Sekret perfekcyjnego makaronu ujawniony. Klucz tkwi w jednej proporcji

Naukowcy odkryli, że kluczem do idealnego spaghetti jest sól. Dokładnie powinno to być 7 gr/l wody. To proporcja, która nie tylko poprawia smak, ale też chroni strukturę makaronu.
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 15
- Odpowiedz





Komentarze (15)
najlepsze
Ilość soli, którą wrzucamy do wody na makaron nie zależy od jakichś boskich proporcji, tylko od smaku i rodzaju sosu.
Do sosu pomidorowego użyjemy tej soli więcej, do pesto z pecorino czy jakimś sosie na oliwkach i anchois czy ogólnie owocach morza dodamy jej mniej.
Tak, jestem ekspertem i nie zapraszam do dyskusji, bo nie ma o czym¯\(ツ)/¯
Tylko stałe zasolenie makaronu jest bez sensu, bo anchois jest bardziej słony od pomidora a chcemy przecież końcowy produkt mieć z grubsza na tym samym poziomie. W pastach to makaronem regulujesz poziom soli w potrawie, inaczej to jest bez sensu, bo będziemy musieli płukać anchois z soli przed użyciem( ͡° ͜ʖ ͡°)
@costamtenteges: i właśnie dlatego regulujemy poziom soli makaronem, a nie sosem.
Nie wiem jak Wy ale ja widziałbym Craiga w obsadzie.
@kureci_paratko: ale to nie jest prawdą.
Od kilku lat staram się używać jak najmniej soli (nadciśnienie). Gdyby nie moja solożerna żona nie używał bym w ogóle. To może się niektórym wydawać dziwne, nieprawdopodobne i nieprawdziwe ale potrawy bez soli też mają smak. Nawet te "have must sól" jak ziemniaki, ryż, makaron i pomidory.
Z cukrem jest identcznie. Przestań słodzić to zrozumiesz
Miłego