Wpis z mikrobloga

Mirki kupiłem taki zestaw http://www.instructables.com/id/BYJ48-Stepper-Motor/?ALLSTEPS -silnik krokowy ze sterownikiem ale mam problem, bo po podłączeniu(tak samo przy podłączeniu zewnętrznego zasilania jak i z zasilania z arduino)

silnik działa-słychać i czuć pracę ale ta zewnętrzna część się nie obraca.

Gdy silnik jest wyłączony można tym obracać ręcznie chociaż trzeba w to włożyć bardzo dużo siły(pewnie z powodu ilości przełożeń) ale przy pracującym silniku nie idzie tego ruszyć nawet ręcznie.

Co może być nie tak i czy da się to naprawić?

#kiciochpyta #avr #arduino
fasfsrheeahgdfhds2 - Mirki kupiłem taki zestaw http://www.instructables.com/id/BYJ48-...

źródło: comment_hCDUaakrkfqkrmJrzyDuWxu4SzcSm1LG.jpg

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Gdy silnik jest wyłączony można tym obracać ręcznie chociaż trzeba w to włożyć bardzo dużo siły(pewnie z powodu ilości przełożeń) ale przy pracującym silniku nie idzie tego ruszyć nawet ręcznie.

@fasfsrheeahgdfhds2: I prawidłowo. poczytaj o budowie silników krokowych i momencie trzymającym.
  • Odpowiedz
@fasfsrheeahgdfhds2: tam z lewej masz 4 diody na sterowniku silnika? Jeśli tak, to czy diody zapalają się po kolei, czy jak? w jakiej prędkości się zapalają? Może silnik ma bardzo dużo kroków/360 stopni i on się cały czas obraca, ale tak wolno, że nie zauważasz?
  • Odpowiedz
@fasfsrheeahgdfhds2: tam z lewej masz 4 diody na sterowniku silnika? Jeśli tak, to czy diody zapalają się po kolei, czy jak?

@profesorek92: zapalają się razem ABC, gasną, zapala się C, gaśnie, zapalają się ABC, gasną; i tak w pętli cały czas

przykleiłem kawałek papieru żeby sprawdzić czy się nie obraca bardzo wolno ale w ogóle się nie rusza
  • Odpowiedz
@fasfsrheeahgdfhds2: do tego masz połączone chyba 5 kabelków, racja? A moim zdaniem powinno być ich 6 - 4fazy oraz GND i +5V.

A także - według kodu masz to mieć podłączone pod piny arduino 0, 1, 2, 3 a ze zdjęcia wygląda jakbyś miał to podłączone pod 10, 11, 12, 13
  • Odpowiedz
@fasfsrheeahgdfhds2: no, rycina poglądowa to adekwatna nazwa :D

Jakie napięcie i prąd zasilacza?

Używając zewnętrznego źródła zasilania w układzie, zawsze musisz połączyć masy (GND, czyli minus) wszystkich źródeł zasilania. Więc minus z zasilacza połącz z GND na płytce Arduino. I daj znać czy pomogło, czy coś się zmieniło.
  • Odpowiedz
@fasfsrheeahgdfhds2: No to jeśli nadal

zapalają się razem ABC, gasną, zapala się C, gaśnie, zapalają się ABC, gasną; i tak w pętli cały czas

to znaczy że masz coś źle połączone, albo sterownik silnika padł (mało prawdopodobne).

Musiałbyś zrobić zdjęcie na którym coś widać, bo tak to nie mam możliwości Ci więcej pomóc.
  • Odpowiedz