@saib75: najbardziej niszcząca wojna to ta polsko-polska, gdzie kałowiec z pisiorem nie potrafi się dogadać, a kacapy tylko na tej wojnie korzystają - czy to kacapy z RU, czy kacapy z UA
@saib75: jak poczytałem o skali grabieży zniszczeń i widziałem naocznie efekty tej wojny (tak, widoczne do dzisiaj) - śmiem twierdzić, że ta wojna wyniszczyła Polskę bardziej niż pierwsza czy druga wojna światowa. Przekreśliła szanse na rozwój, co odczuwamy do dzisiaj.
@winsxspl: to imponujace, ze podczas wojny polsko-polskiej rozwijalismy sie najszybciej w dziejach i generalnie mamy najlepszy czas odkad Mieszko poslubil Dobrawe. Niesamowity Narod
@MuszeZalozycKontoByFiltrowacGowno @saib75 ta wojna niszczy przyjaźnie, znajomości, rozbija rodziny. Co z tego, że psieciembiorca zarabia i PKB rośnie, jeśli nie ma zgodności wśród ludzi?
@MuszeZalozycKontoByFiltrowacGowno: no właśnie nie. normalnie jest tylko tam, gdzie ludzie ze sobą nie rozmawiają, czyli raczej co najwyżej na ulicy. idziesz postać w kolejce u lekarza i słyszysz, jak jedna babcia z drugą babcią zaczynają się kłócić, który wódz narodu jest lepszy; stoisz w kolejce w mięsnym to samo, tu jedna pikieta tu druga pikieta
dlaczego Polacy nie mogą iść razem, skupić się na tym co faktycznie jest potrzebne, tylko
jakby nie było najbardziej niszcząca wojna w historii Polski.
@saib75: Przecież w tym zdarzeniu wcale nie chodzi "Potop Szwedzki" per se. Tu kluczowe jest "pamiętamy" oraz cala otoczka z tym związana. Bo ani nikt osobiście nie pamięta "potopu", ani pamięć zbiorowa nie ogarnia czym ten "potop" był. Jest tylko sienkiewiczowska wizja. Autorowi banera nie o to chodziło.
@markus666: O tym, że tak zwany Potop spustoszył RP mówi się powszechnie, a nikt nie mówi o detalach, gdzie kilku nowych historyków psuje mit niszczycielskiego potopu.
@saib75: Raczej jedna z. Ciężko wojny ze sobą porównywać, ale po Potopie udało nam się jeszcze jako tako utrzymać jako mocarstwo regionalne, m.in. wygrana wojna z Rosją, Turcją, Wiktoria Wiedeńska. Jak chcemy robić ranking to gorsza była Wojna Północna, ostateczny gwóźdź do trumny Rzeczpospolitej.
Wedlug was jakie sa dobre zarobki na uop netto miesiecznie w okolicach 28-30lat? Ja jestem jakis odklejony jak mi sie wydaje ze takie 14k/mies to w sumie jest malo czy rzeczywiscie to jest malo? Warszawa #zarobki #pracbaza #praca
źródło: image
Pobierzidziesz postać w kolejce u lekarza i słyszysz, jak jedna babcia z drugą babcią zaczynają się kłócić, który wódz narodu jest lepszy; stoisz w kolejce w mięsnym to samo, tu jedna pikieta tu druga pikieta
dlaczego Polacy nie mogą iść razem, skupić się na tym co faktycznie jest potrzebne, tylko
@saib75: Przecież w tym zdarzeniu wcale nie chodzi "Potop Szwedzki" per se.
Tu kluczowe jest "pamiętamy" oraz cala otoczka z tym związana. Bo ani nikt osobiście nie pamięta "potopu", ani pamięć zbiorowa nie ogarnia czym ten "potop" był. Jest tylko sienkiewiczowska wizja.
Autorowi banera nie o to chodziło.
@saib75: Mam szczere wątpliwości.
@dziedzicpruski: zgoda
@markus666: O tym, że tak zwany Potop spustoszył RP mówi się powszechnie, a nikt nie mówi o detalach, gdzie kilku nowych historyków psuje mit niszczycielskiego potopu.
„ <tutaj wpisz tragedię i przegraną> PAMIĘTAMY”