Ciekawe podejscie, chyba sprobuje w ten sposob jak opisujesz. Ja zawsze rano odlozony zakwas (ma prawie 2 lata) mieszam z maka zytnia i odstawiam do wieczora. Wieczorem czesc zakwasu odkladam na kolejny raz i reszte mieszam z maka pszenna i na ok. 1,5-2 godzin do wyrosniecia zostawiam w blasze prostokatnej, pozniej juz piekarnik, 30 minut na 225 stopni, 15 minut na 200 stopni i 45 minut na 175 stopni, sprobuje Twoim sposobem
@haxxx: Na moje oko to żeliwo, bo bardzo ciężkie jest.
Czyli najpewniej jest żeliwny i faktycznie takie garnki są bardzo polecane do wypiekania chleba. Ja polecam też garnek rzymski, który w piekarniku imituje piec kamienny.
Gdy pojawił się ten wykop zaczęłam piec chleb. I o dziwo przez pierwsze 2-3 pieczenia chlebek wyszedł znakomicie! Później było już tylko gorzej, ciągle wilgotny w środku nie wiedzieć czemu i zakalec. Przestałam wtedy piec aż do dziś gdy szukam dobrego sprawdzonego przepisu. Znowu tutaj trafiłam, może tym razem się uda.
Kurde mowie sobie zrobie chleb prawdizwy od znawcy na swieta :) no i zrobilem zakwas wyszedl jak u ciebie a dzisiaj byl dzien wyjecia ciasta i zlozenia na 4 bez WYRABIANIA. No i tu maly problem bo zamiast wwyjac ciasto po prostu wylalo sie na blat... Ciezko to zmyc jak cholera przyczepia sie do wszystkiego :) jezeli ten przepis to primaaprilisowy zart to winszuje :) ps. Wode dodalem w gramach, nie wiem
@haxxx Hej, robię chleb według Twojego przepisu i mam lekkie wątpliwości czy dobrze robię. Po primo zakwas który hodowałem przez 2 dni nie urósł ani razu po zamieszaniu ani po dodaniu składników pomijając jego oczywisty wzrost objętości po dosypaniu mąki i wody. Czym to może być spowodowane? I też juz wyrobione ciasto na chleb które lezy sobie w cieple juz 10h nie zabardzo wyglada na takie które podrosło, myśle ze to wina
@haxxx Zrobiłem ten zakwas ale po 49h w ogóle mi nie urósł. Czy to wina innej mąki? bo użyłem mąki żytniej typu 720. i jeszcze dodam że trzymałem tak jak ty na dolnej rurce od kaloryfera.
@haxxx: Zrobiłem dwa chleby z Twojego przepisu i oba nie wyszły. Właściwie to w ogóle nie wyrosły, nie wiem czy problem tkwi w zakwasie (choć wygląda, że pracuje) czy w jeszcze czymś innym. Chyba porzucę pieczenie chleba, bo przerasta mnie to :)
Komentarze (257)
najlepsze
No ale tak chlebek bez wygniatania? Każdy mi tu pisał że taki chleb trzeba ugniatać...
Czyli najpewniej jest żeliwny i faktycznie takie garnki są bardzo polecane do wypiekania chleba. Ja polecam też garnek rzymski, który w piekarniku imituje piec kamienny.
Dzięki za inspirację!
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora