Wpis z mikrobloga

• 2
@kimunyest95: Zgadzam się. Dodam tylko, że na dzisiejszej konferencji w Warszawie miała swoją prelekcję p. dyrektor z Blackrocka, która dość mocno promowała aktywnie zarządzane ETF-y.
Jeśli dobrze pamiętam Polacy mają w jednostkach ETF Blackrocka prawie 7 mld PLN.
  • Odpowiedz
  • 1
@kimunyest95: Ależ ja się z Tobą całkowicie zgadzam i szydzę dokładnie z tej samej grupy/części = rynku kapitałowego o której wspomniałeś. Bankom oraz TFI nie zależy na zysku klienta/ inwestora a wyłącznie na swoim. Po to są plany sprzedażowe dla pracowników i dodatkowy system prowizyjny.
Dlatego m.in p. Buczek z Quercusa narzeka na fakt, że Polacy trzymają oszczędności w depozytach i obligacjach a nie lokują np w funduszach akcji polskich np
  • Odpowiedz
  • 1
@galicjanin: Każdy ma prawo do własnego zdania. Można być zwolennikiem, można być sceptykiem. Jeśli ktoś woli żyć nadzieją, że z ZUS dostanie godziwą emeryturę a "skarpeta" daje najlepsze oprocentowanie oszczędności... to kim jestem by go osądzać?
Ich decyzje, ich wybór ich konsekwencje = ich życie.
Ja ze swojej strony żałuję, że odkryłem ETF tak późno bo byłbym o wiele spokojniejszy pchając po 2-5k miesięcznie w taki mWig40 np przez te
  • Odpowiedz
@Gennosuke: będą narzekać na rządzących że to przez nich mają taką lichą emeryturę. Tak ci ludzie zwykle trzymają hajs "w skarpecie" i to dosłownie, bo bank też im zaj**ie ich pieniądze i będzie ich śledził na co wydają. Jak mają konto do wypłat z pracy, to od razu wypłacają w gotówce wszystko. Bo płatność elektroniczna to też szpiegowanie przez banki i rząd.
  • Odpowiedz