@Dare: taka sugestia raczej nie wynika z tej konstrukcji zdania, tam jest po prostu określenie obecnego społeczeństwa jako ksenofobicznego. Ale istnieje szansa, że mógł gdzieś istnieć kraj o mniejszym poziomie ksenofobii, chociaż to ciężko zmierzyć, bo ksenofobia jest pojęciem bardzo ogólnym, więc nawet sam nie wiem jak to porównać. Trzeba by porównywać poszczególne poziomy różnych ksenofobii i wyciągać wnioski szczegółowe np. obecnie jest mniejsza homofobia niż w średniowieczu, gdzie podejrzanych
@Zkropkao_Na: #shitwykopsays Nie. Jesteś szczęśliwa (mam nadzieję, że rzeczywiście tak jest), bo masz wszystko czego do tego szczęścia potrzeba. Bycie lesbijką nie ma tutaj nic do rzeczy.
tak w ogóle to troszkę mnie w-----a to że znaczna ilość osób homo, patrzy na wszystko przez ten właśnie pryzmat
@Zkropkao_Na: I tu masz moje pełne poparcie. Dużo osób homo obwieszcza wszystkim, że homo to takie same ludzie jak wszystkie inne, jednocześnie przypisując sobie jakieś plusy z racji bycia homo.
@grzegorz-zielinski: I wg tej samej zasady można być dumnym z bycia Polakiem, na przekór tym którzy twierdzą, że patriotyzm jest jak rasizm (słynny już artykuł na stronie gazety z okazji defilady za prezydentury Kaczyńskiego).
@George_Patton: jeżeli obracasz się w towarzystwie, gdzie przyznanie się do bycia Polakiem jest wielką odwagą, bo możesz się spotkać z ostracyzmem czy agresją, to trochę współczuje. Chyba, że to dlatego, bo jesteś na emigracji w rejonach, gdzie ludność ma dość polskich imigrantów za wiele uciążliwości, to w sumie nawet trochę mi nie żal.
@George_Patton: Ale to nie gej jest dumny z bycia gejem, a ojciec geja z syna, przeczytaj co ja napisałem. Żeby można było mówić, że coś jest wg takiej samej zasady, muszą występować podobne współrzędne wejściowe.( ͡°͜ʖ͡°)
@grzegorz-zielinski: No dobrze, ja popełniłem błąd mówiąc "I wg tej samej zasady", więc kajam się.
Mimo to uważam, że dumnym można być z wszystkiego (są tacy co nie kwestionują dumę z własnej narodowości). Ktoś może być dumny z bycia gejem, a ja mogę być dumny z polskości - nie dlatego, że czyni mnie to lepszym od przedstawicieli innych narodowości, ale dlatego, że naród do przynależności którego się poczuwam, pomimo tak
@grzegorz-zielinski: Polacy nie są ani ksenofobicznym, ani homofobicznym narodem. Polska to normalny bogaty, nowoczesny kraj Zachodu, a przeciętny Polak jest wyluzowanym, nowoczesnym człowiekiem Zachodu. Taki jest ogólny stereotyp, a zawistnicy stanowią właśnie ten wyjątek, o którym się nie wspomina.
@Zkropkao_Na: #shitwykopsays Nie. Jesteś szczęśliwa (mam nadzieję, że rzeczywiście tak jest), bo masz wszystko czego do tego szczęścia potrzeba. Bycie lesbijką nie ma tutaj nic do rzeczy.
tak w ogóle to troszkę mnie w-----a to że znaczna ilość osób homo, patrzy na wszystko przez ten właśnie pryzmat, ale to tylko taka wolna myśl
@KartaSieciowa:
@Zkropkao_Na: I tu masz moje pełne poparcie. Dużo osób homo obwieszcza wszystkim, że homo to takie same ludzie jak wszystkie inne, jednocześnie przypisując sobie jakieś plusy z racji bycia homo.
źródło: comment_p7XQnzXY2xhzTTm5VoZ1sfBk0PAFmNQo.jpg
PobierzMimo to uważam, że dumnym można być z wszystkiego (są tacy co nie kwestionują dumę z własnej narodowości). Ktoś może być dumny z bycia gejem, a ja mogę być dumny z polskości - nie dlatego, że czyni mnie to lepszym od przedstawicieli innych narodowości, ale dlatego, że naród do przynależności którego się poczuwam, pomimo tak
@KartaSieciowa: To jest równie głupie jak bycie dumnym z bycia Polakiem.