Taki majl poszedł dziś do GIS:
Dzień Dobry,
Chciałbym się dowiedzieć czy planowane jest wycofanie z polskiego rynku produktów spożywczych zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans:
https://www.tvp.info/20492318/...
Cytując dyrektora dyrektora Instytucie Żywności i Żywienia prof. Mirosława Jarosza:
//naukawpolsce.pap.pl/akt...
"izomery trans wykazują wyłącznie niekorzystne działanie na zdrowie człowieka. Są uznanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo naczyniowych, miażdżycy, nowotworów złośliwych (zwłaszcza raka prostaty) oraz cukrzycy typu 2. Prawdopodobnie mogą także wpływać na bezpłodność, powodować zaburzenia laktacji i sprzyjać astmie oskrzelowej."
W związku ze szkodliwością izomerów trans produkty zawierające przemysłowo utwardzane tłuszcze zostały wycofane ze sprzedaży w Danii już w 2003. Podobnie postąpiono na Islandii w Austrii, Norwegii oraz w Stanach Zjednoczonych:
//www.portalspozywczy.pl/...
Przykładowo rozporządzenie amerykańskiego FDA które z dniem 18 czerwca 2018 roku zakazuje sprzedaży jakichkolwiek produktów zawierających tłuszcze utwardzane w celu eliminacji z diety szkodliwych izomerów trans:
https://www.federalregister.go...
Polecam szczególnie zawarte w tej decyzji referencje do prac naukowych.
Tymczasem na polskim rynku mamy liczne produkty zawierające duże ilości tłuszczów trans. Można to sprawdzić za pomocą internetowej bazy danych publikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia:
https://www.izomery.izz.waw.pl...
Przykładowa kwerenda:
* Margaryny twarde pełnotłuszczowe (70-80% tłuszczu) kostkowe max 8,49g w 100g produktu.
* Frytura smażalnicza stała max 33,21g w 100g produktu
Czy zamierzają Państwo podjąć jakieś działania w związku ze sprzedażą w Polsce produktów spożywczych zawierające substancje szkodliwe? Być może warto by rozpocząć od akcji informacyjnej i wymagać od producentów czytelnego oznaczania ich produktów jako szkodliwych dla zdrowia? Po wprowadzeniu takiego obowiązku informacyjnego w 2006 roku w USA, spożycie tego rodzaju tłuszczów spadło o 78%.
Pozdrawiam,
(*****)
Komentarze (74)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/suplementy/cla-sprzezony-kwas-linolowy-wlasciwosci-naturalne-zrodla-i-suplementy_41114.html
rycerzów
PS. Chwalebna postawa.
Komentarz usunięty przez moderatora
https://www.google.com/search?ei=HQr8WvPZOsGUsAH0k7jQCA&q=vegans+and+dpa+aa+dha+blood+low+levels&oq=vegans+and+dpa+aa+dha+blood+low+levels&gs_l=mobile-gws-wiz-serp.3...488.3185..4680...0....198.1682.0j11......0....1.........33i21j33i160.wByy9T%2FjC7o%3D
Jak już @applicative_functor słusznie zauważył nie wszystkie trans są szkodliwe.
Wspomiany Sprzężony kwas linolowy CLA i kwas wakcenowy są zdowymi kwasami tłuszczowymi trans.
Jak widać powyżej nie jest to prawda i należałoby trochę zmodyfikować tego maila.
Z tego co pamiętam ich szkodliwość bierze się z ich podobieństwa do naturalnych tłuszczów, co powoduje że komórki organizmu próbują korzystać z nich jako budulca. Z tego powodu tłuszcze trans gromadzą się w błonach
W artykule profesor Jarosz nigdzie nie wspomina o tłuszczach trans będących ubocznym produktem utwardzania tłuszczów. Cały artykuł o tym nie
A dopiero co olej palmowy był