Wpis z mikrobloga

๐ƒ๐ฅ๐š๐œ๐ณ๐ž๐ ๐จ ๐ฆ๐š๐ฆ๐ฒ ๐ญ๐š๐ค๐ข๐ž ๐ฎ๐ฉ๐šล‚๐ฒ?
Na mapie widaฤ‡ klasyczny Omega Block โ€“ wzorzec, ktรณry wล‚aล›nie wywoล‚uje falฤ™ upaล‚รณw w Europie.
Nazwa pochodzi od ksztaล‚tu greckiej litery ฮฉ: potฤ™ลผny grzbiet wysokiego ciล›nienia wciล›niฤ™ty miฤ™dzy dwa niลผowe ukล‚ady. Gorฤ…ce powietrze z Sahary jest transportowane na pรณล‚noc, a pod blokadฤ… opada i adiabatycznie siฤ™ nagrzewa.
Zero wiatru, peล‚ne sล‚oล„ce i upaล‚ jak w piekarniku.
To caล‚kowicie naturalne zjawisko โ€“ takie same blokady omega powodowaล‚y rekordowe fale upaล‚รณw w 2003 (najgorฤ™tsze lato od 1540), 2010 i 2018 roku.
Owe zjawisko nie ma nic wspรณlnego ze zmianami klimatu ani emisjami CO2. Od zawsze tak bywaล‚o

ลนrรณdล‚o: Fanpage - https://www.facebook.com/Olkusz.tv

Filip3k91 - ๐ƒ๐ฅ๐š๐œ๐ณ๐ž๐ ๐จ ๐ฆ๐š๐ฆ๐ฒ ๐ญ๐š๐ค๐ข๐ž ๐ฎ๐ฉ๐šล‚๐ฒ?
Na mapie widaฤ‡ klasyczny ...

ลบrรณdล‚o: image

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Filip3k91: a wystarczy dosล‚ownie chwila refleksji, by dojล›ฤ‡ do podobnych wnioskรณw. To, ลผe raz na czas przywฤ™druje ciล›nienie powietrza z Sahary, nie oznacza ลผe planeta pล‚onie.

Tak na marginesie to jestem ciekaw, w jakim stopniu czล‚owiek moลผe dziฤ™ki technologii ingerowaฤ‡ w taki ruch powietrza.
  • Odpowiedz
@Filip3k91: @To_ja_moze_pozamiatam Ludzie kochajฤ… normalnoล›ฤ‡ i nie dziwiฤ™ siฤ™. Ja teลผ bardzo szybko zapominam jakie to byล‚o piekล‚o.

Wystarczy daฤ‡ skrawek logicznego wytล‚umaczenia w postaci takiego wpisu i wiฤ™kszoล›ฤ‡ z nas z satysfakcjฤ… przyjmie to jako wygodne i caล‚kowite wytล‚umaczenie.

Normalcy bias niestety jest winowajcฤ… wszystkich naszych klimatycznych klฤ™sk.

No przecieลผ ลผyjemy, nikt nie zginฤ…ล‚ a jak ktoล› zginฤ…ล‚ to byล‚ chory, nic siฤ™ nie staล‚o i tak do
  • Odpowiedz
Albo czemu wystฤ™puje ona czฤ™ล›ciej teraz juลผ 30 lat temu?

@To_ja_moze_pozamiatam: odpowiedลบ na to pytanie to internet. 30 lat temu to o takich rzeczach dowiadywaล‚eล› siฤ™ z wieczornego dziennika albo z gazet nastฤ™pnego dnia, a jak miaล‚eล› w dupie wiadomoล›ci to wcale siฤ™ nie dowiadywaล‚eล›.
Teraz to kaลผdy o tym gada, temperaturฤ™ z oficjalnych stacji moลผesz ล›ledziฤ‡ na ลผywo, itp.
  • Odpowiedz
@antykwa: Temperatura na oficjalnych stacjach mรณwi mi wล‚aล›nie, ลผe mamy z roku na rok coraz wiฤ™cej upalnych dni. Wiฤ™c jak- wczeล›niej opisywane zjawisko nie wystฤ™powaล‚o a teraz nagle zaczฤ™ล‚o i to jest niby normalne? Czy zawsze wystฤ™powaล‚o ale "przywiewaล‚o niลผsze temperatury"?
  • Odpowiedz
@To_ja_moze_pozamiatam:
Moja mama braล‚a ล›lub w lutym w 1998 albo 1997 roku i wtedy w lutym byล‚a temperatura powyลผej 20 stopni
No a rok temu nie byล‚o prawie w ogรณle takich temperatur, mam sล‚abฤ… pamiฤ™ฤ‡ do takich rzeczy ale to akurat pamiฤ™tam bo prawie nie miaล‚em dobrych pogod ลผeby rowerem pojeลบdziฤ‡
  • Odpowiedz
@To_ja_moze_pozamiatam: nie rozumiem co to ma do rzeczy, ja nadal nie wierzฤ™ w ocieplenie klimatu ale jak musisz kogoล› do tego przekonywaฤ‡ to moลผe warto siฤ™ kiedyล› nachyliฤ‡ nad tematem i poznaฤ‡ drugฤ… stronฤ™
  • Odpowiedz
@ThEND_22: To ma tyle do rzeczy ile twoja historia o ล›lubie.
No skoro twierdzisz, ลผe w '97 czy tam '98 roku normฤ… byล‚ ciepล‚y luty to wklejam, ลผe w '96 w kwietniu byล‚o kupฤ™ ล›niegu. Ty wklejasz gล‚upi argument to ja, odpowiednio, taki sam
Obecnie ล›nieg zobaczysz moลผe w lutym.
Oba przykล‚ady nie majฤ… sensu. Popatrz na trendy, na wykresy itp. I to ty powinieneล› poznaฤ‡ duga stronฤ™. Ja tam
  • Odpowiedz
  • 0
to czemu takich sytuacji jest z roku na rok coraz wiฤ™cej?

Zacytujฤ™ wpis:
To caล‚kowicie naturalne zjawisko.

Ludzie nawet w komentarzach orajฤ… tego fejka :D
  • Odpowiedz