Wpis z mikrobloga

• 1
@Wiezien_grywideo_Ziemia: dla mnie Paruzja została też zapowiedziana przez zaratusztrian w persji jako fraszokereti z przyjściem Saoszjanta, czyli Chrystusa. opisy bardzo przypominają chrześcijańską Paruzję
  • Odpowiedz
@Gontyn-: Ja to w Paruzje wierzę ale ci powiem szczerze że ja misję Chrystusa inaczej odbieram. Nie odbieram to przez system ofiar jak jest podane - że za grzech musi być ofiara i dlatego Jezus musiał zginąć. Dla mnie misja Jezusa to po prostu taka szansa - Bóg nie tego świata się jednak upomina o coś co należy do jego świata(czyli dusze) i dlatego przychodzi otworzyć dla nich furtkę, przekazuje
  • Odpowiedz
  • 0
@Wiezien_grywideo_Ziemia: wiem, bo to gnostycki pogląd. świat w tej kosmologii nie należy do dobrego boga, a jedynie dusze ludzkie są z nim powiązane. pod tym względem właśnie widzę duże podobieństwa między zaratusztrianizmem, a gnostyckimi doktrynami w tym szczególnie manicheizmem, bo są w gruncie rzeczy dualiastyczne. i na pewno bardziej do mnie przemawiają niż chrześcijaństwo głównego nurtu i inne religie monoteistyczne, które tego silnego dualizmu nie mają. a judaizm i islam
  • Odpowiedz