Wpis z mikrobloga

#eclipse #java

Mirki czy w eclipse mogę zrobić jakby punkt przywracania (jak w MSWin). Załóżmy, że mam już pewien kod, który ma ok 1000 linijek i chcę go zrefaktoryzować, ale boję się, że coś mogę zrobić źle, zagmatwam się w tym co robię i już nie będę mógł powrócić do działającej wersji (nie ogarniam javy jeszcze na tyle by przewidzieć większość problemów kompilacyjnych).
  • 14
@metaforyczny_kierowca: Wiem, jest coś takiego jak "systemem kontroli wersji", ale sądziłem, że nie będę musiał zaprzęgać do tego osobnego programu. Myślałem, że eclipse ma coś mniejszego i wbudowanego. No ale nic, pozostaje ściągniecie GiT tak jak radzi @Pruderyjny.

@rozowypasek: Też tak kiedyś robiłem. Przy większych projektach w javie, kilku klasach, png w folderach itp itd to za dużo zachodu.

Tak czy siak dzięki wszystkim za odpowiedź, bo na eclipse
@M4lutki: To jeszcze jest szansa Ciebie uratować. Spróbuj Intellij Idea bez porównania do eclipsa. W eclipsie piszą już tylko ludzi, którzy poprzez złe życiowe decyzje się go nauczyli i szkoda im czasu na przerzucenie się na Intellij'a.

Poza tym nauka git'a bardzo Ci się przyda więc dobrze, że trafiłeś na coś takiego xD
Intellij

@Pruderyjny: O, dzięki obadam na 100%. Jest możliwość eksportu projektu eclipse > Intellij?

W eclipsie piszą już tylko ludzi, którzy poprzez złe życiowe decyzje się go nauczyli i szkoda im czasu na przerzucenie się na Intellij'a.

A to nie jest tak, że dużo firm wymaga obsługi eclipse? Bądź NetBeans? Przyznam się szczerze, że o Intellij jeszcze nie słyszałem, ale to może przez to, że w Javie siedzę dopiero od jakiegoś
@M4lutki: Intellij ma możliwość importu projektów eclipsa, w eclipsie można zrobić dużo bydła z projektem więc bardzo rzadko trzeba się trochę namęczyć żeby to zimportować, ale to przy większych projektach.

Intellij jest top 1 IDE do javy i nie tylko.

A w firmach i tak zwykle projekty są budowane jakimś build toolem np. maven, gradle itd. co powoduje, że IDE nie ma kompletnie znaczenia (teoretycznie) i jak "wymagają" w firmach eclipsa
@M4lutki: nie wiem jak IntelliJ, ale do Pythona używam PyCharma (soft zrobiony przez tą samą firmę bazujący właściwie na IntelliJ) i ten soft wymiata. No magia.
Spróbuj Intellij Idea bez porównania do eclipsa. W eclipsie piszą już tylko ludzi, którzy poprzez złe życiowe decyzje się go nauczyli i szkoda im czasu na przerzucenie się na Intellij'a.

@Pruderyjny: Jakieś źródło tych danych? :)