Wpis z mikrobloga

Wielokrotnie czytam komentarze, że linux jest nieużywalny, bo wszystko trzeba kompilować, wszystko trzeba załatwić komendą. To niech ktoś wyjaśni co jest trudnego w linuxie mint? Menu start intuicyjne jak za czasów starego Windowsa przed erą Windows 8, 10 i 11. Sklep za aplikacjami jak ana androidzie, tylko klikasz, czyli mniej roboty niż w windows. Wszystko jest skonfigurowane do codziennego użytku, gry chodzą szybciej i częściej, bo lutris, bottles czy proton robią swoje.
Jeśli ktoś uważa, że każdy linux jest jak arch czy gentoo to sie zatrzymał 15 lat temu

#linux
Jarkendarion - Wielokrotnie czytam komentarze, że linux jest nieużywalny, bo wszystko...

źródło: ed756416-0f1f-4be2-b0ac-e74428ac599e

Pobierz
  • 131
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Norskee No okej ale w którym momencie się tak dzieje? Dla zwykłego zjadacza chleba Linux jest tak prosty jak to tylko możliwe I działa tak stabilnie jak to tylko możliwe oczywiście zakładając że jakiś egzotyczny dystrybucji nie bierzemy pod uwagę.
  • Odpowiedz
  • 50
@2phonepiotrus @JanImperator chociażby audio sinki się pierdzielą,.jest problem z dzieleniem wyjść audio na wielu konfiguracjach
Nawet deweloperami dyskutowałem na ten temat,.próbowali znaleźć rozwiązanie, ale temat skończył się na tym, że nie wiadomo dlaczego nie działa,.bo w sumie powinno działać . No fajnie xD

Z obsługą drukarek podobnie. Dwustronną broszurę składaną na A5 z kartki a4 na windowsie robisz 2 kliknięciami i wychodzi jak powinno
Na linuksie się nie dało, bo
  • Odpowiedz
No okej ale w którym momencie się tak dzieje?

@Jarkendarion: u siebie przykładowo miałem problem z podpinaniem drugiego monitora o innej rozdzielczości niż pierwszy, mogłem wybrać między albo złym przeliczaniem czułości myszy między ekranami albo brakiem synchronizacji pionowej
  • Odpowiedz
Wszystko jest skonfigurowane do codziennego użytku

@Jarkendarion: takie tam rodzinne uzytkowanie i najprostsza opcja ktora jest DOMYSLNIE WLACZONA w Windowsie - wygaszanie erkanu lapka przy jego zamknieciu. Nie wiem czy te komendy z linuxa dzialaja, wyplul mi to Grok a testowac nie bede

Wygaszanie samego ekranu laptopa (żeby nie świecił pod zamkniętą klapą)
Teraz musisz skonfigurować menedżer wyświetlania, żeby przy zamknięciu klapy automatycznie wyłączał wbudowany ekran.Najprostsze i działające w 100 % rozwiązanie –
  • Odpowiedz
mogłem wybrać między albo złym przeliczaniem czułości myszy między ekranami albo brakiem synchronizacji pionowej

@witajswiecie: A widzisz, a windows nie miałbyś takiego wyboru ;)
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: wszystko ponad podstawy nie ma gui i opiera się na terminalu, w końcu to system terminalowy. Nie każdemu to pasuje.
Wolę odpalić HD tune czy crystal disk info niż terminal.

Samba ? Ppm udostępnij a nie edycja samba.conf i dopisywanie linijek.
  • Odpowiedz
gry chodzą szybciej i częściej

@Jarkendarion: Mam trochę gier na Steamie i na GOGu, jak wywale Windowsa i zainstaluje Minta to wszystkie te gry mi będą działać? Czy może jednak uruchomi się 20% z czego stabilnie podziała połowa z tego? Pytam serio, bo to jest główny powód dla którego się morduje z Microsoftem. Drugi powód jest taki, że jakieś urzędowe coś może być nagle potrzebne do zainstalowania i jedyne co
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: @JanImperator
No ja akurat z Kali Linux mam ostatnio problemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Świeża instalacja na laptopie - jak chcę się połączyć z serwerem przez ssh to za pierwszym razem zwiesza system, działa tylko poruszanie kursorem. Hard reset i z tym serwerem mogę się połączyć, jak chce się połączyć z innym to to samo - pierwsza próba, hard reset, i potem działa
Zdarzyło
  • Odpowiedz
@JanImperator: @2phonepiotrus: To weź napisz jak włączyć HDR dla całego systemu z kartami Nvidia, bo najpopularniejsza kombinacja (HDR jest w monitoriach komputerowych od 2016). Tak jak przełącznikiem w Windowsie.

To taka podstawowa funkcja, że bez problemu się włącza, prawda?
  • Odpowiedz
mam trochę gier na Steamie i na GOGu, jak wywale Windowsa i zainstaluje Minta to wszystkie te gry mi będą działać? Czy może jednak uruchomi się 20% z czego stabilnie podziała połowa z tego?

@kapelutek_z_kociej_siersci: każdą grę sobie sprawdzisz na protondb.com, gry singleplayer działają bez problemów, gry z anti cheatem które się ładują z kernelem - nie działają
  • Odpowiedz
@Vetinari: na KDE jak i na GNOME masz taką opcję w ustawieniach systemu, o ile korzystasz z Waylanda

na Hyprlandzie również uświadczysz HDR, ale tu musisz zmienić plik konfiguracyjny
  • Odpowiedz