Wykop.pl Wykop.pl
  • Główna
  • Wykopalisko199
  • Hity
  • Mikroblog
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Zaloguj się

Popularne tagi

  • #ciekawostki
  • #informacje
  • #technologia
  • #polska
  • #swiat
  • #motoryzacja
  • #podroze
  • #heheszki
  • #sport

Wykop

  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • FAQ
  • O nas
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin

4

Sekret perfekcyjnego makaronu ujawniony. Klucz tkwi w jednej proporcji

Sekret perfekcyjnego makaronu ujawniony. Klucz tkwi w jednej proporcji

Naukowcy odkryli, że kluczem do idealnego spaghetti jest sól. Dokładnie powinno to być 7 gr/l wody. To proporcja, która nie tylko poprawia smak, ale też chroni strukturę makaronu.

belmondo69
belmondo69
belmondo69
z
polskieradio24.pl
dodany: 06.11.2025, 20:25:56
  • #
    makaron
  • #
    jedzenie
  • #
    pasta
  • #
    ciekawostki
  • #
    gotowanie
  • #
    kuchnia
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Komentarze (15)

najlepsze

Bestia_z_Jellystone
Bestia_z_Jellystone
06.11.2025, 21:30:45 via Wykop
  • 1
Bzdura na kółkach.
Ilość soli, którą wrzucamy do wody na makaron nie zależy od jakichś boskich proporcji, tylko od smaku i rodzaju sosu.
Do sosu pomidorowego użyjemy tej soli więcej, do pesto z pecorino czy jakimś sosie na oliwkach i anchois czy ogólnie owocach morza dodamy jej mniej.

Tak, jestem ekspertem i nie zapraszam do dyskusji, bo nie ma o czym¯\(ツ)/¯
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

Bestia_z_Jellystone
Bestia_z_Jellystone
07.11.2025, 04:07:40 via Wykop
  • 1
@paramyksowiroza: nie mówię przecież żeby nie solić makaronu.
Tylko stałe zasolenie makaronu jest bez sensu, bo anchois jest bardziej słony od pomidora a chcemy przecież końcowy produkt mieć z grubsza na tym samym poziomie. W pastach to makaronem regulujesz poziom soli w potrawie, inaczej to jest bez sensu, bo będziemy musieli płukać anchois z soli przed użyciem( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Bestia_z_Jellystone
Bestia_z_Jellystone
07.11.2025, 04:08:56 via Wykop
  • 1
Bzdura na kółkach. Ilość soli zależy od tego co nam smakuje lub co możemy/chcemy jeść. A dla gości od ogólnej zasady "nie przesolić".


@costamtenteges: i właśnie dlatego regulujemy poziom soli makaronem, a nie sosem.
  • Odpowiedz
bartcegielski
bartcegielski
bartcegielski
06.11.2025, 20:50:49 via Android
  • 1
"Sekret perfekcyjnego makaronu...Klucz tkwi w..."

Nie wiem jak Wy ale ja widziałbym Craiga w obsadzie.
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

autotldr
autotldr
06.11.2025, 20:26:36 via Wykop
  • 1
To najlepszy tl;dr, jaki mogłem zrobić, oryginał zmniejszony o 54% (jestem botem)

Makaron: Kluczowe Proporcje Sól-Woda

Naukowcy z Uniwersytetu w Lund odkryli, że gotowanie makaronu wymaga precyzyjnych proporcji soli, wynoszących 7 g na litr wody, co zapobiega rozpadowi spaghetti. Andrea Scotti z Lund University podkreśla, że sól nie tylko poprawia smak, ale również wpływa na mikrostrukturę makaronu, co znacząco wpływa na doświadczenie kulinarne. Badania, które wykorzystały zaawansowane narzędzia, wykazały, że idealny czas
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

kureci_paratko
kureci_paratko
kureci_paratko
06.11.2025, 20:38:05 via Android
  • 0
To badanie zasługuje na igNoble. Niby bez sensu, a jednak daje sporo informacji i wiedzy. 7g soli na literę wody, poniżej makaron się rozpada poczas gotowania. Nikomu niepotrzebne informacje, ale jednak przydatne w codziennym życiu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

Bestia_z_Jellystone
Bestia_z_Jellystone
06.11.2025, 21:31:14 via Wykop
  • 1
poniżej makaron się rozpada poczas gotowania.


@kureci_paratko: ale to nie jest prawdą.
  • Odpowiedz
kureci_paratko
kureci_paratko
kureci_paratko
06.11.2025, 21:48:52 via Android
  • 0
@Bestia_z_Jellystone jak olej do wody. To słaby makaron się rozpada.
  • Odpowiedz
kureci_paratko
kureci_paratko
kureci_paratko
06.11.2025, 20:35:50 via Android
  • 0
Od kilku, wątpię że ten czas tak szybko leci i to więcej jak 10 lat, wiadomo o tym, że smak to głównie sól, tłuszcz i dwie dalej nie pasuje. Są 4 główne składowe. Co najciekawsze, lepsze i smaczniejsze się okazują potrawy lekko przesolone niż te niedosolone. W przypadku tych drugich używa się większej ilości soli niż, je dosalając.
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

bartcegielski
bartcegielski
bartcegielski
06.11.2025, 20:59:28 via Android
  • 1
@kureci_paratko

Od kilku lat staram się używać jak najmniej soli (nadciśnienie). Gdyby nie moja solożerna żona nie używał bym w ogóle. To może się niektórym wydawać dziwne, nieprawdopodobne i nieprawdziwe ale potrawy bez soli też mają smak. Nawet te "have must sól" jak ziemniaki, ryż, makaron i pomidory.

Z cukrem jest identcznie. Przestań słodzić to zrozumiesz

Miłego
  • Odpowiedz
kureci_paratko
kureci_paratko
kureci_paratko
06.11.2025, 21:09:30 via Android
  • 1
@bartcegielski

@kureci_paratko


Od kilku lat staram się używać jak najmniej soli (nadciśnienie). Gdyby nie moja solożerna żona nie używał bym w ogóle. To może się niektórym wydawać dziwne, nieprawdopodobne i nieprawdziwe ale potrawy bez soli też mają smak. Nawet te "have must sól" jak ziemniaki, ryż, makaron i
  • Odpowiedz

Hity

tygodnia

Sklep nike.com nie respektuje zasad o pokazywaniu najniższej ceny z 30dni
Sklep nike.com nie respektuje zasad o pokazywaniu najniższej ceny z 30dni
2998
Pijany biznesmen w Darłowie. Sędzia nie zabrała mu nawet prawa jazdy. Umorzenie
Pijany biznesmen w Darłowie. Sędzia nie zabrała mu nawet prawa jazdy. Umorzenie
2949
Sprawa Sebastiana M.: Rodziny ofiar wypadku nie chcą kontynuować mediacji
Sprawa Sebastiana M.: Rodziny ofiar wypadku nie chcą kontynuować mediacji
2535
Górnicy znów dostaną Karpiowe - miliony w bonusach, gdy spółki toną w stratach
Górnicy znów dostaną Karpiowe - miliony w bonusach, gdy spółki toną w stratach
2412
Gdańsk - jest wyrok w sprawie wałka na wynajem 15 owiec za 150 k zł.
Gdańsk - jest wyrok w sprawie wałka na wynajem 15 owiec za 150 k zł.
2207
Pokaż więcej

Powiązane tagi

  • #przeklejka
  • #gotujzwykopem
  • #jedzenie
  • #pasta
  • #wklejka
  • #kuchniawloska
  • #heheszki
  • #spaghetti
  • #przecier
  • #sniadanie
  • #kuchniamg78
  • #wlochy
  • #gotuj
  • #chiny
  • #howto

Wykop © 2005-2025

  • O nas
  • Reklama
  • FAQ
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies
  • Hity
  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • Changelog
  • więcej

RSS

  • Wykopane
  • Wykopalisko
  • Komentowane
  • Ustawienia prywatności

Regulamin

Reklama

Kontakt

O nas

FAQ

Osiągnięcia

Ranking