Wpis z mikrobloga

@squeezed: A nie jest tak czasem, że mimo wymagań postawionych przez projekt, w czasie realizacji zmieniasz mnóstwo wytycznych? I coś co rzeczywiście wymagało 2 tyg, po zmianach wymaga 3?
  • Odpowiedz
@progreso: Akurat jeżeli chodzi o zmiany to mam bardzo twarde jaja i klient wie, że każda zmiana to dodatkowy czas i kasa. Nauczyłem już klientów planować swój projekt z głową. Ja nie zmieniam wytycznych tak sobie podczas projektu, bo nie ma to sensu.
  • Odpowiedz
bo bardzo dobrze znam rynek, technologie itp.

@squeezed: PM tez powinien znać i rynek i technologie, ponadto powinien umieć rozmawiać z klientami oraz co najważniejsze umieć rozmawiać z programistami, którzy mają różne stopnie autyzmu (przynajmniej ci najlepsi).

Ile powinienem zapłacić dobremu PMowi? Widełki
  • Odpowiedz
@aaandrzeeey: Wolałbym poszukać PM'a który nie jest programistą (przynajmniej nie piszącym dane zlecenie), a jego kasa zależy od powodzenia zlecenia. Nie zapłacę PM więcej niż zarabia informatyk dłubiący zlecenie, bo uważam aby jego rola była większa. Mogę się mylić.
  • Odpowiedz
Wolałbym poszukać PM'a który nie jest programistą (przynajmniej nie piszącym dane zlecenie), a jego kasa zależy od powodzenia zlecenia. Nie zapłacę PM więcej niż zarabia informatyk dłubiący zlecenie, bo uważam aby jego rola była większa. Mogę się mylić.

@squeezed: taki układ nie ma sensu.
  • Odpowiedz
@aaandrzeeey: Nie staram się zmieniać reguł panujących na tym hermetycznym rynku ale lubię wyceniać pracę ludzi zgodnie z ich wkładem. PM ma ważne zadanie ale nie wiem czy można je porównać z pracą informatyka.
  • Odpowiedz
@kmicolo: Dostajemy zapytania ale postanowiliśmy wybrać jeden framework, w którym znamy każdy przecinek na pamięć i tak się stało. Laravel ma bolączki młodego fw, a phalcona nawet nie znam.

• Odpowiedz