Aktywne Wpisy

patinete +64
Jaka jest najgorsza rada od "autorytetu”, w którą uwierzyliście?
U mnie klasyk: "Idź na stabilne studia, potem znajdź bezpieczną posadę w urzędzie/korpo i przepracuj tam trzydzieści lat do emerytury”. Brzmiało rozsądnie, dopóki zderzenie z rzeczywistością nie pokazało, że "stabilność” oznaczała stagnację, minimalne podwyżki i wypalenie zawodowe już przed trzydziestką.
A jak było u Was? Jaką najgorszą radę dostaliście od kogoś, kogo uważaliście za mądrzejszego, i ile zajęło Wam zrozumienie, że to bzdura?
U mnie klasyk: "Idź na stabilne studia, potem znajdź bezpieczną posadę w urzędzie/korpo i przepracuj tam trzydzieści lat do emerytury”. Brzmiało rozsądnie, dopóki zderzenie z rzeczywistością nie pokazało, że "stabilność” oznaczała stagnację, minimalne podwyżki i wypalenie zawodowe już przed trzydziestką.
A jak było u Was? Jaką najgorszą radę dostaliście od kogoś, kogo uważaliście za mądrzejszego, i ile zajęło Wam zrozumienie, że to bzdura?
źródło: lw1
Pobierz
Rad-X +66
Ja p------ę xD
https://x.com/PKP_PLK_SA/status/2095535760376033484
#polskiedrogi #stopcham #pkp #trzecieoko
https://x.com/PKP_PLK_SA/status/2095535760376033484
#polskiedrogi #stopcham #pkp #trzecieoko

W ciągu ostatniej doby miało miejsce 5 wypadków śmiertelnych w których zginęło 5 osób.
189 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
201 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
27 osób zmarło w ciągu 30 dni od zdarzenia drogowego w którym uczestniczyło.
Czyli w trakcie wakacji w 216 wypadkach zginęło w sumie 228 osób.
W poprzednich latach statystyki po 48. dniu wakacji wyglądały następująco:
Rok temu (wakacje 2025):
4 wypadki / 4 ofiary śmiertelne w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
232 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
242 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji
2 lata temu (wakacje 2024):
3 wypadki / 3 ofiary śmiertelne w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
266 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
286 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji
Ponadto z wczoraj:
253 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - w ciągu ostatniej doby, co daje
14.129 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - od początku wakacji
93 wypadki drogowe w ciągu ostatniej doby, co daje
3.407 wypadków drogowych od początku wakacji
101 rannych w wypadkach w ciągu ostatniej doby, co daje
3.899 rannych w wypadkach od początku wakacji
Utonięcia:
xx utonięć w ciągu ostatniej doby - brak informacji z dnia wczorajszego na stronie Policji.
80 utonięć od początku wakacji
UWAŻAJCIE NA SIEBIE!
i na debili na drodze
źródło mapy
interaktywna mapa
DLACZEGO MAPA PODZIELONA JEST W TEN SPOSÓB
źródło dodatkowych statystyk
źródło statystyk o utonięciach
-------
Jeżeli podoba Ci się to co robię, to możesz postawić mi wirtualną kawę.
buycoffee.to/salido Dziękuję!
#smiertelnewypadki
źródło: Policja.pl 13082026
Pobierz1. Lubelskie. Wypadek na DW 835 we Frampolu. Tutaj link. BMW jechało z Frampola w kierunku Lublina. Jak ustalili policjanci, na wzniesieniu kierowca tego auta zjechał na przeciwległy pas ruchu. Doprowadził do czołowo-bocznego zderzenia z jadącym z przeciwnego kierunku pojazdem ciężarowym marki Volvo. Kierowca BMW zmarł na miejscu. To 40-latek z powiatu biłgorajskiego. Za kierownicą ciężarówki siedział 25-letni mężczyzna, który był trzeźwy.
2. Podkarpackie. Wypadek na
źródło: FB_Policja Biłgorajska 13082026
PobierzWypadki - łącznie 189 po 48. dniu wakacji
• W. mazowieckie 29
•
Już mu koledzy piękne epitafium zmontowali:
Kierowca bawarczyka wyprzedzał na wzniesieniu, a ziomkowi na motorze brakowało umiejętności. Najbardziej szkoda tego z motocykla, bo miał kochająca rodzinę. Wątpię, by jego dzieci wsiadły na motor kiedykolwiek.
A ziomek z BMW to typowy małolat z wysokim testosteronem. Też byłem takim mlonem, ale może nie jeździłem aż tak ryzykownie. Może dlatego, że miałem skromną toyotę, a nie samochód na
Małolat jak nic
@daniel-c: ale po c--j będzie jechał bokiem jak krajówką ma bliżej, a reszta niech się dostosuje do jaśnie pana bo on z--------a 15 na godzinę z przeładowaną przyczepą tak że jeszcze mu trzeba z drogi ustępować bo się w zakrętach nie mieści
typowy p0lacki egoizm i w-------e na wszystkich wokół, jeżdżę już kilkanaście lat i niezmiennie
@daniel-c: Dla wszystkich było by bezpieczniej gdyby DEBILE nie wyprzedzali na skrzyżowaniach. Ciągniki rolnicze mogą już zgodnie z przepisami jechać 40 km/h, a nowsze spokojnie jadą po 50-60. Ten jechał wolno, bo skręcał.
Czasami krajówka to jedyny
@Altar: Ciągniki zazwyczaj nie mają pasów. Jak go położył na bok to w środku kierowca leciał już jak chciał, mógł uderzyć głową nieszczęśliwie i gotowy.
źródło: image
PobierzDroga krajowa nie dla gminu jest tylko dla szlachty. Zresztą kto to widział jeśli pojazd/ traktor nie ma możliwości technicznej rozwinąć prędkość 120 to nie powinien się poruszać po krajówkach. XD
źródło: 767676767
Pobierzźródło: aysd3z
Pobierz@Salido: eee...
Wina traktorzysty przecież.
@Mehhhhhhh: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: image
Pobierz@Pangia: Czemu ty nie pojedziesz bokiem? Będziesz mógł sobie tam jechać ile chcesz. Za to tonaż pojedzie asfaltem żeby nie tonąć w polnych nieutwardzonych drogach.