Aktywne Wpisy
zeemzy +36
XDDD kisne z tego jak oni sobie kreują to wszystko
na zdjęciu golas myśli że jest bogaty wygryw fajter z tatuażami piękną damą no bomba testosteronowa
realia: każdy po nim #!$%@?, stifler go rucha, dalej po tylu latach nie potrafi powiedzieć R jak pięciolatek, walczy z olejnikiem i fabianskim bo z kimś lepszym się boi
no i laski nie znam ale pewnie jak 90% tam jakis szonik już dawno zrobiony przez 4
na zdjęciu golas myśli że jest bogaty wygryw fajter z tatuażami piękną damą no bomba testosteronowa
realia: każdy po nim #!$%@?, stifler go rucha, dalej po tylu latach nie potrafi powiedzieć R jak pięciolatek, walczy z olejnikiem i fabianskim bo z kimś lepszym się boi
no i laski nie znam ale pewnie jak 90% tam jakis szonik już dawno zrobiony przez 4
Mam takie pytanie
Po co w sumie żyjecie?
Po co w sumie żyjecie?
Feementowalem sobie ostatnio West Coast IPA na US-05, OG 1.060. Po 14 dniach fermentacja się zatrzymała (1.008), piwko zlałem na cichą i zebrałem drożdże. Gęstwa po 24h w lodówce wygląda jak na zdjeciu. I teraz pytanie czy nadaje się ona jeszcze do użytku czy raczej po piwie ABV 6.8% już średnio bo wygląda jakoś tak dziwnie, zwłaszcza ta piana na górze ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#piwowarstwo
Mieszkasz w UK lub USA? Bo nie spodziewałem się, że w Polsce ktoś podaje gęstość w tych śmiesznych jednostkach.
wg wiki "Kwestią nie do końca jasną jest czas przechowywania gęstwy. Może to być kilka tygodni, ale sa tacy co używają gęstw nawet po kilku miesiącach przechowywania. Można zgrubnie przyjąć, że to są bezpieczne okresy przechowywania dla drożdży:
pszenicznych – 1-2 tygodnie
lagerowych, belgijskich 2-3 tygodnie
angielskich – 3-4 tygodnie
amerykańskich - 4-6 tygodni"
Tak, mieszkam w UK. Tutaj wszędzie podają gravity. Mam reflektometr ale zawsze robię tez pomiar hydrometrem bo reflektometr po fermentacji trzeba przeliczyći biorę średnia z dwóch pomiarów, a hydrometr mam właśnie w gravity.
@polskabialoczerwoni w takim razie poslucham bardziej doświadczonych i tez przemyje dla spokoju ducha :)