Wpis z mikrobloga

✨️ Problemy z pracą i inflacją po powrocie do Europy
Pracowałem w #usa przez 5 lata - na wizie h1b - i zostałem zwolniony 10 miesięcy temu. Od tego czasu wysłałem około 250 cv i miałem 3 rozmowy, zero ofert. Siedziałem w stanach jeszcze przez parę miesiecy ale po utraceniu h1b musiałem wyjechać z usa i wrócić do Europy. Na początku szukałem codziennie, siedziałem na linkedin, wypełniałem te głupie internal forms ale od 3 miesięcy dałem sobie spokój. Moje oszczędności znikają z dnia na dzień a kurs dolara nie pomaga, moje inwestycje na #gielda tez idą w dol potwornie. Cale życie pod górkę, cale życie staram sie i nic z tego nie mam, a wszystko co zaoszczędziłem znika w potwornym tempie.
W Europie wszystko tak potwornie kosztuje. Kilogram kurczaka w europie zachodniej 45 złotych?! Coca Cola 1.5L za 10 złotych? Dysk twardy 16TB który kupowałem rok temu za 130$ teraz w Polsce kosztuje 2500 złotych. Ktoś widział ceny benzyny?
Nawet miałem nadzieje na kupno mieszkania w Polsce ale patrząc po cenach to one są jeszcze bardziej astronomiczne niż jak wyjeżdżałem pod koniec 2019.

Jestem potwornie dobity i brakuje mi siły by iść do przodu. Zero znajomych, zero bliskiej rodziny, zero partnerki. Przytyłem, spędzam dni na kanapie w wynajętym pokoju, przeglądam swoja giełdę jak od miesięcy jest na czerwono. Cale siły które jeszcze miałem 15 lat temu, 10 lat temu teraz wyparowały. 38 lat i nic nie mam.

Moja branża w #praca #pracbaza ? #prawo podatkowe międzynarodowe z ponad 10 lat doświadczenia. A wcześniej 5 lat w IT.

#depresja #przegryw #inflacja #przegrywpo30tce #emigracja

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: a próbowałeś do firm co planują ekspansje zagraniczna na stany. Z takim doświadczeniem na pewno zainteresujesz potencjalnych pracodawców. Niestety IT to teraz branża, gdzie nastały ciężkie czasy. Pytanie czy tak kochałeś stany, za styl życia i pracy?
Akurat cen jedzenia to bym nie porównywał, bo jednak kurczak w stanach a kurczak w europie to zupełnie inny produkt. W stanach jeśli chcesz jeść zdrowo tez musisz wydawać kupę siana.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: czasem warto zrobić krok w tył żeby móc znów nabrać rozpędu. Poszukaj pracy w przyjaznym środowisku, jakiejś budżetówce, korpo z historią z PRLu. Nie wymagaj wielkich pieniędzy i stanowisk które wcześniej miałeś. Wyjdź do ludzi, będziesz miał z kim pogadać choćby w pracy. Do życia w Polsce dodatkowo trzeba się przyzwyczaić.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeśli nie kłamiesz, to z łatwością znajdziesz pracę w skarbówce za dobre pieniądze w jakimś większym mieście. Osoby mające doświadczenie w międzynarodowym prawie podatkowym są rzadkością i są poszukiwane.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
magnetyczny-skryba-27: Przestań inwestować jak nie umiesz, tym bardziej w obecnych okolicznościach. 80% atencyjnych aspergero-autystyków z tego tagu skończy i tak gorzej od ciebie, więc ich nie pytaj. Wyciąg pióro z tyłka i idź do prostej roboty żeby nie przejadać oszczędności, a w międzyczasie szukaj na spokojnie. Weź się w garść i nie płacz.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP):

Wszystko przeżarłeś co w USA w IT zarobiłeś?

@Average-CottonWorld-Enjoyer: ale ja w USA nie pracowałem w IT. W IT nie pracuje już od lat (a IT u mnie to był sysadmin). I nie przeżarłem, przecież pisze ze mam giełda. Tylko to nie sa pieniądze tak jak 25-15 lat temu ze ktoś zarabiał parę lat na emigracja i wracał i stawiał dom, kupował ziemie, kupował mieszkania
  • Odpowiedz