Wpis z mikrobloga

Chciałem wczoraj zainstalować rtx 5080. Włożyłem kartę i wyjąłem starego gtx 1660s.

Wszystko odpaliło i super, poustawiałem system, zainstalowałem sterowniki.

No i odpaliłem bo6 żeby zrobić test wydajności - test się zrobił. Wyszło zaskakująco mało fps, zmieniłem ustawienia i chciałem powtórzyć test ale… komputer się wyłączył.

No to jeszcze raz po chwili załączyłem - ale nie wszedłem nawet na pulpit i znowu się wyłączył.

No i tu już są kredki. Odpiąłem wszystko na chwilę, poczekałem - włączyłem - i wszystko odpaliło ale nie było już nic na ekranie widocznego.

Karta świeci, wiatraki zakręcają się na starcie i gasną. Świeci się led.

Spróbowałem wymienić kartę na starą GTX 1660s - mówię pewnie karta strzelona - ale GTX też ma ten sam objaw tyle że tutaj świeci się i wiatraki normalnie się kręcą cały czas. Ale nie ma nic na ekranie.

Na drugim slocie pcie jest to samo.

Wyjęcie baterii cmos i reset BIOS - nic nie dało.

Podpiąłem monitor do plyty głównej i na integrze (ryzen 7800x3d) - jest obraz i jest widoczny BIOS. Jednak nie mogę uruchomić systemu. Mogę jedynie zapisać zmiany i wyjść - to mnie wrzuci z powrotem do BIOSU i tak w kółko. Dysk ssd na którym jest Windows widzi. Skanowałem go - i nie znaleziono błędów.

Na płycie głównej świeci się na zielono “boot” przy każdym uruchomieniu czy to użyję karty graficznej zintegrowanej czy podepnę normalną kartę.

Czy tam coś się spaliło? O co tu biega?

#it #pcmasterrace #komputery #kartygraficzne #nvidia
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

wyjmij karte i baterie, zresetuj bios(odepnij kabel wyjmij baterie 2032) wcisnij power, podepnij zasilanie, odpal bez karty i wyjmij jedna kosc ramu jak masz 2 niech sie plyta przetrenuje z ramem, wloz karte, odpal, jak dalej nie wstaje moze zasilacz dostal strzala.
sprawdz konektory od zasilania karty(upewnij sie ze masz 2 osobne kable z psu do karty a nie zadnen rozgaleziacz bo to i tak z czasem ubije psu) upewnij sie ze
  • Odpowiedz
@Krafti

sprawdz konektory od zasilania karty(upewnij sie ze masz 2 osobne kable z psu do karty a nie zadnen rozgaleziacz bo to i tak z czasem ubije psu)

Typie, to jest karta serii 50 i zasilacz z 12vhpwr
  • Odpowiedz
@Ralphs: i tak zresetuj bios i pobaw sie, ja mam zapasowego kompa z radkiem hd7770 i zeby wstal musze go pwercyclowac z odpietym zasilaniem karty kilka razy zanim mi wogole zapostuje. im wiecej problemow wyeliminujesz tym bedziesz pewniejszy gdzie problem, mozesz miec problem w 10 roznych miejscach a jak nawet nie odpala obrazu to uja sie dowiesz jak juz go postawisz do windy to wejdz w narzedzia administracyjne i sprawdz
  • Odpowiedz