Wpis z mikrobloga

@mbielejewski: Trochę mnie zabiło to, co napisałeś. Miałem z WP niewielką styczność, interfejs mnie nie przekonuje, ale jestem pod wrażeniem płynności działania, więc sądziłem że to fajna platforma. Jednak to, co mówisz jest dla mnie całkowitą porażką i jak dla mnie przekreśla sens korzystania z takiego systemu. Osobiście bez przerwy korzystam z aplikacji w tle i brak tego cofnąłby mnie w czasie właściwie do poprzedniej epoki. I nie to, że
  • Odpowiedz
@mbielejewski:

Czym kierował się Microsoft tak bardzo blokując prace aplikacji w tle?

optymalizacją czasu pracy baterii względem statystycznych potrzeb użytkownika. jest określona liczba takich aplikacji, które mogą być dopuszczone do działania w tle jednocześnie (nie jestem do końca pewny, ale chyba jest to 30
  • Odpowiedz
@WielkaPolska: Endomondo jest dobrym przykładem, ale generalnie no... Nie wyłączam aplikacji i one mają działać. Nie wyobrażam sobie, żeby nawigacja gubiła mi fixa jak będę chciał coś sprawdzić w necie, napisać maila czy cokolwiek. Włączam muzykę, która sobie leci, a w tym czasie normalne korzystam z telefonu, odpalam gierkę, którą pauzuję i wracam za parę godzin, oglądam filmik i wracam do niego od zapauzowanego momentu, mam otwarte strony w przeglądarce,
  • Odpowiedz
Włączam muzykę, która sobie leci, a w tym czasie normalne korzystam z telefonu

to jest działanie w tle (w rozumieniu WP)

odpalam gierkę, którą pauzuję i wracam za parę godzin, oglądam filmik i wracam do niego od zapauzowanego momentu, mam otwarte strony w przeglądarce, nawet wykop

to
  • Odpowiedz
@michalkosecki: @mbielejewski: wyjaśnijcie mi jedną rzecz bo nigdy nie miałem czasu sprawdzić a widziałem że ktoś o tym ostatnio pisał moge czy nie mogę włączyć yanosika i here drive jednoczesnie tak by z here drive mieć nawigacje a z yanosika poi?

nie miałem kiedy sprawdzić bo z rzadko jednak wyjeżdżam poza swoje miasto :P
  • Odpowiedz
osobny problem to to, że WP nie pozwala chyba obecnie na odpalenie dwóch takich appek (np. Endomondo i Here Maps, która prowadziłaby Ci trasę) - wtedy faktycznie będą wzajemnie wyciszały wykorzystanie GPS-u przez drugą.

@michalkosecki: Chyba tak się da. Mam odpalonego Sport Tracera, przełączam się na GPX viewer, albo minimalizuje ST. Najpierw ST marudzi, że mało pamięci i żebym wrócił do niego, a po pewnym czasie dopiero marudzi, że problem
  • Odpowiedz
Sport Tracer, GPX viewer

@mbielejewski: nie wiem, jak działają te aplikacje i jak wykorzystują GPS - jeśli jedna odpytuje go w tle, a nie w czasie rzeczywistym to obie mogą działać razem bez problemów.

Nie wiesz, czy MS planuje jakieś zmiany w systemie zarządzania
  • Odpowiedz
@jamtojest: Nawigacja w tle nie gubi fixa, (zresztą po odpaleniu nawigacji fixa łapie odrazu) spotify działa w tle bez problemu, gry tak samo. Problem jest tylko z niektórymi aplikacjami jak endomondo.
  • Odpowiedz