Łapią nas na "dmuchane pieczywo". Chleb wydaje się duży, a waży mniej. I...
![Łapią nas na "dmuchane pieczywo". Chleb wydaje się duży, a waży mniej. I...](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_1659011747jXRdtPA89qOeUlZz6C525M,w300h194.jpg)
Shrinkflacja i skimpflacja atakuje nas ze sklepowych półek m.in. na działach z pieczywem. Nawet jeśli wydaje ci się, że bułka lub chleb w twoim ulubionym sklepie wciąż wygląda tak samo, w rzeczywis...
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 194
- Odpowiedz
Komentarze (194)
najlepsze
@Gawol_1:
ale wiecie, że takich klientów jest garstka? Większość kupuje na zasadzie CCC.
Mało kto patrzy na gramaturę czy skład. Liczy się cena.
Podniosą cenę, klient kupi tańszy bo ten jest drogi.
Pamiętajcie w jakim kraju żyjecie i jaka jest tu przeważająca mentalność.
-obniżanie gramatury
-podnoszenie ceny
-zmiana składników na #!$%@?
jeszcze pewnie co bardziej "zaradni" stosują kombinację tych powyższych
Jak chcesz zrobić naprawdę dobry chleb w domu, to mimo tego, że pracy jest mało, to trzeba ją rozłożyć w czasie i to właśnie ogranicza wiele osób. Zrobienie zaczynu to minuta ale potem musisz go na kilka godzin odstawić aby zaczął pracować. Wyrobienie ciasta to kolejne 5 minut ale potem przez kilka godzin trzeba je kilka razy poskładać aby odpowiednio ułożyć gluten. Końcem końców samej pracy jest 15 minut ale
Dlatego przestałem kupuję teraz chleb czy bagietki, bo tam jest ciężej oszukiwać na wielkości. Najlepiej jakby zakazano sprzedaży na sztuki tylko na wagę jak we Włoszech
Polecam robić chleb samemu. Ja piekę chleb raz w tygodniu, dwa-trzy bohenki i starczają na cały tydzień (upieczone trzymam w zamrażarce)
może leżeć nawet rok( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Sprus: dostałem w prezencie taką maszynkę do chleba i lepszy chleb jest z piekarni (no i szybciej)
a tutaj jeszcze wszyscy proponują harówę w domu przy chlebie (brakuje jeszcze "żeby wyhodować dobrą i dużą świnię wystarczy...")
@maryan: Wy poważnie nie wiecie co to jest niedobry chleb.
Pozdrowienia z UK.
Na dodatek w witrynie swojej restauracji wywiesił bezczelną reklamę: "W tym lokalu dzięki cenom z powodzeniem łączymy gastronomię z astronomią".
źródło: comment_16590876450MfOI6fmIw67aTTMcn3OD5.jpg
PobierzAż góra bochenków po sufit zalega
źródło: comment_1659080815uRaXnbHyKLjNH9PvNw4nu9.jpg
PobierzAle fakt, robienie własnych rzeczy jest lepsze dla zdrowia i smaczniejsze, tylko czy przeciętny człowiek znajdzie na to