Aktywne Wpisy

Mega_Smieszek +64
Mireczki co się dzisiaj odwaliło to ja nawet nie
Pojechałem se w jedną stronę do pana weterynarza Uberem, się pytam ziomeczka czy będzie problem, bo kotka psotka, a ten że luzik arbuzik i dostał później tipa za piątala. Co się cholera owyła po drodze to aż żal mi ziomka xD
Dostała cztery zastrzyki i termometr do d... ale o dziwo na spokojnie wszystko.
Problem
Pojechałem se w jedną stronę do pana weterynarza Uberem, się pytam ziomeczka czy będzie problem, bo kotka psotka, a ten że luzik arbuzik i dostał później tipa za piątala. Co się cholera owyła po drodze to aż żal mi ziomka xD
Dostała cztery zastrzyki i termometr do d... ale o dziwo na spokojnie wszystko.
Problem
źródło: 1000015867
Pobierz

Wszyscy powtarzają, że programiści będą teraz projektować, rozumieć biznes itd. Tyle że to potrafi naprawdę wielu ludzi. Kiedyś, żeby wejść do IT, trzeba było mieć dość unikalny zestaw cech - przede wszystkim cierpliwość i gotowość do długiej, żmudnej nauki programowania. To sprawiało, że był to zawód dla relatywnie wąskiej grupy. Jeśli warstwa techniczna zostaje w dużej mierze przejęta przez AI, bariera wejścia dramatycznie spada - i nagle dostęp do tego typu pracy może mieć kilkadziesiąt procent społeczeństwa. Większość ogarnie "biznes", a kwestie techniczne wytłumaczy im AI.
Oczywiście całego IT to nie zastąpi, ale za kilka lat programista może zarabiać co najwyżej dwie średnie krajowe. Najgorsze jest to, że nawet nie wiadomo, w co się przebranżowić - inne zawody już dziś są słabiej opłacane niż IT albo również będą miały problemy przez AI. Można próbować wejść w jakieś nisze w IT (w sumie sam jestem w niszy bo zajmuje się kryptografią) ale tak samo pomyśli połowa programistów co pociągnie pensje w dół także w nich.
I tak mogę mówić szczęściu bo w IT pracowałem na tyle długo, że zdążyłem się zabezpieczyć finansowo i w najgorszym wypadku dociągne nawet na oszczędnościach do starości no ale jednak nie tak sobie to wyobrażałem.
#programowanie
W ten sposób, jeżeli AI zrobi rewolucję to będziesz mógł żyć z zysków na giełdzie, a jeżeli nie zrobi to pewnie dalej będziesz miał pracę gdzieś.
Ja tak robię, nie mam tak dużych oszczędności jak ty, ale odkładanie połowy zarobków i inwestowanie ich daje szansę na ogranie tej zmiany
@TheDziobaker: Służby - wojsko, policja, ABW. Ciepła posadka dla kryptografa i niezwalnialny.
Do tego masz oszczednosci do
Nie robi się przy komputerze to złota robota teraz, remontu nie robiłeś?
@TheDziobaker: Najgorsze jest to, że kiedyś robiłem sobie jakieś projekty po pracy i mi sprawiało to frajde, czytałem książki branżowe, a w erze AI jak wiem, że można sobie po prostu zapytać model i
Doprowadzi do masowego zrównania płac na niskim poziomie, nie będzie juz prawie w ogóle żadnych "dobrych" zawodów. Zostaną posiadacze mocy obliczeniowej i prole.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@Instrybutor_z_Orlenu: Nie rozumiesz nawet o czym napisałem.
Unikaj jak tylko można używania jak szef nie zmusza.
5-6 godzin dziennie. Głównie risercz i teksty. Teraz maks. godzina (reszta to sprawy organizacyjne, spotkania). Błogosławieństwo. Long live LLM ;)
Jak widze, ze programisci spinuja 6 roznych modeli w nadzieji, ze ktorys przygotuje poprawny wynik i jeszcze musi zaplacic za niepoprawnie wygenerowane tresci, to gratuluje takiej rewolucji. Xd
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@Instrybutor_z_Orlenu @h3lloya @makeDoise @Apokryf @bleton @Bisclavret @madero @mateosz_inbecki @Maly_Jasio @Wincyjpracydoobra @Jamniki2 @TheDziobaker:
Medycyna, stomatologia, zawody medyczne. Potem tylko otwierasz popcorn i obserwujesz jak korposzczurki się stresują o pracę i drżą