@koparfild: Pisałem o swojej okolicy. Ktoś wyżej pisał, że w Katowicach też ciężko znaleźć. A u kogoś na wiosce taki robią. Kiedyś wszędzie taki był. Dawno dawno tamu.
@kerfuc: Piekę dwa chleby na raz więc biorę 300 gramów zakwasu. Słoik cały ma pojemności 900 ml. Nigdy nie będziesz miał tyle w słoju, bo nie utrzymasz tego w ryzach jak będzie rosło. Teraz mam pełny słoik i pewnie jest tam z 600 - 700 g.
Nie jest napuszony, bo nie ma tutaj żadnych ulepszaczy wypieków, które ciągną kupne chleby do góry.
Z wodą już temat wyjaśniałem gdzieś w komentarzach.
@kwanty: a jeszcze jedno, kiedy i jak długo wyrabiasz to ciasto?
Wygląda to tak. Mąka przenna wymaga dłuższego wyrabiania niż razowa. Mąka oczyszcona dłuższego od razowej. Ciasto na cleb 100% żytni razowy to wystarczy nawet tylko dobrze wymieszać łyżką.
Jako, że się na tym nie znam, a chciałbym spróbować to mam kilka pytań. Napisane jest, że po 48 godzinach zostawiamy zakwas, żeby sobie to wszystko urosło. OK. Ale co z nim dalej? :) Gdzie to trzymać potem? W lodówce? W ciepłym miejscu? Ile potem trzeba mąki i wody dodawać i co jaki czas? I na koniec, co się z chlebem porobi, jeżeli włożę do zimnego piekarnika a nie do rozgrzanego wcześniej?
Piszę z pamięci. Do tygodnia zakwas w lodówce uważa się za aktywny. Do 4-8 tyg. można przechowywać w lodówce i po dokarmieniu (dodaniu mąki i wody i wymieszaniu i zostawieniu raczej w cieple) po 12-48 staje się znowu aktywny. Na długi czas zakwas można przechować przez wysuszenie go. Wtedy nawet po latach po dodaniu mąki i wody się aktywuje.
Swoją drogą nie chciało by mi się bawić w robienie
Najpierw @sailor_73 mnie zachęcał do pieczenia, miałam wstawić zakwas, a jeszcze nie wstawiłam, a teraz Ty dodajesz znalezisko - jestem podwójnie zmotywowana i jutro wstawiam!
Komentarze (257)
najlepsze
Nie jest napuszony, bo nie ma tutaj żadnych ulepszaczy wypieków, które ciągną kupne chleby do góry.
Z wodą już temat wyjaśniałem gdzieś w komentarzach.
Wygląda to tak. Mąka przenna wymaga dłuższego wyrabiania niż razowa. Mąka oczyszcona dłuższego od razowej. Ciasto na cleb 100% żytni razowy to wystarczy nawet tylko dobrze wymieszać łyżką.
natomiast od momentu wyciągnięcia zakwasu z lodówki i dodaniu go do mąki z solą i ziarnami - czekam tylko godzinkę i zaczynam ugniatanie ciasta
pycha:)
a jakies inne ciekawe jeszcze robisz?
Bocenek (razem z energią el.) kosztuje ok. 1,5-2 PLN. Proces przygotowania zajmuje ok 3,5-4h, przebiega w pełni automatycznie.
Piszę z pamięci. Do tygodnia zakwas w lodówce uważa się za aktywny. Do 4-8 tyg. można przechowywać w lodówce i po dokarmieniu (dodaniu mąki i wody i wymieszaniu i zostawieniu raczej w cieple) po 12-48 staje się znowu aktywny. Na długi czas zakwas można przechować przez wysuszenie go. Wtedy nawet po latach po dodaniu mąki i wody się aktywuje.
Swoją drogą nie chciało by mi się bawić w robienie
Ważne aby trzymać w chłodnym i koniecznie zaciemnionym miejscu.