Zbudowałem projekt, który pierwotnie miał być tylko wprawką z algorytmiki, ale wyszło z tego coś, w co sam zacząłem klikać. To Jumbled (jumbled.app) – gra, inspirowana wordle, w której liczy się każdy ruch, a chaos liter trzeba zamienić w konkretne hasło.
Zamiast brać gotowy słownik i iść na łatwiznę, podszedłem do tematu inaczej.
Algorytm anty-anagramowy: Przemieliłem słownik SJP skryptem, który wyciął wszystkie słowa, z których można ułożyć więcej niż jeden wyraz. Cel był prosty: zero frustracji, że "przecież pasuje też inne słowo". Tutaj rozwiązanie jest zawsze unikalne.
Poziomy trudności wyliczyłem na podstawie częstotliwości występowania słów w korpusie polskich napisów filmowych (OpenSubtitles). Dzięki temu gra "wie", czy słowo jest potoczne, czy to rzadki archaizm.
Mechanika "Każdy ruch boli": To nie jest zgadywanka. Tutaj każda zamiana litery (swap) jest liczona. Chciałem stworzyć coś, co trenuje optymalne myślenie, a nie tylko zasób słownictwa.
To na razie surowy prototyp. Strona jest lekka, ciemna i bez zbędnych wodotrysków. Jestem na etapie: "rozwijać to o rankingi i tryb multiplayer, czy zostawić jako projekt do portfolio?".
Liczę na Wasz szczery (nawet ten bolesny) feedback. Szczególnie od strony UX na różnych przeglądarkach.
@_______________________: będę wprowadzał elementy rywalizacji, więc jeśli było by klika możliwości, kilka słów z danego zestawu liter - musiałbym kombinować z punktacją. ale sprawa do przemyślenia - dzięki za pomysł. z tymi cyferkami mam dylemat, zależało mi aby jednak to wyglądało jak płytka scrabble, ale skoro są dwa głosy sprzeciw - pewnie pójdzie do modyfikacji. Dzięki za feedback.
@IlllI: może. zależało mi na trybie dziennym - jedno słowo na dzień... ale nie upieram się. teraz można rozwiązywać wiele słów w opcji trening. tam też można wybrać ustawić długość słów i poziom trudności. Jedno słowo dziennie to za mało?
https://jumbled.app
Zbudowałem projekt, który pierwotnie miał być tylko wprawką z algorytmiki, ale wyszło z tego coś, w co sam zacząłem klikać.
To Jumbled (jumbled.app) – gra, inspirowana wordle, w której liczy się każdy ruch, a chaos liter trzeba zamienić w konkretne hasło.
Zamiast brać gotowy słownik i iść na łatwiznę, podszedłem do tematu inaczej.
Algorytm anty-anagramowy: Przemieliłem słownik SJP skryptem, który wyciął wszystkie słowa, z których można ułożyć więcej niż jeden wyraz. Cel był prosty: zero frustracji, że "przecież pasuje też inne słowo". Tutaj rozwiązanie jest zawsze unikalne.
Poziomy trudności wyliczyłem na podstawie częstotliwości występowania słów w korpusie polskich napisów filmowych (OpenSubtitles). Dzięki temu gra "wie", czy słowo jest potoczne, czy to rzadki archaizm.
Mechanika "Każdy ruch boli": To nie jest zgadywanka. Tutaj każda zamiana litery (swap) jest liczona. Chciałem stworzyć coś, co trenuje optymalne myślenie, a nie tylko zasób słownictwa.
To na razie surowy prototyp. Strona jest lekka, ciemna i bez zbędnych wodotrysków. Jestem na etapie: "rozwijać to o rankingi i tryb multiplayer, czy zostawić jako projekt do portfolio?".
Liczę na Wasz szczery (nawet ten bolesny) feedback. Szczególnie od strony UX na różnych przeglądarkach.
#chwalesie #programowanie #react #postgresql #gry #scrabble #literaki
źródło: image
PobierzTak byłoby ciekawiej, po to anty anagram to taki hardcore mode. No i te cyferki przy literach muszą coś oznaczać, bo inaczej to jest confusing
Nie jestem przeciw cyferkom ale może powinny to być mnożniki punktów jak w candy crush albo cos. Cokolwiek
Komentarz usunięty przez autora
źródło: IMG_5077
Pobierz