Aktywne Wpisy
Aaaaa k---a wstałem głodny i chcialem wstrząsnąć mlekiem owsianym ale nie miało zakrętki i w-------m mlekiem pod sufit aaaaaaaaaaa wspaniały początek dnia #dziendobry
luke-mat +3
Jak dla mnie #iran to nie #irak - 600k żołnierzy, z rezerwami 900k. Pewnie możliwość powołania kilku milionów. 93mln kraj.
Siły pancerne to 4 ciężkie dywizje. USA nie ma tylu. Ma brygady pancerne, ale trzeba to przewieźć przez ocean.
Pewnie dziesiątki tysięcy egzemplarzy ręcznej broni przeciwpancernej i przeciwlotniczej. Górzysty teren dobry do zasadzek.
Przecież dla Amerykanów to byłoby jak lądowanie w Normandii.
#usa
Siły pancerne to 4 ciężkie dywizje. USA nie ma tylu. Ma brygady pancerne, ale trzeba to przewieźć przez ocean.
Pewnie dziesiątki tysięcy egzemplarzy ręcznej broni przeciwpancernej i przeciwlotniczej. Górzysty teren dobry do zasadzek.
Przecież dla Amerykanów to byłoby jak lądowanie w Normandii.
#usa
Inwazja lądowa?
- Bez szans, USA i Izrael rozwalą sobie ryj 58.5% (79)
- Spróbują i rozwalą sobie ryj 32.6% (44)
- Spróbują i wygrają 8.9% (12)

Wszyscy powtarzają, że programiści będą teraz projektować, rozumieć biznes itd. Tyle że to potrafi naprawdę wielu ludzi. Kiedyś, żeby wejść do IT, trzeba było mieć dość unikalny zestaw cech - przede wszystkim cierpliwość i gotowość do długiej, żmudnej nauki programowania. To sprawiało, że był to zawód dla relatywnie wąskiej grupy. Jeśli warstwa techniczna zostaje w dużej mierze przejęta przez AI, bariera wejścia dramatycznie spada - i nagle dostęp do tego typu pracy może mieć kilkadziesiąt procent społeczeństwa. Większość ogarnie "biznes", a kwestie techniczne wytłumaczy im AI.
Oczywiście całego IT to nie zastąpi, ale za kilka lat programista może zarabiać co najwyżej dwie średnie krajowe. Najgorsze jest to, że nawet nie wiadomo, w co się przebranżowić - inne zawody już dziś są słabiej opłacane niż IT albo również będą miały problemy przez AI. Można próbować wejść w jakieś nisze w IT (w sumie sam jestem w niszy bo zajmuje się kryptografią) ale tak samo pomyśli połowa programistów co pociągnie pensje w dół także w nich.
I tak mogę mówić szczęściu bo w IT pracowałem na tyle długo, że zdążyłem się zabezpieczyć finansowo i w najgorszym wypadku dociągne nawet na oszczędnościach do starości no ale jednak nie tak sobie to wyobrażałem.
#programowanie
W ten sposób, jeżeli AI zrobi rewolucję to będziesz mógł żyć z zysków na giełdzie, a jeżeli nie zrobi to pewnie dalej będziesz miał pracę gdzieś.
Ja tak robię, nie mam tak dużych oszczędności jak ty, ale odkładanie połowy zarobków i inwestowanie ich daje szansę na ogranie tej zmiany
@TheDziobaker: Służby - wojsko, policja, ABW. Ciepła posadka dla kryptografa i niezwalnialny.
Do tego masz oszczednosci do
Nie robi się przy komputerze to złota robota teraz, remontu nie robiłeś?
@TheDziobaker: Najgorsze jest to, że kiedyś robiłem sobie jakieś projekty po pracy i mi sprawiało to frajde, czytałem książki branżowe, a w erze AI jak wiem, że można sobie po prostu zapytać model i
Doprowadzi do masowego zrównania płac na niskim poziomie, nie będzie juz prawie w ogóle żadnych "dobrych" zawodów. Zostaną posiadacze mocy obliczeniowej i prole.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@Instrybutor_z_Orlenu: Nie rozumiesz nawet o czym napisałem.
Unikaj jak tylko można używania jak szef nie zmusza.
5-6 godzin dziennie. Głównie risercz i teksty. Teraz maks. godzina (reszta to sprawy organizacyjne, spotkania). Błogosławieństwo. Long live LLM ;)
Jak widze, ze programisci spinuja 6 roznych modeli w nadzieji, ze ktorys przygotuje poprawny wynik i jeszcze musi zaplacic za niepoprawnie wygenerowane tresci, to gratuluje takiej rewolucji. Xd
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@Instrybutor_z_Orlenu @h3lloya @makeDoise @Apokryf @bleton @Bisclavret @madero @mateosz_inbecki @Maly_Jasio @Wincyjpracydoobra @Jamniki2 @TheDziobaker:
Medycyna, stomatologia, zawody medyczne. Potem tylko otwierasz popcorn i obserwujesz jak korposzczurki się stresują o pracę i drżą