silnik działa-słychać i czuć pracę ale ta zewnętrzna część się nie obraca.
Gdy silnik jest wyłączony można tym obracać ręcznie chociaż trzeba w to włożyć bardzo dużo siły(pewnie z powodu ilości przełożeń) ale przy pracującym silniku nie idzie tego ruszyć nawet ręcznie.
Gdy silnik jest wyłączony można tym obracać ręcznie chociaż trzeba w to włożyć bardzo dużo siły(pewnie z powodu ilości przełożeń) ale przy pracującym silniku nie idzie tego ruszyć nawet ręcznie.
@fasfsrheeahgdfhds2: I prawidłowo. poczytaj o budowie silników krokowych i momencie trzymającym.
@fasfsrheeahgdfhds2: tam z lewej masz 4 diody na sterowniku silnika? Jeśli tak, to czy diody zapalają się po kolei, czy jak? w jakiej prędkości się zapalają? Może silnik ma bardzo dużo kroków/360 stopni i on się cały czas obraca, ale tak wolno, że nie zauważasz?
@fasfsrheeahgdfhds2: to masz źle coś podłączone. Program wygląda OK, ale to jak zapalają się diody jest złe, musiałeś pomylić kolejność kabelków. Daj fotkę, na której widać wyraźnie co, gdzie podłączyłeś.
Używając zewnętrznego źródła zasilania w układzie, zawsze musisz połączyć masy (GND, czyli minus) wszystkich źródeł zasilania. Więc minus z zasilacza połącz z GND na płytce Arduino. I daj znać czy pomogło, czy coś się zmieniło.
@profesorek92: na ładowarce jest napisane 5V 1A Max, nie wiem ile dokładnie amperów, bo mam uszkodzony amperomierz ale powinno wystarczyć, masy miałem już połączone i tak samo było
Mirka ale jaja xd Myślałem że tak się nie zdarza. Zapytałem szwagierkę jak jej PPK wygląda pod koniec roku. A ona mówi że gdzie to sprawdzić. Mówię zaloguj się na moje PPK. I co się okazuje: nie odnaleziono rachunku.
silnik działa-słychać i czuć pracę ale ta zewnętrzna część się nie obraca.
Co może być nie tak i czy da się to naprawić?
#kiciochpyta #avr #arduino
źródło: comment_hCDUaakrkfqkrmJrzyDuWxu4SzcSm1LG.jpg
Pobierzjaki to jest silnik bipolarny?
Komentarz usunięty przez autora
@fasfsrheeahgdfhds2: I prawidłowo. poczytaj o budowie silników krokowych i momencie trzymającym.
@patrolez zasilanie mam zewnętrzne z przerobionej ładowarki
Komentarz usunięty przez autora
@profesorek92: zapalają się razem ABC, gasną, zapala się C, gaśnie, zapalają się ABC, gasną; i tak w pętli cały czas
przykleiłem kawałek papieru żeby sprawdzić czy się nie obraca bardzo wolno ale w ogóle się nie rusza
jesli do tego dodatkowego kabla masz podlaczone gnd, to jedna diodka musi sie palic na raz i przesuwac sie o jeden
jestli masz podlaczone 5v to jedna sie nie pali i przesuwa o jeden
A także - według kodu masz to mieć podłączone pod piny arduino 0, 1, 2, 3 a ze zdjęcia wygląda jakbyś miał to podłączone pod 10, 11, 12, 13
@profesorek92: są 4 fazy i osobno 5v i masa
@profesorek92: fotkę mogę zrobić ale lepiej będzie jak opiszę co
źródło: comment_dmD22HMj8gNI1FR6MJc2gwHUUShKsx64.jpg
PobierzJakie napięcie i prąd zasilacza?
Używając zewnętrznego źródła zasilania w układzie, zawsze musisz połączyć masy (GND, czyli minus) wszystkich źródeł zasilania. Więc minus z zasilacza połącz z GND na płytce Arduino. I daj znać czy pomogło, czy coś się zmieniło.
to znaczy że masz coś źle połączone, albo sterownik silnika padł (mało prawdopodobne).
Musiałbyś zrobić zdjęcie na którym coś widać, bo tak to nie mam możliwości Ci więcej pomóc.
źródło: comment_m0KPZeRfGjZEUFi0sHIKq55HDkHnHKxh.jpg
Pobierz