Wpis z mikrobloga

ślusarze z doświadczeniem są w stanie na zwykłej szlifierce stołowej tez naostrzyć z zachowaniem kąta


@Seraphiel: tylko co z tego, skoro nowe ostrze nie będzie miało właściwej obróbki termicznej a stal szybkotnąca z której robi się narzędzia skrawające wymaga dość starannej obróbki cieplnej - na pewno szlifowanie na szlifierce stołowej nie jest właściwą obróbką cieplną (zakładając, że wiertło nie zostało wcześniej przegrzane podczas wiercenia)
szlifowanie na szlifierce stołowej nie jest właściwą obróbką cieplną


@megawatt: zakładam że to zwykłe przejęzyczenie. Mylenie obróbki skrawaniem z obróbką cieplną to dosyć kardynalny błąd.

A pisząc o ostrzeniu wierteł miałem na myśli stępionych, nie spalonych. Samo ostrzenie też zazwyczaj wykonuje się z użyciem cieczy chłodząco-smarującej, na pewno nie "na pałę" aż iskry pójdą.