Ja mam celiakie. Jest to choroba autoimmunologiczna i genetyczna. W Polsce wiele osób ją ma ale o tym nie wiedzą. Ja się dowiedziałem po 23 latach chodzenia po różnych lekarzach z różnymi dolegliwościami. Miałem tak różne objawy jak anemia, zapalenie zatok i u uczucie ropy w gardle. Wszystko przeszło w ciągu 3 dnie od przejścia na dietę bezglutenowa. Miałem bipsje z jelit która w 100% diagnozuje celiakie. Ale dla wielu ludzi to
@BoPanda: ja sie tez meczylem pol zycia. Zorientowalem sie w koncu gdy uswiadomilem zobie ze pijac p--o dostaje obrzekow nosa, dusznosci i dostaje wypiekow na twarzy. Kiedys myslalem ze to a-----l po prostu tak dziala. Teraz juz wiem, niestety p--o mi bardzo szkodzi. Natomiast inne alkohole z ziemniaka czy kaktusa zupelnie przyjemnie moj organizm trawi :)) Tyle lat w niewiedzy... :(
Podobne p---------e z mlekiem, ze nie dla ludzi bo to krowie mleko i tylko dla krow dobre. No to moze zrezygnujmy z jedzenia roslin i tym bardziej wege, bo rosliny to ludzmi tym bardziej nie sa. Po prostu czesc ludzi czegos nie toleruje i tyle, idzie to poznac.
@text: tak jak z orzeszkami ziemnymi - jedni puchną i umierają, reszta może zajadać do woli. Tak czy siak, w końcu ta glutenowaa histeriaa, miejmy nadzieję,, się skończy.
@Martini12: ty umiesz samodzielnie myśleć, czy mama ci zabroniła? Są ludzie uczuleni niemal naa wszystko, to nie o nich mowa geniuszu, tylko o ludziach, którzy boją się glutenu, choć nie mają celakii ani nie są na gluten uczuleni. Dotarło?
Parę tygodni poza gimnazjum i już wam dzieci rozum odjęło.
Gluten sruten. Świat jest pełen niedouczonych pseudonaukowców, fałszywych guru, bo istnieje wystarczająca ilość naiwniaków, którym nawet nie chce się zweryfikować czy nie dają się nabijać w butelkę. Zajebisty materiał. Konkret. Wykop.
Cóż za festiwal s----------a w komentarzach pod tym znaleziskiem. Nietolerancja glutenu jest normalną chorobą. A że produkty bezglutenowe kosztują więcej, to pojawiają się osoby, które chcą na tym zrobić biznes.
Ale to całe p---------e tutaj brzmi mniej więcej tak "przetoczyłem sobie krew od innej osoby i żyję, szach mat naukowcy" - co pokazuje tylko z jakim n-----------m intelektualnym mamy do czynienia w tej "społeczności" ( ͡°ʖ̯͡°)
Mnie akurat nie obchodzą badania, a własne samopoczucie, a po zjedzeniu produktów zbożowych jest zdecydowanie gorsze niż przed. Zacząłem namawiać na dietę bezglutenową nie jedną osobę, wszyscy byli sceptyczni i wyśmiewali temat, ale dziwnym trafem okazywało się, że każdy czuł się na niej lepiej. Bardzo wielu sportowców też jest na tej diecie. Myślę, że nie bez powodu ludzie którzy, żyją z tego w jakiej kondycji fizycznej jest ich ciało są na tej
@Martini12: większość ludzi je niezdrowo, więc po przejściu na jakąkolwiek mądrzejszą dietę, czują się lepiej. Jeśli odczuwasz poważne dolegliwości po zjedzeniu glutenu, możesz poprosić o badania diagnostyczne. Celiakia jest do zdniagnozowania. Natomiast jeśli pójdziesz do alergologa i zleci Ci badania, to na pewno usłyszysz, że nawet przy negatywnym wyniku, można uznać alergię, jeśli sam u siebie widzisz konkretne objawy. Wynika to z tego, że nie ma badań na wszystkie rodzaje
@Martini12: z punktu widzenia natury przystosowanie to przystosowanie, nie dorabiaj ideologii. Jeśli osoba A może spożywać bez wyraźnych negatywnych konsekwencji więcej pokarmów niż Ty, to z punktu widzenia natury jest lepiej przystosowana. To, że być może pożyje przez to 80, a nie 90 lat, robi niewielką różnicę. Najważniejsze, że dożyła wieku reprodukcyjnego wpierdzielając pajdy chleba. Nie pisałam o bezobjawowej alergii. Pisałam o alergiach igE niezależnych, które dają objawy, ale nie
W końcu widzę jakiś głos broniący gluten. Fajnie, dyskusja wyjdzie nam wszystkim na dobre, najgorzej być ignorantem w kwestii tego co jemy.
Ja osobiście wyeliminowałem 90% spożywanego glutenu na rzecz diety Samuraja. Mimo że sam na 100% nie jestem przekonany o jego szkodliwości, mimo przeczytania wielu publikacji to zauważyłem że próba eliminacji tego składnika a więc pieczywa wiąże się z tym że ogólnie zacząłem się lepiej odżywiać. Sama przysłowiowa bułka z pasztetem
Mauricz poza tym ze jest dietetykiem jest tez biznesmenem. Żeby byc wyrazistym musial znalezc sobie wroga, a ze mąka i sól to juz przebrzmiale gwiazdy, wyciagnal cos w Polsce nowego - gluten. To jest teraz na fali, nawet platki cheerios widziałem w markecie z napisem "bezglutenowe" :D
@DamianParol czyli, ze jedno guru probuje przegadac/przepisac drugie guru... :D Takie wojenki i proby przegadania, w swiecie, w ktorym na jedno badanie znajdzie sie zawsze kontr-badanie, to strata czasu. Nie lepiej po prostu robic dalej swoje i pomagac ludziom wedlug swoich przekonan popartych badaniami? Lepiej sobie krecic pijar na wykopie i jutubie, bo nie wazne jak o nas mowia, wazne zeby mowili? Yh. Troche slabo.
Komentarze (280)
najlepsze
Tyle lat w niewiedzy... :(
Tak czy siak, w końcu ta glutenowaa histeriaa, miejmy nadzieję,, się skończy.
Parę tygodni poza gimnazjum i już wam dzieci rozum odjęło.
Ale to całe p---------e tutaj brzmi mniej więcej tak "przetoczyłem sobie krew od innej osoby i żyję, szach mat naukowcy" - co pokazuje tylko z jakim n-----------m intelektualnym mamy do czynienia w tej "społeczności" ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Nie pisałam o bezobjawowej alergii. Pisałam o alergiach igE niezależnych, które dają objawy, ale nie
Ja osobiście wyeliminowałem 90% spożywanego glutenu na rzecz diety Samuraja. Mimo że sam na 100% nie jestem przekonany o jego szkodliwości, mimo przeczytania wielu publikacji to zauważyłem że próba eliminacji tego składnika a więc pieczywa wiąże się z tym że ogólnie zacząłem się lepiej odżywiać. Sama przysłowiowa bułka z pasztetem
Nawet nie ogladam filmiku, bo zawisc
I uważam, że merytoryczna polemika (a taka jest tutaj) jest w cenie i warto ją wykopać