Od jakiegoś czasu obserwuje sobie sytuacje w bankach odnośnie kredytu hipotecznego. Sprawdzam na stronie Porównanie kredytów i to co mnie wnerwia, to ciągle widzę, że pomimo obniżania stóp procentowych warunki kredytu ciągle pozostaja takie same. Czy NBP obniża stopy a banki podnoszą marże lub prowizję. No i realnie od pół roku raty wychodza i tak takie same pomimo obniżenia stóp o ponad 1p.p. Czy istnieje szansa na jakąś poprawę warunków skoro teoretycznie kredyty powinny się robić tańsze?
Od jakiegoś czasu obserwuje sobie sytuacje w bankach odnośnie kredytu hipotecznego. Sprawdzam na stronie
Porównanie kredytów
i to co mnie wnerwia, to ciągle widzę, że pomimo obniżania stóp procentowych warunki kredytu ciągle pozostaja takie same. Czy NBP obniża stopy a banki podnoszą marże lub prowizję. No i realnie od pół roku raty wychodza i tak takie same pomimo obniżenia stóp o ponad 1p.p.
Czy istnieje szansa na jakąś poprawę warunków skoro teoretycznie
i to co mnie wnerwia, to ciągle widzę, że pomimo obniżania stóp procentowych warunki kredytu ciągle pozostaja takie same.
@danielbr3: Jeżeli chodzi ci o stałe stopy, to tak po prostu działa matematyka. Oprocentowanie stałe na 5 lat wynika bezpośrednio z tego jak rynek widzi stopy zmienne przez najbliższe 5 lat. Stopy nie spadły szybciej niż to, co przewidywano.
@danielbr3: Źle sprawdzasz, pół roku temu nie znalazłbyś oferty poniżej 6%, teraz na spokojnie 5,70% jest do wyjęcia.
Żeby nie być gołosłownym, w PKO BP można sprawdzić ich stopę bazową 5 letnią wstecz i 5 czerwca 2025r. wynosiła 4,59%, a dziś wynosi 4,19% czyli spadek o 0,4 punkta procentowego. A i marża dziś jest lepsza.
znaczy rozumiem, że w pewnym sensie banki muszą uwzględniać właśnie cały przyszly okres 5 lat a nie tylko obecną chwilę. Za to własnie ma odpowiadać WIBOR, który również zmalał. I to tez na nic nie wpłynęło. Raty teraz takie jak jak ponad rok temu gdy inflacja znacznie wyższa, węcz nawet w szczycie inflacji nie były jakoś znacznie wyższe. teraz przy 500tys. na 25lat jest to ok. 3300zł, w szczycie inflacji było bodajże
@DeoLawson: to co jest lepsze? bo na pewno nie stopy bazowe, warunków dużo ale czy jest jakiś jeden wskaźnik odzwierciedlajacy to sumarycznie lepiej niż RRSO?
Źle sprawdzasz, pół roku temu nie znalazłbyś oferty poniżej 6%, teraz na spokojnie 5,70% jest do wyjęcia.
@DeoLawson: Ok, ale pół roku temu stopy były na poziomie 125 pb wyższym. W zeszłym roku refinansowałem na 6,7%, w tym roku obniżyli o 175pb i raptem niecały 1pp niżej jestem w stanie znaleźć. 40% obniżki poszło w marżę.
@JC97: Marże banków są dość stabilne to są niewielkie ruchy. Bank daje ci stała stopę na 5 lat, wiadomo że taka stopa musi wliczać ryzyko że stopy wzrosną. Bank nie może brać na siebie dużego ryzyka stopy procentowej musi je przenosić na rynek tzn że jeśli bank oferuje ci stała stopę na 5 lat to sam zawiera odwrotną transakcję na rynku. Widocznie inwestorzy zagraniczni nie wierzą w złotego dlatego poziomy
Bank daje ci stała stopę na 5 lat, wiadomo że taka stopa musi wliczać ryzyko że stopy wzrosną.
@DeoLawson: I myślisz, że ryzyko tych wzrostów jest wyższe dzisiaj czy było wyższe 3 miesiące temu niż rok temu? Ja wiem, że ludzie często p------ą głupoty o bankach, WIBOR, itp, ale nie ma co ich bronić w obecnej sytuacji.
@JC97: Nie wiem jakie to jest ryzyko, banki też nie wiedzą. Po prostu zabezpieczają się na rynku. Wrócę do PKO BP. Na stronie na której podają swoją stopę bazową na 5 lat podają też stopę IRS na 2 lata. Czyli gdybys była firmą brał kredyt na 2 lata i chciałbys go.na stała stopę to bank zakłada jako stawkę bazową czyli można powiedzieć stały WIBOR na 2 lata na poziomie 3.68
@JC97: Po to żeby politycy mogli tam wrzucać swoich ludzi to chyba jasne ( ͡°͜ʖ͡°) Żeby mogły się dokładać do finansowania głupich przedsięwzięć. Żeby moc czasem oddziaływać trochę na ten bądź co bądź silnie strategiczny rynek. Jeśli masz bank z zagranicznym kapitałem to on o duże decyzję kredytowe pyta się swojej centrali. Warto mieć takie centra decyzyjne w kraju.
to co mnie wnerwia, to ciągle widzę, że pomimo obniżania stóp procentowych warunki kredytu ciągle pozostaja takie same. Czy NBP obniża stopy a banki podnoszą marże lub prowizję.
@danielbr3: Zupełnie tak nie jest. Wraz z każdą obniżką stóp procentowych kredyty są coraz tańsze. Prowizje przy udzielaniu kredytów powoli stają się reliktem przeszłości - w większości banków dostępne są oferty z prowizją 0%. Marże banków od kilku lat są na podobnym
Porównanie kredytów
i to co mnie wnerwia, to ciągle widzę, że pomimo obniżania stóp procentowych warunki kredytu ciągle pozostaja takie same. Czy NBP obniża stopy a banki podnoszą marże lub prowizję. No i realnie od pół roku raty wychodza i tak takie same pomimo obniżenia stóp o ponad 1p.p.
Czy istnieje szansa na jakąś poprawę warunków skoro teoretycznie kredyty powinny się robić tańsze?
#banki #bankowosc #kredythipoteczny #kredyt #finanse
@danielbr3: Jeżeli chodzi ci o stałe stopy, to tak po prostu działa matematyka. Oprocentowanie stałe na 5 lat wynika bezpośrednio z tego jak rynek widzi stopy zmienne przez najbliższe 5 lat. Stopy nie spadły szybciej niż to, co przewidywano.
To artykuł z kwietnia
Żeby nie być gołosłownym, w PKO BP można sprawdzić ich stopę bazową 5 letnią wstecz i 5 czerwca 2025r. wynosiła 4,59%, a dziś wynosi 4,19% czyli spadek o 0,4 punkta procentowego. A i marża dziś jest lepsza.
@DeoLawson: Ok, ale pół roku temu stopy były na poziomie 125 pb wyższym. W zeszłym roku refinansowałem na 6,7%, w tym roku obniżyli o 175pb i raptem niecały 1pp niżej jestem w stanie znaleźć. 40% obniżki poszło w marżę.
@DeoLawson: I myślisz, że ryzyko tych wzrostów jest wyższe dzisiaj czy było wyższe 3 miesiące temu niż rok temu? Ja wiem, że ludzie często p------ą głupoty o bankach, WIBOR, itp, ale nie ma co ich bronić w obecnej sytuacji.
@danielbr3: Zupełnie tak nie jest. Wraz z każdą obniżką stóp procentowych kredyty są coraz tańsze. Prowizje przy udzielaniu kredytów powoli stają się reliktem przeszłości - w większości banków dostępne są oferty z prowizją 0%. Marże banków od kilku lat są na podobnym