Tytuł:Archipelag GUŁag 1918-1956. Próba dochodzenia literackiego (t. I-III) Autor:Aleksandr Sołżenicyn Gatunek:reportaż Ocena: ★★★★★★★★★★ Tłumacz:Jerzy Pomianowski Wydawnictwo:Świat Książki Liczba stron:1664 Format: audiobook
„Archipelag GUŁag” Aleksandra Sołżenicyna to przejmujący reportaż-esej o systemie sowieckich obozów pracy przymusowej. Autor, opierając się na własnych doświadczeniach oraz relacjach setek więźniów, pokazuje mechanizmy terroru, niesprawiedliwości i dehumanizacji, które stały się codziennością milionów ludzi w ZSRR.
To książka, którą warto poznać, bo otwiera oczy na prawdziwe oblicze totalitaryzmu, uczy krytycznego myślenia i przypomina, jak łatwo władza pozbawiona kontroli może zniszczyć ludzką godność. Choć trudna w odbiorze, jest niezwykle ważna – jako świadectwo historii i przestroga na przyszłość.
@nioray: a co do książki, to oczywiście nie umniejszam jej ogromnego znaczenia i warto znać, ale dla mnie trochę absurdalne jest umieszczanie jej w listach typu "każdy musi przeczytać", jak dla mnie jakieś 5 razy krótsze opracowanie lepiej się nada na taką listę
Autor ma swój bardzo precyzyjny w odbiorze styl i dla wejścia w temat polecałbym sięgnąć po “Jeden dzień z życia Iwana Denisowicza Szuchowa”. Główny bohater jest sprytny i inteligentny, przewyższa tym samym swoich prześladowców i pokazuje jedną ze strategii jak przeżyć. Archipelag to ogrom brutalizmu i osobistych tragedii wymienionych tam osób. Absurdalne oskarżenia, wyroki, rozdzielanie rodzin, próby przeżycia tego absurdu który przeważnie nie wypuszczał tych, których wciągnął.
@nioray: W przyszłym roku muszę do niej powrócić bo już dużo uleciało z pamięci. Każda przeczytana książka poruszająca tematykę łagrów ("Jeden dzień Iwana ..."; "Inny Świat", "Wspomnienia z martwego domu", "Opowiadania Kołymskie") była dla mnie sztosem
@nioray: moja ulubiona pozycja audiobook, wracam do niej każdej zimy, choćby do krótkiego fragmentu. W cierpieniu czy też mając władzę nad losem drugiego ujawnia się prawdziwe oblicze człowieka.
@Lohengrin: Widziałem i wrzucam na bieżąco tego typu pozycje na "listę do przeczytania". To jest przekleństwo tych tagów bo ta lista rośnie i rośnie (╯°□°)╯︵┻━┻
Tytuł:
Archipelag GUŁag 1918-1956. Próba dochodzenia literackiego (t. I-III)Autor:
Aleksandr SołżenicynGatunek:
reportażOcena: ★★★★★★★★★★
Tłumacz:
Jerzy PomianowskiWydawnictwo:
Świat KsiążkiLiczba stron:
1664Format: audiobook
„Archipelag GUŁag” Aleksandra Sołżenicyna to przejmujący reportaż-esej o systemie sowieckich obozów pracy przymusowej. Autor, opierając się na własnych doświadczeniach oraz relacjach setek więźniów, pokazuje mechanizmy terroru, niesprawiedliwości i dehumanizacji, które stały się codziennością milionów ludzi w ZSRR.
To książka, którą warto poznać, bo otwiera oczy na prawdziwe oblicze totalitaryzmu, uczy krytycznego myślenia i przypomina, jak łatwo władza pozbawiona kontroli może zniszczyć ludzką godność. Choć trudna w odbiorze, jest niezwykle ważna – jako świadectwo historii i przestroga na przyszłość.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #bookmeter #reportazbookmeter
źródło: 352x500
PobierzKomentarz usunięty przez autora
#czytelczniczebingo
źródło: IMG_1884
PobierzArchipelag to ogrom brutalizmu i osobistych tragedii wymienionych tam osób. Absurdalne oskarżenia, wyroki, rozdzielanie rodzin, próby przeżycia tego absurdu który przeważnie nie wypuszczał tych, których wciągnął.
@solejukowski: Nie.