Wpis z mikrobloga

KNP udostępniło taką grafikę na fb, dobry komentarz:

Wydaje mi sie ze, gdyby weszlo to w zycie to panstwo by zarabialo tak samo a nawet wiecej. Dzisiaj kazdy probuje omijac te podatki roznymi sposobami. W przypadku 15% vatu nikomu by sie nie chcialo kombinowac i by placili podatki.

xD

#shitkucsays #knp #krul #4konserwy #neuropa #lewackihumor #polityka
Pobierz SirBlake - KNP udostępniło taką grafikę na fb, dobry komentarz:

Wydaje mi sie ze, ...
źródło: comment_CNhuCyLyJxMPw7rW0poYoenYt27m4oyn.jpg
  • 40
@xvovx: Przecież ja nigdzie nie napisałem, że nie dałoby się ich świadczyć na wolnym rynku. Napisałem, że tak czy siak musiałbyś z tych usług korzystać, wydając na nie takie same pieniądze, więc w kieszeniach obywateli nie zostałoby więcej pieniędzy.

P.S. Mam wrażenie, że się powtarzam i piszę to samo.
@xvovx: Albo nie zostałoby nic, gdyby ktoś sobie nie odłożył, albo jego pieniądze zostały przewalone. Tak jak stało się to w Chile, gdzie 2/3 emerytów otrzymuje zasiłki dla najuboższych, bo prywatne fundusze wszystko straciły.
@xvovx: Nie rozumiem o co ci chodzi, przecież teraz nie płacisz za niczyje błędy-zbierasz dla siebie. Płacą za nie Chilijczycy, którzy system emerytalny emerytury sprywatyzowali i się na tym przejechali.
Usług, z których tak czy siak musimy korzystać, a więc wydać na nie te same pieniądze.

@SDammtsg: Ja muszę płacić jakiemuś darmozjadowi z urzędu pensję? Z jakiej racji? Za jaką usługę? Za to, żeby oddał mi pieniądze, które wcześniej mi ukradł? Oczywiście nie wszystkie, tylko część, no bo przecież za tę "usługę" też opłata się należy.

Ja dziękuję, ja nie jestem debilem, ja potrafię odłożyć pieniądze do skarbonki. Nie wiem jak
@pejczi: Wycofałem się, bo jak ktoś nie widzi różnicy pomiędzy nakreślonymi przez siebie wizjami, a rzeczywistością, to ja nic na to nie poradzę.
@ibilon: Powtarzasz zwykłe mity i prawdy ludowe.

Ja muszę płacić jakiemuś darmozjadowi z urzędu pensję?

Gdyby ubezpieczenia/szpitale/itp. były prywatne, to płaciłbyś pensję temu samemu urzędnikowi, tylko zatrudnionemu w prywatnej firmie. Ktoś musi zarządzać całą tą kasą. W dodatku płaciłbyś więcej, bo jedynym celem prywatnego przedsiębiorstwa jest zysk i właśnie wysoki zarobek. ZUS wydaje na swoje utrzymanie, czyli na siedziby, samochody i pensje 2-3% swojego budżetu, podczas gdy prywatne firmy wydają na