Wpis z mikrobloga

Postanowiłem sobie wczoraj, że nauczę się HTML5 (+CSS). Nie zaczynam od zera bo kiedyś już przy tym dłubałem, więc początki są teraz dużo łatwiejsze. Zrobiłem pierwszy kurs z codecademy, dowiedziałem się co to bootstrap i pobawiłem się trochę różnymi opcjami które znalazłem na stronie boot/w googlach. Teraz mam pytanie: co dalej? Nie chodzi mi tutaj o to, że nie ma materiałów - jest ich tak dużo, że nie mam pojęcia co wybrać. Chciałbym coś zjadliwego z jak największą ilością dobrych ćwiczeń (może być po angielsku). A może zamiast ćwiczeń zacząć robić jakieś proste strony/wizytówki dla ludzi? Ostatnie pytanie: istnieje jakaś nieoficjalna lista stron które powinienem dodać do zakładek jeśli zamierzam się tym dalej zajmować? (na razie mam getbootstrap, bootsnipp i stackoverflow)

#pytanie #html5 #webdev #kiciochpyta
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A może zamiast ćwiczeń zacząć robić jakieś proste strony/wizytówki dla ludzi?

@Thanos: napisałeś jak byk, no chyba, że chcesz do portfolio to podrzucę ci 10 jakichś prostych
  • Odpowiedz
@Thanos: html i css to szkielet. Bootstrapa odpuść sobie na starcie.

Zacznij teraz ćwiczyć: rób layouty NIE UŻYWAJĄC wspomagaczy a następnie naucz się jakiegoś języka programowania.

Jeśli chcesz iść we front-end to oczywiście JavaScript (w którym obecnie i backend zrobisz), ale liźnij też preprocesora jakim jest pehape, bo jednak większość sieci na tym stoi.

Na końcu narzędzia: less/sass, grunt, bower, npm, undercore, docker czy co tam Ci będzie potrzebne
  • Odpowiedz
@npsr: Da się na tym zarabiać po powiedzmy dwóch miesiącach nauki? Bo szczerze, sam HTML 5 + CSS mi się banalny wydaje - może nie uwzględniając wszystkixch sztuczek optymalizacyjnych czy samego doświadczenia. Czy na samym HTML-u + CSS można już zarabiac czy trzeba też znać np. jquerry, php?
  • Odpowiedz
@handler: Napisałem tutaj bo liczyłem na to, że ktoś zweryfikuje moje pomysły i podpowie w którym kierunku pójść - jak ci się to nie podoba to zawsze możesz nie czytać.

@nspr: Tak właśnie mi się wydawało, że ten bootstrap to trochę za wcześnie jest. Najpierw tłumaczą mi divy i pokazują jak wygląda prosty CSS a tu nagle jakieś skomplikowane automatyczne galerie i predefiniowane style... Myślę, że teraz zrobię
  • Odpowiedz
@NamalowanyPrzezSmutek: w dwa miesiące możesz ogarnąć html i css (nie używaj wersji html5, bo przyjęło się, że to zbiór html+css+ECMA5) ale jak sam napisałeś: doświadczenie jest cholernie ważne.

Czy da się na tym zarabiać? Nie wiem.

Jak dołożysz do tego znajomość photoshopa/ilustratora i podstawy JavaScriptu (jQuery to bibloteka, która nie zawsze jest potrzebna) to możesz ciąć szablony albo iść na junior FrontEnd dev gdzieś na przyuczenie.
  • Odpowiedz
@Thanos: boostrap generalnie to zło :P Narzędzie dla backendowców, kiedy chce się coś zrobić a nie musi to wyglądać i mieć wydajne UI :P

Jak zapomnisz o jego istnieniu, zrobisz najlepiej :P
  • Odpowiedz
@NamalowanyPrzezSmutek:

Źle się wyraziłem: nie nie używaj html5 tylko nie używaj takiego nazewnictwa:P Standardu oczywiście jak najbardziej.

ActionScript niema wiele wspólnego ani z rzeczywistością ani z JavaScriptem :P Ale w8 właśnie chyba szukaliśmy kogoś od wymarłego flasha :)
  • Odpowiedz
@npsr: Flash ma się dobrze, co widać po stronach typu Kongregate.com. Może nie ejst stricte popularny w tworzeniu stron, jak kiedyś, ale nadal jest świrtnym narzędziem do tworzenia przeróżnych aplikacji webowych czy nawet mobilnych (AIR). Nie lubie, gdy ktoś uśmierca Flasha, bo Flash jest daleki od śmierci ;)
  • Odpowiedz
@NamalowanyPrzezSmutek: powiedz mi czego nie zrobię wydajniej w html5 ;P flasha używam tylko jako playera i to tylko jako legacy, kiedy coś nie obsługuje hls albo w ogóle tagu video :P

No nie znam :P Ostatnio dłubałem w tym lata temu i to też mało :)
  • Odpowiedz