Wpis z mikrobloga

#stronywww #wordpress #webdev

Tak sobie siedze i myślę jak tu dorobić w weekendy i stwierdziłem a może by tak proste stronki robić. Jakieś wizytówkowe, kosztujące 500-1000zł.
Pare lat temu mój znajomy na studiach tak dorabiał i spoko to brzmiało bo w jeden dzień zazwyczaj się wyrabiał i chyba brał za to 500zł.

Umiem programowac wiec cos tam ogarniam

Pare pytań do osób z branży
1. Czy AI wpłynęło na rynek? Jest sens się pakować kiedy nowe modele w przypadku prostych stron same wszystko robią już?
2. Uczyć się WP czy lepiej php+html+css
3. Idzie coś z tego dorobić? Nie chce jakiś duzych kokosów wyciągać, chce coś dorobić w weekend i tyle. Gdybym miał możliwość to bym pewnie boltem jeździł
4. Są klienci czy ciężko? W ostatnim miesiącu dwóch znajomych mnie pytało czy bym nie zrobił im stron więc mam wrażenie (może mylne), że popyt jest xD

ps. bez hasztagu programowanie bo połowy osób nie da się czytać xD
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Osayomato: popyt jest ciągle, ale takich dorabiaczy jeszcze więcej. zerknij na choćby FB i grupy ze zleceniami. Na jeden post zawsze ze 20 zgłoszeń w komentarzach. Pytanie czy warto się tego uczyć? Teraz żadna AI nie zrobi za Ciebie strony, ale co będzie za rok albo w przyszłym tygodniu?
  • Odpowiedz
  • 0
@LeciKrecikPl: Ostatnio jak frontend sobie robiłem z AI do mojego projektu to strona wyglądała na tyle przyzwoicie, że ciężko było rozróżnić od prostych stronek lokalnych firemek. No ale dalej trzeba mieć jakąś wiedzę, osoba z ulicy chyba jeszcze sama nie da rady
  • Odpowiedz
@Osayomato: jak patrzę tak sobie po ludziach, to osoba z ulicy nigdy nic sama nie ogarnie. Modele sa coraz lepsze, a ludzie coraz durniejsi :) No ale jak wspomniałem. Trochę takich ofert jest już na rynku. Zrób sobie w jednym CMS kilka szablonów, np. na prosty sklep, stronę fryzjera, barbera, warsztatu, hydraulika itp. Potem generuj tylko grafiki i podmieniaj kolory. Kasować można malutko ale i roboty niewiele.
  • Odpowiedz
@Osayomato: tylko 500-1000zł dzisiaj to jednak inne pieniądze niż 10 lat temu jak się brało za tą samą usługę.

ludzie coraz durniejsi

@LeciKrecikPl: Ludzie są mądrzejsi. Wiedzą, że daliby radę samodzielnie z AI postawić sobie wizytówkę/bloha - tylko po co jakiś prawnik/lekarz/tynkarz/deweloperuch ma kilkać w kąkuter 10 godzin? W 10 godzin to on zfakturuje swoich klientów/pacjentów na 3x tę kwotę jedną trzecią wysiłku jaką by włożył w postawienie
  • Odpowiedz
@Osayomato: Raz że jest gigantyczna konkurencja, dwa że wszyscy chcą fakturę, więc zakładaj działalność, to zobaczysz ile na takich stronach pociągniesz. Strony najlepiej robić na WP, chyba że statyczne bez zmiany treści, to wtedy html i css ale to chyba znikoma część rynku.
  • Odpowiedz