wymiany_mysli_i_wrazen Mam nadzieję że to moderacji wystarczy bo jak nie to tym razem skończy się banem - stale usuwają mi zdjęcia z włoskami na podbrzuszu...
Babka wydając resztę pomyliła się o 10zł na moją korzyść a ja bez namysłu zwróciłem nadwyżkę. Dalej tak postępując, bez genu cwaniactwa, "zaradności", obojętności to daleko nie zajadę w tym świecie...
Tak sobie zerkam na mapę Polski i zastanawiam się gdzie pojechać na 3,4 dni by odetchnąć, zresetować się. Morze zawsze robi wrażenie, ale z racji że mam do niego blisko i regularnie bywam, chciałbym wybrać inny krajobraz.
Dokąd Wy byście zajechali na te kilka dni? Pociąg, ewentualnie samolot + krótki dojazd pociągiem/busem.
@synadama: Jest tam w czym wybierać. W okolicy Białegostoku jest jeszcze Tykocin, Narwiański P.N., Biebrzański P.N. Jedynie z transportem pewnie trzeba dobrze zaplanować, albo wziąć/wynająć rower.
@ChlopoRobotnik2137 Ja chyba jednak spasuje. Jeszcze pół roku temu dojadłbym sobie jakimiś chrupkami których miałbym zapas w szafie ale na szczęście mam od nich przerwę i nawet specjalnie mnie nie ciągnie - to zapewne przez leczenie w kulki ze składem większości producentów jak i chorą cenę.
@marcez Gotujesz w osolojej wodzie kurczaka, dodajesz pieprzu ziarnistego, kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych. Na patelni możesz podsmażyć pokrojoną kiełbasę - będzie lepsza. Ziemanki, pietruszkę, niewielki seler, marchewkę, paprykę kroisz w proporcjach i w kostkę wielkości jaki Ci będą odpowiadać. Jak kurczak się ugotuje proponuję go wyłowić i oddzielić mięso. Wrzucasz warzywa a kiedy te zmiękną dodajesz przecier pomidorowy i na końcu kiełbasę. Można posypać natką pietruszki.
@moll Jestem ciekaw na czym smażą devolaye, schabowe w moich barach mlecznych. Niby widziałem jak kupowali duże butle oleju ale nie wiem czy to do smażenia. Rozmawiałem z kolegą kucharzem i mówi że nawet w dobrych restauracjach jadą na fryturze a ta jest z oleju palmowego...