Aktywne Wpisy
blinkarA +42

Mirkuny dawać plusiki, bo jak nie to wjecie co Zara bendzie, Amerykę tu zrobiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) #usa #heheszki #humorobrazkowy #pdk #glupiewykopowezabawy
źródło: IMG_1330
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: IMG_1330
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
kolejne pytanie dziś, cały dzień przed komputerem, czytam i czytam i niewiele z tego wynika
jak to jest z tym cache'owaniem (będę pisał keszowaniem, trochę to bardziej naturalne) w symfony2? mam kilka pytań:
1
nie mam włączonego APC. pierwsze ładowanie strony w sf2 trwa 500 ms, a każde kolejne 30-60ms. dlaczego?
2
załóżmy, że chcę używać w skrypcie APC. czy będę musiał coś zmieniać w kodzie (jak w przypadku memcache) czy po prostu wystarczy to włączyć i co jakiś czas czyścić cache?
3
czy APC potrzebuje mieć coś specjalnego (np. flagi kompilacji php) czy można tego używać na każdym serwerze? jeśli nie, to na jakim da się tego używać, co jest wymagane (mam obecnie serwer na proserwer.pl, pewnie nie zadziała?)
Przy pierwszym uruchomieniu ładowane jest wszystko od zera i wrzucane do kesza. W ten sposób kolejne żądania ładują rzeczy z kesza i są
@MacDada: na hostingu współdzielonym raczej żadnego opcache nie uświadczysz, wynika to z tego że opcache używa shared memory (współdzieli cache na wszystkie procesy php), można to ominąć tworząc procesy php dla każdego usera
@MacDada: o tym wiem, ale skoro nie mam żadnego włączonego...?
@Jaslanin: zabiłeś mnie tym, tyle czytałem że w php6 ma być wbudowane apc ale nie patrzyłem na daty... cóż, chyba nie ma sensu uczyć się czegoś co się później nie przyda?
jak w takim razie mogę przyspieszyć stronę na współdzielonym serwerze?
Symfony keszuje sobie sparsowaną konfigurację, szablony twiga, obiekty proxy Doctrine'a, itp. Zajrzyj do katalogu
1. Nie przejmuj się wydajnością, optymalizacją, itp. Na to będzie czas później. Na razie dobrze poznaj narzędzia z których chcesz korzystać.
2. Zainstaluj u siebie na komputerze środowisko developerskie: klasyczny (x)AMP: system + apache + mysql +
Pytanie: chcesz tylko potestować czy faktycznie postawić stronę z Symfony?
* Jeśli tylko potestować, pouczyć się, itp – nie potrzebujesz hostingu – rób to lokalnie na swojej maszynie.
@MacDada: trafiłeś, od czterech dni
To proponuję http://silex.sensiolabs.org/ – microframework od twórcy Symfony. Idea jest odwrotna od „dużego”
Najpierw piszesz, żeby działało. Potem piszesz, żeby było „ładnie” (refactoring). Potem szukasz, co działa mało wydajnie i dopiero tylko te pojedyncze elementy optymalizujesz.
http://c2.com/cgi/wiki?PrematureOptimization
@MacDada: na mnie to raczej nie działa. zawsze przed nauką czegoś nowego owszem, przeglądam dokumentację, ale nie czytam od deski do deski, bo nic bym z tego nie zrozumiał. po prostu zaczynam coś pisać, a w miarę jak coś zmieniam i
@MacDada: jednak chyba mnie przekonałeś, poważnie się nad tym zastanowię :)
załóżmy, że sytuacja trochę się zmienia - wykupię najtańszy hosting na linuxpl (gdzie jest dostęp do shella)
i co w takim przypadku zrobić
Mogę Ci wytłumaczyć czym jest reverse proxy, ale to wymaga wiedzy na temat protokołu HTTP. O nagłówki HTTP też później będziesz pytał? Czy może jednak czas siąść i się po prostu pouczyć?
5. Przeczytać dokumentację, żeby zrozumieć jak Symfony