Wpis z mikrobloga

408 + 1 = 409

Tytuł: Level Design: Processes and Experiences
Autor: pod red. Christophera W. Tottena
Gatunek: game design
Ocena: ★★★★★★★
ISBN: 9781032276717
Wydawnictwo: CRC Press
Liczba stron: 408
Forma książki: e-book
Jest to zbiór 16 esejów poświęconych różnym aspektom level designu.

Książka jest podzielona na 4 sekcje. Pierwsza traktuje o doświadczeniach gracza, a reszta jest kolejno o projektowaniu, tworzeniu i testowaniu. Tyle w teorii, bo w praktyce ten podział jest dość umowny i niektóre rozdziały mogłyby się równie dobrze znaleźć gdzie indziej.

Poruszane tematy są najróżniejsze. Jest o generowaniu proceduralnym, VR, muzyce, psychologii graczy, sztuce, wyborach. Jedne rozdziały skupiają się na pojedynczym tytule (np. Yakuza, Resident Evil, P.T.), inne z kolei podają kilka przykładów. Mnie osobiście najbardziej podobała się analiza P.T.

Z racji właśnie tej różnorodności nie ma raczej co oczekiwać nie wiadomo jakiego zagłębiania się w dany wątek. Są co prawda eseje poświęcone konkretnym rzeczom (np. rozdział o tworzeniu mapy w grach z otwartym światem, gdzie proces w praktycznych wskazówkach jest pokazany krok po kroku), ale wiele czy nawet większość to wprowadzenia czy ogólne spostrzeżenia. Myślę, że to fajna lektura, jeśli się właśnie podejdzie do tego jak do pewnych inspiracji, a nie konkretnych rad.

#bookmeter #czytajzwykopem #gamedesign #gamedesignbookmeter #gry #ksiazki
Nestry - 408 + 1 = 409

Tytuł: Level Design: Processes and Experiences
Autor: pod red...

źródło: Level Design – Totten

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Nestry: Temat interesujący i chętnie bym przeczytał. Wspominasz że autor podaje konkretne przykłady - mnie te gry omineły, czy należałoby zapoznać się z tymi grami przed lekturą?
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@dqdq1: Wiadomo, że najwięcej zrozumie się wtedy, gdy daną grę się przeszło, ale z drugiej strony takie książki potrafią podawać wiele przykładów. W praktyce więc trudno oczekiwać, że ograsz kilka, kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt gier, żeby przeczytać 1 książkę.

Natomiast według mnie dobrze by było, żebyś co najmniej się orientował. Może nie grałeś w tę konkretną Yakuzę czy tego konkretnego Residenta, ale grałeś w jakąś Yakuzę, jakiegoś Residenta albo w
  • Odpowiedz
@Nestry: Hej, co to takiego te P.T.?

Właśnie analizowałem ostatnio Resident Evil ze względu na hype jaki poszedł na Requirem. Obejrzałem sobie kilka speedrunów gdzie gracze którzy się na tym dobrze znają opowiadają o każdej z mechanik, sam analizowałem to co widziałem i doczytałem. Z tego co zauważyłem to koncepcji nie zmieniali. Horror w połączeniu z metroidvanią, zarządzaniem zasobami i pamięcią. Spodobał mi się ogrom inspiracji brany z Indiana Jonesa
  • Odpowiedz
  • 0
@AnonimoweLwiatko: Playable Teaser: https://en.wikipedia.org/wiki/P.T._(video_game)

Gra, która była teaserem nowego Silent Hilla. Ten Silent Hill nigdy nie wyszedł, ale sam teaser osiągnął kultowy status.

Nie wiem, czy nazwałbym Residenty metroidvaniami, ale tak, przewija się pewien schemat ze sporymi miejscówkami, gdzie trzeba odblokowywać kolejne sekcje.

Nie wiem też, co rozumiesz przez to, że nie zmieniali koncepcji, bo cała seria na przestrzeni lat mocno ewoluowała. Taka 6 to TPS w stylu Vanquish, bardzo
  • Odpowiedz