Aktywne Wpisy

RuchaczSpychacz +19
Widzieliście że w tym kraju nie opłaca się pracować na etacie.
Kalkulator wynagrodzeń pokazuje, że pracownik który zarabia 120 tysięcy złotych brutto rocznie, otrzyma średnio 8 509,87 złotych netto miesięcznie, co rocznie daje ponad 101 tysięcy netto. Przy zarobkach 130 tysięcy brutto rocznie, netto wyniesie średnio 8 668,41 złotych miesięcznie, czyli ponad 104 tysiące netto rocznie.
Czyli wyrabiając dodatkowe 10k ponad 2 progiem podatkowym na rękę otrzymujesz tylko 3k. Z czego jeszcze
Kalkulator wynagrodzeń pokazuje, że pracownik który zarabia 120 tysięcy złotych brutto rocznie, otrzyma średnio 8 509,87 złotych netto miesięcznie, co rocznie daje ponad 101 tysięcy netto. Przy zarobkach 130 tysięcy brutto rocznie, netto wyniesie średnio 8 668,41 złotych miesięcznie, czyli ponad 104 tysiące netto rocznie.
Czyli wyrabiając dodatkowe 10k ponad 2 progiem podatkowym na rękę otrzymujesz tylko 3k. Z czego jeszcze
Jak zachęcić syna do chodzenia na religię i pójścia do komunii innym argumentem niż "prezenty"? Tylko sensowne, nie hejtujące odpowiedzi.

I odkryliście, że wcale tak nie jest.
Zacznę ja - absztyfikant. Gdy użyłam tego słowa w towarzystwie, ludzie patrzyli na mnie, jakbym przyleciała z kosmosu.
Nikt nie wiedział, o czym mówię. A dla mnie to słowo jest najnaturalniejsze na świecie!
Share Your story
( ͡° ͜ʖ ͡°)
A, i boldujcie, będzie lepiej się czytało
#truestory #wiedza #slownictwo #ludziesaglupi #wtf
szneka z glancem
to to chyba jakieś gwarowe, mam na myśli raczej rzeczy ze standardowej wersji polszczyzny, bo naturalne jest, że np. Slązak nie zrozumie górala( ͡° ͜ʖ ͡°)
sęk w tym że nie wiedziałem że to określenie gwarowe, tym bardziej że nie jestem z regionu z którego to określenie pochodzi, myślałem zawsze że to naturalne określenie
I jeszcze - wyuzdana. Obcy facet powiedział tak do koleżanki w klubie podczas rozmowy, a ta mu podziękowała, bo myślała, że to jakiś komplement ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Próbowałam jej wytłumaczyć, co to znaczy, ale chyba nie zrozumiała :/
.
@blackorchid: ha, pewnie jeszcze oblała się pąsem ;)
ja czasem używam słów, których bym się po sobie samym nie spodziewał, ale kto wie, co tam we mnie w środku drzemie ;)
- pałonik
@krnabrny_brodacz: ja wiem! ja wiem!
Moja Mamunia ubzdurała sobie że "szarańcza to chmara pasikoników" i nie szło jej wyłumaczyć że to oddzielny gatunek
nie ukrywam, że byłoby mi miło, gdybym znów trafiła do gorących, ale głównie piszę to, co akurat mi do głowy przyjdzie, bez szczególnej analizy, jak popularne to będzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@blackorchid:
"Odwietki" (。◕‿‿◕。)