Efekt Mpemby jednak zachodzi?
Nowe badania opublikowane w Nature potwierdzają efekt, w który dotąd wątpiono - cieplejsze ciecze rzeczywiście schładzają się szybciej niż już uprzednio schłodzone. Uproszczony model cieczy może pomóc w wyjaśnieniu efektu dla roztworów rzeczywistych.
KubaGrom z- #
- #
- #
- #
- 61
- Odpowiedz
Komentarze (61)
najlepsze
W ostatnich latach media błędnie nazywają tym efektem powstawanie dużej ilości pary podczas wylewania gorącej wody na mróz.
Ustalenie, czy to efekt rzeczywisty, okazało się trudne. Najczęściej podawany punkt końcowy, czyli zamarznięcie, nie jest zbyt ścisły. Uznajemy za zamarznięcie pojawienie się lodu na powierzchni naczynia, lód także na ściankach czy może całkowite zamrożenie zawartości? Woda musi być ciepła czy gorąca? Jeśli gorąca, to wystarczy osiągnięcie temperatury blisko wrzenia czy musi się zagotować? Wykonywano różne eksperymenty i rezultaty były mieszane i ciężkie do powtórzenia. W podsumowaniu wielu eksperymentów z roku 2016 stwierdzono, że efekt bądź nie następuje, lub jest niewielki i trudno w powtarzalny sposób go wykazać.
Najnowsza publikacja z The Nature zaproponowała inne, nietypowe podejście do sprawy. Badacze obserwowali tam schładzanie próbek cieczy ze wskaźnikiem stanu, to jest szklaną kulką o średnicy 1,5 mikrometra zawieszoną w wodzie, która poruszała się pod wpływem światła lasera. Światło lasera tworzyło optyczną pensetę, tworzącą potencjał energetyczny, zmuszający cząstkę do ruchu z jednego miejsca do drugiego. Kulka była na tyle mała, że podlegała ruchom Browna, więc jej średnia energia zależała od tego jak poruszały się cząsteczki cieczy. Sposób, w jaki kulka poruszała się w tym potencjale, na ile się mu podawała a na ile stawiała opór, odzwierciedlał jej energię i energię układu, w którym była zanurzona.
@mathmed: "Badacze" z The Nature najwidoczniej nie czytają publikacji naukowych :)
Fenomen ten wyjaśniono kilka lat temu i stworzono model matematyczny, który pokrywa się z wynikami eksperymentów. Za zjawisko odpowiadają różnice w odległościach wiązań wodorowych w zależności od temperatury, co wpływa na szybkość oddawania zgromadzonej energii.
https://arxiv.org/abs/1310.6514