Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #excel

Kazdemu plikowi .xlsx można ręcznie zmienić końcówkę na .zip i rozpakować.

W środku będzie kilka folderów i gdzieś tam będzie .xlm który zawiera surowe wartosci z arkusza

Skąd to wiem? A bo jestem po stoczonej batalii z klientem który uparł sie że to że widzi w systemie 51.499999999999 jako "Raw Value" po przetworzeniu przez nasz soft arkusza który on uploadował - to nasza wina a nie pliku. Bo on otworzy plik w excelu i widzi 51.5.

Okazuje sie że wina jest po stronie programu którego on używa do generowania plików .xlxs który takie wartości (floating point precision jego mać) zapisuje.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Varin: przeciez zeby zobaczyc jak wygladają dane w Excelu to wystarczy najechac na komoekę i dodac w menu nieco precyzji - zobaczysz czy to 51,5 czy cos innego

Zresztą excel i tak to zapisuje ze swoją precyzją do 15 znaków wiec nie wiem czego oczekujesz
  • Odpowiedz
  • 0
przeciez zeby zobaczyc jak wygladają dane w Excelu to wystarczy najechac na komoekę i dodac w menu nieco precyzji - zobaczysz czy to 51,5 czy cos innego

@fledgeling: No wlasnie nie zobaczysz... Gdyby sie dalo zobaczyc to bym zobaczyl i pokazal, i nie wchodzil tak gleboko.
  • Odpowiedz