Wpis z mikrobloga

@cyganztorunia kolega chyba nie bywa za granicą i bazuje tylko na stereotypowym wizerunku białego niczym śnieg Szweda.

Niestety, ale to już przeszłość. Od wielu lat czarnoskórzy są bardzo widoczni na każdym kroku. Nie są to typowi imigranci z ostatnich czasów, a już drugie/trzecie pokolenie. W tym przypadku można mówić o faktach, a kręcenie korbą odbywa się tylko w Twojej głowie.

Dla przykladu - na zdjęciu Elias Ymer, szwedzki tenisista, który urodził
corsa900 - @cyganztorunia kolega chyba nie bywa za granicą i bazuje tylko na stereoty...

źródło: temp_file5129952976650935676

Pobierz
  • Odpowiedz
@corsa900: aha no to te zamachy b-----e pewnie sami na siebie robią (biali Szwedzi). OK sportowiec a jakiś naukowiec, znajdziesz? Widzę że znasz temat. Bo rzucanie czy odbijanie piłeczki znamy. Czyli że przeszłość to ok? Odbijanie piłeczki to to czego i nam potrzeba.
  • Odpowiedz
@cyganztorunia ale co ma do tego stopień wykształcenia? Staram Ci się wytłumaczyć, że czarnoskórzy żyją normalnie w Szwecji od wielu lat. Jest to fakt, a nie jakies lewackie lobby wciskające fantastyczne obrazy, rodem z Netflixa.

Na przytoczonej przez Ciebie reklamie Dope pokazano czarnoskórego, ponieważ już w 2009 był to powszechny obrazek w większości miast, a nie jakaś wydumana anomalia.
  • Odpowiedz
@thus jeśli ktoś urodził się w danym kraju, został wychowany zgodnie z miejscową kulturą, płaci tam podatki, to jest jego pełnoprawnym obywatelem, bez względu na kolor skóry.

Ten sam case co nasz bokser, Izu Ugonoh - facet czarny jak węgiel, typowy afrykański wygląd i nazwisko, rodzice przyjezdni, ale gość urodził się tutaj i po polsku mówi lepiej niż większość troglodytów, których przodkowie mieszkają tu od wieków. Kultywuje/szanuje nasze tradycje, został wychowany
  • Odpowiedz
@corsa900: tak, nie odbieram temu panu obywatelstwa. Pytam czy jak w co 3 reklamie znajdę białego to już osiągnęli cel czy w ogóle nie chcemy nas samych widzieć? Jeszcze masz scenariusz Nigeryjski o który wyżej pytam. Tam wolno?
  • Odpowiedz
@cyganztorunia serio mam Ci tłumaczyć coś tak oczywistego? Biały w Nigerii jest ewnementem/anomalią, stanowiącą znikomy procent populacji. Głównie są to turysci, nikt z Europy praktycznie nie przeprowadza się tam na stałe.

Co innego już w RPA, gdzie odsetek białych jest zdecydowanie większy niż w Nigerii. Dlatego też w RPA bez trudu już natrafi się na reklamy z udziałem białych.
  • Odpowiedz
@corsa900: tak, masz mi wytłumaczyć systemowy, odgórny zakaz. U nas Reserved (LPP) też ma negroidów w reklamie oraz promuje dzieci mulaty. Sami z siebie tacy tolerancyjni. Dzieci z downem nie mają do wyboru? Przy znikomym procencie populacji robią to co inni #woke. Jak powiesz ale oni mają sklepy w Berlinie to pytam czemu nei ma tam ujgura (bawełna) ani bengalskiej szwaczki lub jej dzieci? LPP ich ciśnie
  • Odpowiedz
@cyganztorunia ale ja odnoszę się do pokazanej przez Ciebie reklamy, sprzed 15 lat, gdzie nie było jeszcze tak durnej poprawnosci politycznej i natrętnych podprogowych przekazów. Wtedy bardziej w marketingu reklamowym był to ukłon w stronę szweckiej mniejszosci, która de facto była już mocno zauważalna na ulicach, a nie manipulacja, jak teraz.

Wiem co masz na myśli i po części się zgadzam, bo oglądając przykładowo produkcje Netflixa, w których czarnoskóry gra wikinga
  • Odpowiedz
@corsa900: ok coś widzisz, w UK był serial gdzie czarny "startował" bo białej szlachcianki w 16 wieku, ani czarny nie mieszkał wtedy w UK ani taki mezalians nie był do pomyślenia nawet. Ale w filmie niby historycznym tak zrobili.
  • Odpowiedz
@cyganztorunia nie nie nie, to absolutnie nie jest tak, że nie dostrzegam zjawiska, które masz na myśli, przeciwnie. Kręcenie korbą faktycznie istnieje, bez wątpienia. Zwyczajnie nie widzę go w reklamie z tamtych czasów, użytej przez Ciebie, ale przykładowo we wspomnianych reklamach Reserved w Polsce już tak.
  • Odpowiedz