Wpis z mikrobloga

Minął 48. (z 67) dzień wakacji.

W ciągu ostatniej doby miało miejsce 5 wypadków śmiertelnych w których zginęło 5 osób.

189 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
201 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
27 osób zmarło w ciągu 30 dni od zdarzenia drogowego w którym uczestniczyło.

Czyli w trakcie wakacji w 216 wypadkach zginęło w sumie 228 osób.

W poprzednich latach statystyki po 48. dniu wakacji wyglądały następująco:

Rok temu (wakacje 2025):
4 wypadki / 4 ofiary śmiertelne w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
232 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
242 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji

2 lata temu (wakacje 2024):
3 wypadki / 3 ofiary śmiertelne w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
266 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
286 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji

Ponadto z wczoraj:
253 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - w ciągu ostatniej doby, co daje
14.129 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - od początku wakacji

93 wypadki drogowe w ciągu ostatniej doby, co daje
3.407 wypadków drogowych od początku wakacji

101 rannych w wypadkach w ciągu ostatniej doby, co daje
3.899 rannych w wypadkach od początku wakacji

Utonięcia:
xx utonięć w ciągu ostatniej doby - brak informacji z dnia wczorajszego na stronie Policji.
80 utonięć od początku wakacji

UWAŻAJCIE NA SIEBIE!
i na debili na drodze

źródło mapy
interaktywna mapa
DLACZEGO MAPA PODZIELONA JEST W TEN SPOSÓB
źródło dodatkowych statystyk
źródło statystyk o utonięciach

-------
Jeżeli podoba Ci się to co robię, to możesz postawić mi wirtualną kawę.
buycoffee.to/salido Dziękuję!

#smiertelnewypadki
Salido - Minął 48. (z 67) dzień wakacji. 

W ciągu ostatniej doby miało miejsce 5 wyp...

źródło: Policja.pl 13082026

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 184
Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Lubelskie. Wypadek na DW 835 we Frampolu. Tutaj link. BMW jechało z Frampola w kierunku Lublina. Jak ustalili policjanci, na wzniesieniu kierowca tego auta zjechał na przeciwległy pas ruchu. Doprowadził do czołowo-bocznego zderzenia z jadącym z przeciwnego kierunku pojazdem ciężarowym marki Volvo. Kierowca BMW zmarł na miejscu. To 40-latek z powiatu biłgorajskiego. Za kierownicą ciężarówki siedział 25-letni mężczyzna, który był trzeźwy.
2. Podkarpackie. Wypadek na
Salido - Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Lubelskie. Wypadek n...

źródło: FB_Policja Biłgorajska 13082026

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 32
Liczba wypadków liczona tylko ze świecących kropek - policja czasem dorzuca inne do ogólnej puli.

Wypadki - łącznie 189 po 48. dniu wakacji

W. mazowieckie 29

• Odpowiedz
Co do wolno jeżdżących traktorów to dziwi mnie, że się pchają na drogi krajowe. Lepiej czasem jakby zrobili więcej km jadąc bocznymi drogami. Dla wszystkich byłoby bezpieczniej. Najkrótsza droga nie zawsze jest najlepsza
  • Odpowiedz
@Salido: wakacje zmiatają z planszy motocyklistów i kozaków w BMW.

Kierowca bawarczyka wyprzedzał na wzniesieniu, a ziomkowi na motorze brakowało umiejętności. Najbardziej szkoda tego z motocykla, bo miał kochająca rodzinę. Wątpię, by jego dzieci wsiadły na motor kiedykolwiek.

A ziomek z BMW to typowy małolat z wysokim testosteronem. Też byłem takim mlonem, ale może nie jeździłem aż tak ryzykownie. Może dlatego, że miałem skromną toyotę, a nie samochód na
  • Odpowiedz
Co do wolno jeżdżących traktorów to dziwi mnie, że się pchają na drogi krajowe

@daniel-c: ale po c--j będzie jechał bokiem jak krajówką ma bliżej, a reszta niech się dostosuje do jaśnie pana bo on z--------a 15 na godzinę z przeładowaną przyczepą tak że jeszcze mu trzeba z drogi ustępować bo się w zakrętach nie mieści
typowy p0lacki egoizm i w-------e na wszystkich wokół, jeżdżę już kilkanaście lat i niezmiennie
  • Odpowiedz
Co do wolno jeżdżących traktorów to dziwi mnie, że się pchają na drogi krajowe. Lepiej czasem jakby zrobili więcej km jadąc bocznymi drogami. Dla wszystkich byłoby bezpieczniej. Najkrótsza droga nie zawsze jest najlepsza

@daniel-c: Dla wszystkich było by bezpieczniej gdyby DEBILE nie wyprzedzali na skrzyżowaniach. Ciągniki rolnicze mogą już zgodnie z przepisami jechać 40 km/h, a nowsze spokojnie jadą po 50-60. Ten jechał wolno, bo skręcał.
Czasami krajówka to jedyny
  • Odpowiedz
I takim Baiciem zabił gościa w traktorze - kto by pomyślał...

@Altar: Ciągniki zazwyczaj nie mają pasów. Jak go położył na bok to w środku kierowca leciał już jak chciał, mógł uderzyć głową nieszczęśliwie i gotowy.
  • Odpowiedz
@daniel-c: @Pangia rób
Droga krajowa nie dla gminu jest tylko dla szlachty. Zresztą kto to widział jeśli pojazd/ traktor nie ma możliwości technicznej rozwinąć prędkość 120 to nie powinien się poruszać po krajówkach. XD
  • Odpowiedz
Prawdopodobnie nie zauważył, że w tej samej chwili jadący przed nim 18-latek za kierownicą ciągnika marki Case rozpoczął skręt w lewo, co doprowadziło do zderzenia

@Salido: eee...

Wina traktorzysty przecież.
  • Odpowiedz
ale po c--j będzie jechał bokiem jak krajówką ma bliżej

@Pangia: Czemu ty nie pojedziesz bokiem? Będziesz mógł sobie tam jechać ile chcesz. Za to tonaż pojedzie asfaltem żeby nie tonąć w polnych nieutwardzonych drogach.
  • Odpowiedz