Wpis z mikrobloga

Słowa/ pojęcia/ rzeczy, o których myśleliście, że wiedza o nich jest wiedzą powszechną.

I odkryliście, że wcale tak nie jest.

Zacznę ja - absztyfikant. Gdy użyłam tego słowa w towarzystwie, ludzie patrzyli na mnie, jakbym przyleciała z kosmosu.

Nikt nie wiedział, o czym mówię. A dla mnie to słowo jest najnaturalniejsze na świecie!

Share Your story

( ͡° ͜ʖ ͡°)

A, i boldujcie, będzie lepiej się czytało

#truestory #wiedza #slownictwo #ludziesaglupi #wtf
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

degrengolada - jak kilka lat temu, na maturze użyłem tego słowa opisując patologie występujące w Zbrodni i karze Dostojewskiego, Panie które były komisją, aż się zarumieniły i słuchały mnie z zapartym tchem.
  • Odpowiedz
@ihwar:

szneka z glancem

to to chyba jakieś gwarowe, mam na myśli raczej rzeczy ze standardowej wersji polszczyzny, bo naturalne jest, że np. Slązak nie zrozumie górala( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@blackorchid:

sęk w tym że nie wiedziałem że to określenie gwarowe, tym bardziej że nie jestem z regionu z którego to określenie pochodzi, myślałem zawsze że to naturalne określenie
  • Odpowiedz
@blackorchid:

I jeszcze - wyuzdana. Obcy facet powiedział tak do koleżanki w klubie podczas rozmowy, a ta mu podziękowała, bo myślała, że to jakiś komplement ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Próbowałam jej wytłumaczyć, co to znaczy, ale chyba nie zrozumiała :/

.
  • Odpowiedz
myślała, że to jakiś komplement

@blackorchid: ha, pewnie jeszcze oblała się pąsem ;)

ja czasem używam słów, których bym się po sobie samym nie spodziewał, ale kto wie, co tam we mnie w środku drzemie ;)
  • Odpowiedz
@blackorchid: Dla mnie to praca przejściowa, dobrze płatna. A jak wiadomo studia kosztują. Dla nich często praca na całe życie. W ekipie pracowników fizycznych na 50 osób jeden ma licencjat i jeden inżyniera, reszta to średnie i zawodowe, choć mamy i paru po podstawówce. Ci ostatni mają oczywiście najwięcej do powiedzenia w sprawach wszelakich. Ostatnio usłyszałem np. że muzułmanie modlą się do słońca. Nawet nie wiesz jak ciężko było wytłumaczyć,
  • Odpowiedz
Nawet nie wiesz jak ciężko było wytłumaczyć, że są błędzie

@krnabrny_brodacz: ja wiem! ja wiem!

Moja Mamunia ubzdurała sobie że "szarańcza to chmara pasikoników" i nie szło jej wyłumaczyć że to oddzielny gatunek
  • Odpowiedz
@NuGuns:

No, widzę, że próbujesz powtórzyć gorące z wczoraj ( ͡° ͜ʖ ͡°)

nie ukrywam, że byłoby mi miło, gdybym znów trafiła do gorących, ale głównie piszę to, co akurat mi do głowy przyjdzie, bez szczególnej analizy, jak popularne to będzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@blackorchid: @Zkropkao_Na: O pałoniku słyszę pierwszy raz w życiu, ale u mnie w domu na chochlę do zupy mówi się cierzpak albo czerpak i też myślałam, że to normalne wszystkim znane słowa, a tu okazało się że nie. Podobnie u mnie taka mała miska do zupy to flaczarka.
  • Odpowiedz