Wpis z mikrobloga

Mirki z #webdev, mam do was pytanie. Czy jakiś system płatności ma możliwość, żeby użytkownicy danej strony płacili za różne pierdoły (marketplace) sobie bezpośrednio? Chodzi o to, że kasa przechodziłaby od osoby zarejestrowanej w serwisie jako klient prosto do osoby wystawiającej swoje przedmioty lub usługi (zarejestrowanej jako sprzedawca).

Założenie jest takie, żeby właściciel strony w ogóle w tym nie uczestniczył ani nie pośredniczył.

Jestem trochę zielony w temacie bardziej zaawansowanych płatności. Jest w ogóle możliwość wykombinowania czegoś takiego?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dreszczyk: Z tym by nie było problemu i chciałbym tak to rozwiązać, ale to już jest pośredniczenie. A mam tak to rozwiązać, żeby uniknąć jakiegokolwiek ingerowania w płatności między użytkownikami.

@OFman: Problem z tym, że Paypal może być nieco odstraszający dla potencjalnego klienta (przeciętnego, często niekoniecznie rozgarniętego użytkownika) :/ Optymalne byłoby coś a la PayU tylko że bezpośrednio między użytkownikami.
  • Odpowiedz
@gergu Nie jestem pewny, ale Paypal chyba pozwala na przelew z karty (kredytowej, debetowej) do danego użytkownika Paypala przez kogoś kto nie ma konta w Paypalu. Natomiast to co jest najważniejsze to możliwość sprawdzenia poprawności transakcji. Musisz wiedzieć ile dokładnie jeden user przelał drugiemu a Paypal na to pozwala jeśli odpowiednio stworzysz formularz.
  • Odpowiedz
@maciek_gi: niestety nie ma opcji, przeciętny Pan Zenek nie ma pojęcia co to BTC.

@OFman: cóż, chyba Paypal wydaje się być jedynym rozwiązaniem, które może się nadać. Chociaż w Polsce niestety jest raczej spora niechęć do używania kart kredytowych / debetowych w ten sposób.
  • Odpowiedz