Wpis z mikrobloga

Piernik staropolski, surowe ciasto dojrzewało rok, słownie rok. Przełożony powidłem. Eksperyment oceniam średnio, wprawdzie piernik jest niezwykle delikatny i rozpływa się w ustach, ale chyba przesadziłam z anyżem i ciasto ma trochę dziwny posmak od niego. Jak ktoś ma miejsce w lodówce to polecam zrobić, ile się przy okazji zaoszczędzi przy tej inflacji ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem #pieczzwykopem
Pobierz maegalcarwen - Piernik staropolski, surowe ciasto dojrzewało rok, słownie rok. Przeło...
źródło: comment_1671796749GwWks4LXdem5MIaBjokPnu.jpg
  • 2
@UnitrA: leżało po prostu ciasto w lodówce w przykrytym naczyniu żaroodpornym. Słoik jednak byłby wygodniejszy. Z tego co wiem to ciasto piernikowe może bardzo długo leżakować ale wtedy się je robi bez masła, jajek, i z wódką/spirytusem, pewnie i miodu więcej by się przydało dla lepszego zakonserwowania.