Wpis z mikrobloga

#komputery

Mam płytę główną MSI MPG X870E CARBON WIFI, podłączyłem 2x dyski NVME (1 przy procku Samsung 980 i drugi Kingston FURY RENEGADE 2TB - oba PCIE 4.0). Temperatury jakie mi pokazuje HWMonitor dla AMD PCH #1 to 76C w spoczynku (musiałem dołożyć wentylator pod chipsetem bo tak to 82C w spoczynku), podczas grania temperatura osiąga do 90-93C. Czy jest to powód do zmartwienia czy po prostu te chipsety się grzeją jak cholera.
leru007 - #komputery 

Mam płytę główną MSI MPG X870E CARBON WIFI, podłączyłem 2x dys...

źródło: 1

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@leru007: no coś masz ewidentnie n------e bo właśnie sprawdziłem z ciekawości u siebie (Aorus X870E Pro Ice) i jest jak na picrelu (idle, odpalony Chrome + VPN).
A co do przyczyny - no ja tu widzę tylko dwie opcje: piekarnik w budzie albo trafiona płyta.

chipsety się grzeją jak cholera

@leru007: a to już osobny temat że topowe chipsety się grzeją, i to od lat. Próbowano coś z
  • Odpowiedz
  • 0
@purrminator: Albo też jedna z przyczyn - c-----o założony termopad xD, może nie dolegać dobrze do chipsetu bądź "ześlizgnął się przy montażu heatsinka - już pewnie nie takie rzeczy były.
  • Odpowiedz
@leru007: no i c--j, screena zapomniałem xD

Obudowa to jedno, jest jeszcze parę czynników które mogą odpowiadać za piekarnik w środku:
- ile wentylatorów i w jakim bilansie (dodatnim/ujemnym) wieją
- jakie GPU i jakie chłodzenie na jakim CPU
- jaki PSU i w jakim
purrminator - @leru007: no i c--j, screena zapomniałem xD

Obudowa to jedno, jest jes...

źródło: temps

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
Moim zdaniem mogli podczas naklejania termopadu wytworzyć się bąbelek powietrza i dobrze nie dolega do chipsetu - ale zobaczę w next weekend jak dostane termopada
  • Odpowiedz
@leru007: a w budzie zakładam na froncie mesh założony. No to poza GPU wszystko w zasadzie dostaje tyle powietrza ile powinno, chipset w szczególności. Próbuj z tym padem w pierwszej kolejności, bo to najmniej kosztowe i pierwsze w kolejce. Może się okazać że na tym się skończy.
  • Odpowiedz
  • 0
@purrminator: Dokładnie - mesh z przodu jest zamontowany. Dam Ci znać na weekendzie jak rozłożę to na czynniki pierwsze i wymienię tego dziada - tak jak Ci pisałem, ludzie na angielskim MSI piszą, że wymieniali te pady na ciut grubsze, żeby lepszy styk był i temperatury z moich 70-80 w IDLE spadły do 50-60.
  • Odpowiedz
  • 1
@purrminator

Przyszedł gelid - dzisiaj od razu po robocie się za to zabrałem. Odkręciłem 6 śrub, wyciągam Ci heatsink a tam co? Brak k---a 2-giego termopadu. Te dałny z MSI nie wsadzili drugiego termopadu i nie ma co się dziwić, że n--------a po 95C xD

Wyciąłem na wzór starego - dwa nowe, wsadziłem, skręciłem i teraz mam takie tempy:
leru007 - @purrminator

Przyszedł gelid - dzisiaj od razu po robocie się za to zabrał...

źródło: 1

Pobierz
  • Odpowiedz
@leru007: z jednej strony, mając w pamięci inby z ostatnich lat (jak np. za Covida któryś z producentów GPU potrafił zapomnieć o termopadzie albo o zdjęciu z niego folii) nie powinno to dziwić za mocno.
A jednak, osobiście uważałem MSI za absolutną topkę producentów płyt głównych i taki fuck up bardzo zaskakuje... QA/QC najwyraźniej się w firmie na głupi ryj wywaliło.

I ofc propsy za skuteczne śledztwo i niskokosztowe rozwiązanie
  • Odpowiedz