@Grandmaster23: nie, od zera robione. Najpierw zrobiłam zasmażkę czyli przysmażona mąka z masłem i curry oraz garam masalą, wrzuciłam ją do uduszonego mięsa i warzyw, doprawionego sosem sojowym, worcester, keczupem, no i poddusiło się razem
Piernik staropolski, surowe ciasto dojrzewało rok, słownie rok. Przełożony powidłem. Eksperyment oceniam średnio, wprawdzie piernik jest niezwykle delikatny i rozpływa się w ustach, ale chyba przesadziłam z anyżem i ciasto ma trochę dziwny posmak od niego. Jak ktoś ma miejsce w lodówce to polecam zrobić, ile się przy okazji zaoszczędzi przy tej inflacji ( ͡~ ͜ʖ͡°) #gotujzwykopem #pieczzwykopem
@UnitrA: leżało po prostu ciasto w lodówce w przykrytym naczyniu żaroodpornym. Słoik jednak byłby wygodniejszy. Z tego co wiem to ciasto piernikowe może bardzo długo leżakować ale wtedy się je robi bez masła, jajek, i z wódką/spirytusem, pewnie i miodu więcej by się przydało dla lepszego zakonserwowania.
Zachęcona przez @erebeuzet narysowałam choinkę - czyli przebranie jakie mi mama uszyła w przedszkolu na bal przebierańców. Przy okazji przypomniało mi się, że taką zabawę też nazywało się wtedy "choinka". Narysowane w paincie na szybko z powodu braku czasu i narzędzi. Tylko ja i ozdoby świąteczne mają kolory, bo tego akurat jestem pewna - ludzie dookoła już dawno się zatarli w mojej pamięci. Ciekawie w ilu cudzych obrazkach sama byłabym takim
Pełnowartościowe i pyszne śniadanie: chleb z domowym smalcem i dryblasem od Mamusi. Smalec to bardziej pasta mięsna: karkówka wyduszona w tłuszczu tak że rozpada się na włókna, zaś ogóry są chrupiące, kwaśne i mocno czosnkowe. #gotujzwykopem
Upiekłam w życiu wiele dobrych kurczaków ale tego będę najczęściej powtarzać. Kurczak pieczony w całości, doprawiony tak jak to Babcia robiła - czyli cebula i przyprawa do kurczaka po węgiersku z Kamisa. Piekł się szczelnie przykryty w żaroodpornym naczyniu, na sam koniec tylko odsłoniłam żeby skórka chrupała. Kości wychodziły bez problemu, przy podnoszeniu za kość mięso samo się ześlizgiwało. Do tego ryż i surówka z pekinki. Ryż i sos spod kurczaka to
Jem starcipsy ser-pomidor, piję herbatkę, lecą świąteczne piosenki, świecą kolorowe lampki, zaraz wpadnie meczyk Doty... ale brakuje nostalgii bo w dzieciństwie tak nie było. Miło, że teraz tak mogę mieć. #nostalgia #gownowpis
Urodzona za późno by odkrywać kontynenty, za wcześnie by eksplorować kosmos, i co najgorsze pół minuty za wcześnie na świąteczne metro #warszawa #zalesie
@chanoja: podsmażona cebula z marchewką, daikonem i kapustą pekińską, do tego pasta #!$%@?, sos sojowy, zalane wywarem z piersi kurczaka, czostku i shiitake, na koniec doprawienie czosnkiem, szczypiorkiem, kimchi, do tego włożony kurczak z wywaru i osobno ugotowany ryż
Zgodnie z wynikami ankiety, dziś przeglądamy numer z gościem specjalnym - Markiem Niedźwieckim. Kuchnia 01/1997; cena 2,90 zł Oto lista przepisów zawartych w tym numerze, jeśli coś konkretnego kogoś zainteresuje, to mogę zrobić zdjęcie.
Znowu reklama Kieleckiego, ale jaki miał wtedy bogaty asortyment - nigdy tych sosów nie widziałam. Reklama z serii "graphic design is my passion", sądzę że wtedy to było WOW.
Pycha kroczy przed upadkiem (╯︵╰,) ciasto na piernik staropolski (z moichwypieków) dojrzewało w lodówce od zeszłego grudnia (w pojemniku szklanym, wierzch jeszcze miodem posmarowałam). Dziś kawałeczek upiekłam na próbę i ma bardzo dziwny zapach - trochę jakby amoniak, czy może stare masło? Czy przypraw dałam za mało? Ciasto po upieczeniu jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach, i ten dziwny posmak znika po chwili, ale zastanawiam się,
Większość tych nowych ubranek z cache wydaje mi się przeładowana ozdobnikami, brakuje takich prostych a eleganckich. Marci jest spoko, ale od tego Tiniego czy Rikiego można oczopląsu dostać. #dota2
Temat: życie i śmierć Materiał: papier, tusz, kredki wodne.
Skupiłam się na przemijalności. W Japonii sztuka pędzla obejmuje zarówno kaligrafię, jak i malarstwo. Cytat (w nowoczesnym japońskim) z mojej ulubionej książki, "The Tale of Genji". Ukazany fragment to wiersz jednego z bohaterów: "I see the drake fly, take it up in my hand.