Wpis z mikrobloga

• 0
@Polinik: xD mam skrypt ustawiony ktΓ³ry oblicza rΓ³ΕΌnice w wadze (wyΕ‚Δ…cznie), pomija czas, rozmiar i kompresjΔ™. I wkleja wynik do templatki na sztywno napisanej

Czasami siΔ™ zdarza ΕΌe dΕ‚ugi film jak ten wyΕΌej ktΓ³ry ma 70 sec w oryginale ma 15mb i po kompresji waga siΔ™ zmniejsza i wtedy taki wynik jak wyΕΌej.

95% wideo ktΓ³re ma 10-15s zajmuje 1-3mb wtedy wszystko siΔ™ zgadza.

WiΔ™c japa tam z tyΕ‚u, nie
  • Odpowiedz
  • 0
@Guminator: Yyyyy caΕ‚y skrypt masz z-----y xD
mp4 jest po kompresji juz, jak coΕ›
gif jest tylko skrΓ³cony i przekonwertowany a nie skompresowany XD
Ja bym rozumiaΕ‚ porΓ³wnanie do h265 i av1 ale gifa? xD
komuΕ› siΔ™ chyba pojΔ™cia pokrΔ™ciΕ‚y.
Nie wiem o jakiej optymalizacji mowimy, material pomniejszony o ilosc klatek, pixeli i sekund a rozmiar tylko rosnie w sporo wiekszym tempie xD 1:1 Gif miaΕ‚by
  • Odpowiedz
  • 0
@Devcio: mp4 z zrodla jest punktem odniesenia,
GIF ma zmniejszone wymiary, czesto zrobiony crop, skrocony czas, zmneijszona ilosc FPS i obnizona jakosc obrazu (nazwana kompresjΔ…). - wiec jest to ogolnie rzecz biorac konwersja i kompresja w jednym

Optymalizacja to slowo w cudzyslowie mΔ…dralo.
  • Odpowiedz
  • 0
obnizona jakosc obrazu (nazwana kompresjΔ…)

@Guminator: jak na obnizona jakosc obrazu to i tak zajmuje wiecej per klatke niz h264 xD wiec dalej ciezko mowic o kompresji, plus z matma tez na bakier chyba?
og mp4 ilosc kompresji 0%=0 czyli nic nie bylo zmieniane takie po prostu 100% jakosci, ok zgodze sie, ale z innego twojego przykladu, powiekszony plik ma ilosc kompresji 65%?
z 2MB zrobiΕ‚o siΔ™ prawie 8MB i to jest 65% kompresji?
  • Odpowiedz