Wpis z mikrobloga

#elektronika #arduino

Witam,

mam serwo Tower Pro SG90. Podłączyłem do arduino i wszystko pięknie działa, ale mam jedno pytanie. Gdy serwo ustawi się na wartości od 0 do 100 to po ustaleniu wartości ciągle wydaje dźwięk, jakby coś korygowało. Od wartości 100 w górę problem ustaje i serwo nie wydaje żądnego dźwięku. Co jest tego przyczyną takiego zachowania? Czy tak powinno być?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@haZz: mam podobnie, ale w innych zakresach. 0-10 burczy, 170-180 burczy, od 10-170 nie wydaje żadnych dźwięków. Cholera wie. o_O

Edit: no i inne servo. Jakaś taniocha wymontowana z autka RC.
  • Odpowiedz
No ok, czyli dźwięki przy małych pozycjach ustawienia spowodowane są uszkodzonym serwem, bo nie może ustawić dobrej pozycji?
  • Odpowiedz
Wyczytałem, że może to być wina słabego zasilania. Zalecają zasilanie z oddzielnego zasilacza.
  • Odpowiedz
@haZz: @parsiuk: te zakresy w których Wam "buczy" to zakresy których serwo nie jest w stanie osiągnąć. Układ cały czas próbuje tam dokręcić bo wie że tak ma zadane, ale fizycznie nie ma możliwości (fizyczna blokada, taka wystająca z jednej z zębatek wypustka). W efekcie pcha w miejscu i tylko się niszczy. Dla każdego nowego serwa trzeba znaleźć zakres w którym ono dobrze pracuje i następnie programowo ograniczyć
  • Odpowiedz
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie, ale jeżeli ustawie wartość 40 to ustawia się na 40, gry nie pracuje wydaje dźwięk. Gdy teraz ustawię np. na 60 przesuwa się z 40 na 60 i gdy nie pracuje nadal wydaje dźwięk.
  • Odpowiedz
@haZz: Po pierwsze, najważniejsze - używaj opcji ODPOWIEDZ! :)

Co do serwa - w takiej sytuacji to jednak jest tutaj również jakiś inny problem. W mojej ocenie serwo jest w uszkodzone - obstawiam problem z potencjometrem. Działać pewnie będzie, ale szybciej się zużyje. Jeśli to nie problem, staraj się pracować powyżej wartości 100.
  • Odpowiedz
@haZz: dodatkowo - z czego sterujesz to serwo ? Jeśli z jakiegoś PWMa, to im niższa jego wartość - to po uśrednieniu przez prosty (szybki) filtr - zawsze pozostaną zakłócenia, i serwo będzie ci piszczało/wibrowało w takt tych zakłóceń. Jak możesz - spróbuj ustawić wyższą częstotliwość PWMu. Albo podłącz napięcie regulowane (potencjometrem, analogowe, stałe) zamiast pwm, na próbę, i zobacz czy wtedy przy niskich ustawieniach też wibruje/piszczy.

Wynika to z
  • Odpowiedz