Wpis z mikrobloga

#programowanie

#csharp

Kiedyś programowałem w Delphi, potem w c# ale nie jestem jakimś dobrym programistą, raczej słabym. Umiem stworzyć jakieś aplikacje proste, bazodanowe, ale kod pisze po prostu jak najprościej, na pewno wielokrotnie piszę coś co można by zrobić szybciej i wygodniej, nie używam takich rzeczy jak delegate Predicate, Action, Func, itp, nie mam o nich nawet pojęcia. Gdybym chciał się tego nauczyć, to jaką książkę, (oczywiście może być eng.) kurs polecacie?

Dzięki.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@t3rmi: Dzięki, podałem te przykłady żeby w skrócie zarysować o jakich rzeczach nie mam pojęcia, nie chodziło mi konkretnie o to żeby akurat to zrozumieć, ale i tak dzięki.
  • Odpowiedz
@zonbat: jak chcesz się nauczyć pisać ładnie, to pisz w TDD. Szybko Cię zmusi do pisania krótkich metod, małych klas, przejrzystego kodu. A do tego polecam właśnie Clean Code uncle Boba :)
  • Odpowiedz
@zonbat: Akurat o C# jest sporo bardzo dobrych książek, a nie tylko "Pro C#" Troelsena (która, żeby nie było niedomówień, jest świetna). Śmiało można polecić "Programming WIndows" Charlesa Petzolda i "C# in Depth" Jona Skeeta.
  • Odpowiedz