Wpis z mikrobloga

to jest chyba największa zaleta tego systemu, że obywatele, poza sprzątaniem świata ze szklanych butelek kaucyjnych, rozpoczną zbieranie butelek plastikowych

@mvmxks: wyciąganie butelek z żółtych worków to nie sprzątanie. Tymczasem cały kraj zawalony małpkami.
Niektórym to nieźle wyprali mózgi.
  • Odpowiedz
wyciąganie butelek z żółtych worków to nie sprzątanie.

@RobinSchudl: w kraju w którym większość pojemników jest pod kluczem/monitorowane?

Tymczasem cały kraj zawalony małpkami.

@RobinSchudl: to akurat jest problem alkoholowy, którego rozwiązania jestem zdecydowanym zwolennikiem
  • Odpowiedz
  • 331
@mvmxks: ten nowy system jest tak glupi jak to tylko możliwe. Wiem jedno. Najlepiej segregowałem śmieci lata temu. Z każdą kolejną zmianą i utrudnieniami coraz mam to bardziej gdzieś i coraz więcej leci do zmieszanych. Szkoda mi życia i czasu a skoro i tak placę za śmieci znacznie wiecej mimo że coraz rzadziej są od ofbierane i coraz więcej trzeba segregować to widać że stać ich by to sobie samemu
  • Odpowiedz
@mvmxks: dlatego mniej się tym przejmuje. Czyn większa segregacja tym niższe ceny wywozu śmieci powinny być bo to surowiec który można wykorzystać a jest w drugą stronę. Pamietam jak zajebiscie smieci dzialały w latach 2000. Tanio. Codziennie wywozone itd. od czasów zmian na osiedlu rodziców są to y szczurów, zalegające śmieci i chorendalne ceny i tak w połowie polski. Pieprzyć to, te rządu, eko i ochronę środowiska. Niech indie, chiny
  • Odpowiedz
@Loloman: Podobnie do tego podchodzę. Kubeł se kupiłem (tak, musiałem kupic, w gminie obok raz na jakis czas fundują kubeł na śmieci do domu) 240l i styka na 2 tygodnie dla dwóch osób. Segregowane odbieraja co miesiac, a teraz tak wypadło w nowym roku, ze sie przedłużyło do 7 tygodni. I trzymaj to u siebie.
  • Odpowiedz
@Loloman: same here. Mam się doktoryzować z wywozu śmieci jajka do bio, mięso nie, a butelkę to umyj, zgnieć, oderwij korek i etykietę. Potem mam robić z mojego mieszkania 40m sortownię odpadów, by na koniec płacić fchui za wywóz xD
  • Odpowiedz
@badreligion66: Jak chcemy zadbać o planetę to:

- Gwarancja na 5 lat na wszystko, w przypadku AGD/Elektroniki obowiązkowa łatwonaprawialność i części zapasowe.
- 7 lat gwaranacji na auta, łątwość naprawy i odejście od kodowania/parowania części tylko przez ASO
- PSZOK który przyjmie prawie wszystko od osób prywatnych, kto to widział by np pszok nie przyjął styropianu czy azbestu jak zrobiłeś porządki na strychu ?
- zamknięcie kopalni i budowa atomu
  • Odpowiedz
poza sprzątaniem świata ze szklanych butelek

@mvmxks: No tyle że małpki nie są objęte systemem kaucyjnym xd I ustawodawcy argumentowali to podobnie jak przeciwnicy całego systemu kaucyjnego, tylko ze wobec tej jednej branży, sprawdź sobie - że wystarcza edukacja. Dla menela który musi walnąć małpkę z rana wystarczy edukacja, dla dzeciaka z butelką soku trzeba mieć bat nad jego łbem. Rząd jak dla mnie taką argumentacją przyznaje się do tego
  • Odpowiedz
Czyn większa segregacja tym niższe ceny wywozu śmieci powinny być bo to surowiec który można wykorzystać

@Loloman: to nie do końca tak działa, większości polimerów nie da się recyklingować w nieskończoność.

No tyle że małpki nie są objęte systemem kaucyjnym

@Szalom: nie są (a szkoda), chodziło mi o butelki zwrotne po piwie.
  • Odpowiedz
@badreligion66: dla mnie solą w oku w tym systemie jest to, że trzeba całe, niezgniecione butelki oddawać.
Ciekaw jestem motywacji tego postępowania. Czy może, aby czasem operator systemu komuś nie wydał 1zl za dużo za butelki, na które kaucji nie naliczono? Druga sprawa to porządek. Niektóre osiedla mają ogólnodostępne pojemniki na plastiki. No i mogłoby dojść do sytuacji, że zulernia wyciągalaby te plastiki, aby zarobić przy okazji robiąc niezły kipisz
  • Odpowiedz
@mvmxks: aa to muszę kupić sobie laboratorium do badania plastiku by wiedzieć czy jest to nadający się do recyklingu czy już nie. No i zuzywać hektolitry wody do mycia tego by oddac czyste
W zamian wywóz raz na rok i cena plus 1000% by chronić planetę! Doszliśmy do absurdu. 1000 mld wydane w europie na poprawę ekologii da tyle same dla planety co wydanie pewnie 10 mln w indiach na
  • Odpowiedz
@mvmxks: Skok na kasę i nic więcej. Oczywiście małpki których najwięcej się wala po krzakach z tego systemu są wyłączone. Jawne naplucie w mordę tej części społeczeństwa, która butelki po napojach wyrzucała do kosza i ukłon w stronę żuli żeby chyba jeszcze więcej pili za butelki, które znajdą w śmietnikach.
Już teraz system zbierania odpadów to parodia bo muszę sortować śmieci na 5 frakcji xD Szkło, plastiki/metal, papier, bio, zmieszane.
  • Odpowiedz
Oczywiście małpki których najwięcej się wala po krzakach z tego systemu są wyłączone. Jawne naplucie w mordę tej części społeczeństwa, która butelki po napojach wyrzucała do kosza i ukłon w stronę żuli żeby chyba jeszcze więcej pili za butelki, które znajdą w śmietnikach.

@Eternit_z_azbestu: tak, tu się zgodzę.

Jeszcze żeby to miało jakiś sens jak w przypadku butelek po piwach, że idą one do mycia i ponownego użycia to nie.
  • Odpowiedz