zgłębiłem się w Twój przepis trochę i efekt wygląda zachęcająco. zrobię na pewno w przyszły weekend. Podzielę się swoim przepisem, równie naturalnym ale o kilka godzin szybszym:
(przez to, że chlebków zrobiłem bardzo dużo robię je praktycznie z ręki i trudno podać mi proporcje tym bardziej, że mąka mące nie równa, nawet w obrębie jednej marki ale są pewne stałe, które zachowane dają 99,9% pewności, że wypiek wyjdzie taki jak
@winnux: Chleb na zakwasie można uprościć. Zakwas żytni w proporcjach do 1:3 do mąki i zamiast robić bochenek, po prostu wrzucić ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką (lub otrębami) keksówki, tak żeby wypełnić jej mniej więcej połowę. Po 3-4 godzinach chleba będzie dwa razy więcej i można piec. Do ogarnięcia w wieczór po pracy no i w smaku także rewelacja. Chleb z wykopu jest bardziej wymagający. ;)
Mam taką jedną piekarnię obczajoną z takim chlebem, za bochenek ok. 500 g płacę 3,50 zł. Nie wiem czy by mi się chciało robić samej ale podziwiam twoje umiejętności, a sam chleb wygląda pięknie. Wychodzi za każdym razem? ;-)
@sohee: Nie wyszedł mi za pierwszym razem, bo chciałem za szybko. Ciasto w południe wyrobiłem a wieczorem piekłem. Zakalec jakich mało był :)
Od kiedy daje mu około 16 godzin czasu wychodzi zawsze. Koszt upieczenia w domu to koszt kilograma mąki + 2 godzin działania piekarnika. Czyli pewnie gdzieś około 4 zł za 1,4 kg.
U mnie w domu od około miesiąca jemy tylko chleb robiony, wypiekany w piecu chlebowym a nie w piekarniku smak jest dużo lepszy. Co do przepisu haxxxa to proponuje zamiast mąki pszennej użyć żytniej lub najlepiej orkiszowej(droga niestety) i do ciasta dodać słonecznik, pestkę dyni lub len.
Jeszcze jedno, na początek zalecam mieszanie ze zwykłymi mąkami, bo wypiek czystego razowca jest trudniejszy - większe ryzyko, że ciasto nie wyrośnie prawidłowo.
Jak ktos potrzebuje zakwas, zwlaszcza na szybko to polecam uzycia probiotykow zawierajacych bakterie z grupy LAB ktore mozna kupic w aptece. Na pewno unikniemy w ten sposob plesni. Ewentualnie sa tez kultury starterowe dla piekarni, ale dosc trudno dostępne.
Piekę od paru lat swoje chleby na zakwasie i najtrudniejsze są początki bo bardzo trudno to robić z czyjegoś przepisu.
Zależnie od siły zakwasu i temperatury otoczenia chleb może rosnąć 4h, a może i 12h. Jeśli będziemy się trzymać przepisu to nie wyrośnie lub zdąży opaść. Podobnie ilość wody: zależna od wilgotności mąki, konsystencję ciasta trzeba ustalać na wyczucie.
Aha, i gdy ktoś się już wprawi to polecam spróbowania poziomu master: upieczenia
Komentarze (257)
najlepsze
zgłębiłem się w Twój przepis trochę i efekt wygląda zachęcająco. zrobię na pewno w przyszły weekend. Podzielę się swoim przepisem, równie naturalnym ale o kilka godzin szybszym:
(przez to, że chlebków zrobiłem bardzo dużo robię je praktycznie z ręki i trudno podać mi proporcje tym bardziej, że mąka mące nie równa, nawet w obrębie jednej marki ale są pewne stałe, które zachowane dają 99,9% pewności, że wypiek wyjdzie taki jak
Od kiedy daje mu około 16 godzin czasu wychodzi zawsze. Koszt upieczenia w domu to koszt kilograma mąki + 2 godzin działania piekarnika. Czyli pewnie gdzieś około 4 zł za 1,4 kg.
Zależnie od siły zakwasu i temperatury otoczenia chleb może rosnąć 4h, a może i 12h. Jeśli będziemy się trzymać przepisu to nie wyrośnie lub zdąży opaść. Podobnie ilość wody: zależna od wilgotności mąki, konsystencję ciasta trzeba ustalać na wyczucie.
Aha, i gdy ktoś się już wprawi to polecam spróbowania poziomu master: upieczenia