Wpis z mikrobloga

@biuna: Biologii już raczej mieć nie będę. A co to moja wina że się roztyła? Jak sie jedzie komunikacją to trzeba się liczyć z tym że będzie się stało.
  • Odpowiedz
@0ptaszek0: Tycie w ciąży to sprawa indywidualna w bardzo dużej mierze zależąca również od hormonów. Średnio z tego co słucham jest to jakieś ~18kg.

Tutaj można sobie poczytać:

http://dzieci.pl/kat,1024113,title,Ile-kobiety-tyja-w-ciazy,wid,13095365,wiadomosc.html?smgputicaid=6136c3

Położnicy i dietetycy twierdzą, że prawidłowy przyrost masy ciała podczas całego okresu trwania ciąży powinien wynieść od 12 do18 kilogramów. Nie jest to jednak reguła i kwestia dodatkowej wagi jest uzależniona od wielu indywidualnych czynników. Przede wszystkim liczy się tu waga
  • Odpowiedz
@steemm: Ja tam miejsca kobiecie w ciąży ustępuję.

Wszystko jest kwestią kultury, osobiście nie miałam "przyjemności" jeszcze doznać bólu nóg i kręgosłupa w czasie ciąży (już pomijając gdy są upały gdy nogi dodatkowo puchną), ale umiem sobie to wyobrazić, że zdecydowanie nie jest to komfortowa sytuacja w której stanie jest normalną czynnością.

Ale chwalić boga są jeszcze kulturalni mężczyźni i kobiety, którzy ustąpią miejsca i kobiecie w ciąży, i człowiekowi
  • Odpowiedz
@steemm: @iniekcja: Nie chce mi się wołać wszystkich, ale uważam że skoro kobieta w ciąży nie jest w stanie ustać w komunikacji miejskiej to niech nią nie jeździ (nie uwierzę, że nikt z rodziny nie posiada samochodu) a jak już jedzie i nikt nie ustępuje miejsca to niech poprosi o ustąpienie. Aczkolwiek też nie spotkałam się żeby nikt nie ustąpił miejsca kobiecie w zauważalnej ciąży, nie wiem skąd
  • Odpowiedz
Nie po to kupuję bilet, albo siedzę obsrany przed kanarem, żeby ustępować miejsca ciężarnym czy starym dziadom, było się nie robić dzieciaków, albo nie być starym xD. Wypada nie wypada, nie po to siedzę 10h na wykopie dziennie żeby później stać.

@Martuchna69 Dzięki za podpowiedź, wyobraziłem sobie to i coś sobie zrobiłem, bo nie miałem do czego już to coś sobie robić. Ale nie myślałaś jak to by fajnie było ?
  • Odpowiedz
@steemm:

co jest w tym kulturalnego że się ustąpi miejsce?

Myślę, że jesteś już troszkę za stary na tłumaczenie czym jest kultura zachowania.
  • Odpowiedz
Widać że masz bardzo duży kontakt z kobietami ( ͡° ͜ʖ ͡°) Może jej ciężko, słabo się czuje, ma mdłości? Podczas ciąży to normalne i trzeba pomagać.

@SebusPL: jeszcze o to zawołam, nie pomagam bo nie mam w tym żadnego interesu, za darmo to jej rodzina może pomagać a nie obcy ludzie

@biuna: mylisz kulturę osobistą z empatią, ja mam gdzieś jak inni się
  • Odpowiedz