Hej Mireczki, szynkie pyranie. Feementowalem sobie ostatnio West Coast IPA na US-05, OG 1.060. Po 14 dniach fermentacja się zatrzymała (1.008), piwko zlałem na cichą i zebrałem drożdże. Gęstwa po 24h w lodówce wygląda jak na zdjeciu. I teraz pytanie czy nadaje się ona jeszcze do użytku czy raczej po piwie ABV 6.8% już średnio bo wygląda jakoś tak dziwnie, zwłaszcza ta piana na górze ( ͡°ʖ̯͡°
@GrS11: Są różne szkoły, niby na samym dnie mogą się gromadzić jakieś "odpadki", więc ja zwykle starałem się zlać do brzeczki to z góry. Generalnie wygląda dobrze, nie czekaj z nią zbyt długo. Mieszkasz w UK lub USA? Bo nie spodziewałem się, że w Polsce ktoś podaje gęstość w tych śmiesznych jednostkach.
@GrS11: Trafiłem. Gęstwę trzymam zwykle do tygodnia, mam złe doświadczenia z trzymaniem ich dłużej. No i w tak krótkim czasie nie trzeba nic z nimi robić dodatkowo. Jeśli nie trzymałeś poprzedniego piwa więcej niż 2-3 tygodnie, to martwych drożdży właściwie nie będzie. Ale jakieś osady pewnie tak.
Cześć Mirki, pytanie amatora. Właśnie zacząłem przygodę z warzeniem piwa (póki co z ekstraktów). Zrobiłem pierwsza warkę Mangrove Jack's grapefruit ipa która się nagazowuje, a wczoraj nastawiłem druga z zestawu startowego Morgan's Mountain Lager tyle że zamiast drożdży dołączonych w zestawie dodałem Mangrove Jack's M54 które są teoretycznie lagrowe (tak, wiem, nie są lagerowe), ale fermentacja jest zalecana w temp 18-20 stopni. I tutaj pojawia się moje pytanie czy można trzymać fermentor
@GrS11: i tak będziesz potrzebował taki gar żeby po wysadzania zagotować brzeczke i to tutaj może się pojawić problem. Jak kuchenka nie ma wystarczającej mocy to w ogóle nie będziesz w stanie doprowadzić do zagotowania. Miałem dawno temu taki problem z dość stara kuchenka gazowa i ostatecznie wtedy zamieniłem kuchenkę na taboret gazowy :P
W sypialni mam ok. 20 st wiec nie ma tragedii ale chciałem przytrzymać w dolnym zakresie temperatury żeby uniknąć właśnie niepożądanych aromatów.
@GrS11: Zmierz termometrem, bo czasami wydaje się a jest inaczej, zmerz przy podłodze. Gdyby było 20 otoczenia, to wówczas polecam oprócz sucharów BE-134, których wystarczy saszetka dla takich temperatur, polecem drożdze belgijskie, szczególnie FM27 ale pamiętaj o starterze dla płynnych. FM27 dają grefruta i przyprawowość, dobrze to gra
Mirki jak się nazywała ta gra na androida co jeden mirek o niej pisał że dołączył do klanu syna i jak ten zapytał kto jest online to on mu odpisał twój stary? #kiciochpyta #pytanie #android #gry
@borikossss: zarabiasz tyle ile wypracjesz. Za podstawę czyli 38h tygodniowo masz ok. £500 przed podatkiem przez pierwsze dwa lata w serwisie. Przerwa teoretycznie jest po każdym tripie z punktu A do B Ale wszystko zależy od ruchu + 40 minut bezpłatnej przerwy mniej więcej w połowie zmiany. Przycisk "code red" mam (⌐͡■͜ʖ͡■) @bacteria: jest i assault screen ( ͡º
praca jak praca. Nie jeżdżę w centrum więc mam spokój. A jeżeli chodzi o bilety to kierowca nie ma prawa nikogo z autobusu wyprosic bez biletu. Więc jak ktoś nie ma to nie ma i nie trzeba się uzerac.
@GrS11: Wielokrotnie widzialem sytuacje gdy kierowca wypatrzyl kogos wchodzacego bez biletu, wylaczal silnik i mowil ze albo osoba wyjdzie z autobusu albo wzywa policje.
Feementowalem sobie ostatnio West Coast IPA na US-05, OG 1.060. Po 14 dniach fermentacja się zatrzymała (1.008), piwko zlałem na cichą i zebrałem drożdże. Gęstwa po 24h w lodówce wygląda jak na zdjeciu. I teraz pytanie czy nadaje się ona jeszcze do użytku czy raczej po piwie ABV 6.8% już średnio bo wygląda jakoś tak dziwnie, zwłaszcza ta piana na górze ( ͡° ʖ̯ ͡°
Mieszkasz w UK lub USA? Bo nie spodziewałem się, że w Polsce ktoś podaje gęstość w tych śmiesznych jednostkach.