Wpis z mikrobloga

#sztucznainteligencja #it #programowanie #programista15k

Smutne jest to, że teraz nawet jak wielcy bossowie w korpo widzą, że ai wcale nie jest tak dobre i proste jak obiecano, to i tak tną budzety i it się kurczy. A dzieje się tak np dlatego, że każdy z takich c level managerkow, który rok temu poklikał sobie w chat gpt uwierzyl w te wszystkie bzdury o tym jak wiele zyska dzięki ai i teraz za cholere nie przyzna się do bledu. Często też nawet gdyby się przyznal, to co z tego? Budzet na 2 lata zaklepany. 100mln na ai 20 na it. Lipa. Licze na to, że się obudza jak im wszystko na prodzie zdechnie od spaghetti kodu prompt engineerow.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: pomysł że każdy biznes (a są to przeważnie crudy) potrzebuje jakieś funkcjonalności związanej z ai to był absurd od samego początku. Biznesy które potrzebowały sieci neuronowych używały ich przed tą euforią (jak na przykład do rozpoznawania obiektów z danej klatki czy analizy danych).

Teraz powiem, że to "AI" będzie pisać kod, ten nudny deterministyczny kod który pisaliśmy i w-----e większość tych biznesów co myślały że są takie nowoczesne bo
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: ostatnio sobie oglądałem dokument The Thinking Game który jest na youtubie i tam jasno Demis Hassabis ten który ostatnio dostał nobla gadał, że AI jest tworzone po to by móc rozwiązywać problemy, których ludzie nie są wstanie rozwiązywać. Wiadomo więc że jeśli kiedyś dojdą do takiego etapu to nie będzie w ogóle potrzeby żeby ludzie prowadzili nie wiem biznesy IT skoro AI będzie mogło samo wygenerować projekt dużo lepszy
  • Odpowiedz
  • 0
@tubkas12: ja wgl ostatnio odpisuje na posty na tagu w kategoriach "pisania tak, zeby to zrozumial 5 latek". Chodzi mi o nadchodzacy koniec programowania. Wdrazalem tak wiele systemow ai, ze nie pamietam juz polowy. I serio, programowanie nie jest celem praktycznie zadnej wiekszej firmy.
  • Odpowiedz
  • 1
@tubkas12: co do kosztow, robie wyceny w ktorych np. tlumacze, ze za 500k nie da sie postawic prywatnego, lokalnego chata gpt dla kancelarii. I ze nie, nie wystarczy do tego rtx4090 xdd
  • Odpowiedz