Wpis z mikrobloga

Upiekłam w życiu wiele dobrych kurczaków ale tego będę najczęściej powtarzać. Kurczak pieczony w całości, doprawiony tak jak to Babcia robiła - czyli cebula i przyprawa do kurczaka po węgiersku z Kamisa. Piekł się szczelnie przykryty w żaroodpornym naczyniu, na sam koniec tylko odsłoniłam żeby skórka chrupała. Kości wychodziły bez problemu, przy podnoszeniu za kość mięso samo się ześlizgiwało. Do tego ryż i surówka z pekinki. Ryż i sos spod kurczaka to jedno z moich ulubionych dań, nawet mięsa nie trzeba ʕʔ
#gotujzwykopem
maegalcarwen - Upiekłam w życiu wiele dobrych kurczaków ale tego będę najczęściej pow...

źródło: comment_1671389559n82A9VsoQ53vu9qLBaV0EU.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
@esquina: 180 stopni, pieczony bodajże 2 godziny. Na samym początku piekł się bez przykrycia żeby temperatura szybciej złapała, tak po 20 minutach przykryłam. Pieczony piersią do góry, nie przewracany, tylko na koniec odkryłam, polałam wytopionym sosem, i tak sobie poleżał z 15 minut jeszcze w zamkniętym, ale wyłączonym piekarniku. Czas podaję mniej więcej.
  • Odpowiedz