Wpis z mikrobloga

Cześć
Kupiłem kamery tp link na dom, wiszą już na domu i są podpięte do kabla
Kabel wychodzi w skrzynce elektrycznej
Ten który mi montował kamery mówił że muszę zamówić jakąś eske żeby zmniejszało prąd inaczej spalą się kamery po podpięciu do skrzynki przez kabel

Pokazywał mi to i wyglądało jak bezpiecznik, ale teraz nie mogę znaleźć co to mogło być. Mówił że kosztuje mi 40 zł, czat gpt nie do końca się o co chodzi a z tym gościem już się nie zobaczę.
Nie dopytywałem o link bo myślałem że sam znajdę na jakims forum ale nic takiego nie widzę

#elektronika #monitoring #budowadomu
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
  • 1
@jakubpl-pl: nie wiem czy do końca o to chodzi
Bo kamery z tego co kojarzę potrzebują 12v w gniazdku jest 230v i nie mogą być bezpośrednio kablem do prądu bez tego czegoś
  • Odpowiedz
@ThEND_22: ok pytanie pierwsze: gdzie jest zasilacz? Kamera ma zasilacz gdzieś koło siebie wpięty do 230V czy zrobił od razu kabel i idzie do szafki. Mam podejrzenie że z tą Ską to mu nie chodziło o bezpiecznik tylko zasilacz i podłączył ci kamerę do kabla w ścianie, który wychodzi w rozdzielni, tyle że kamera jest na 12V i ma dołączony zasilacz. Więc albo byś musiał w szafce ten zasilacz podłączyć,
markhausen - @ThEND_22: ok pytanie pierwsze: gdzie jest zasilacz? Kamera ma zasilacz ...

źródło: 1000024275

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@bystry91ldz: @markhausen

Dokładnie tak
Przy budowie domu zostawiłem wypuszczony kabel który szedł do skrzynki
Kamery podpiął do tego kabla ale jest za, wysoki prąd w kablu i spaliło by kamery więc musi być coś co zmniejszy prąd w
  • Odpowiedz
@ThEND_22: ło kurna, z taką wiedzą typu zmniejszacz prądu to ty pożar prędzej wywołasz. Po pierwsze co to za przewód w tej ścianie, YDY? Jaki przekrój? Bo do 12V to on się średnio nadaje. Jaka jest długość tego przewodu? Bo zdajesz sobie sprawę jakie straty będą na nim? Będziesz musiał wypuszczać pewnie z 16V by na końcu było 12. No i twoim problemem nie jest "zmniejszanie" prądu. W gniazdku/rozdzielni masz
  • Odpowiedz
  • 0
@NieoznaczonaReklama:
Ja tego nie robię na szczęście tylko elektryk, i więcej się nie dowiem bo budowa się oficjalnie zakończyła wczoraj powieszeniem kamer przez tego który mi robił prąd w całym domu
W poniedziałek będzie u mnie drugi elektryk ale tylko do gniazdek więc chciałem mu dać quest poboczny z tymi kamerami i kupić już tą "eske"
Mogłem bardziej dopytać tego co mi montował ale nie było czasu ani nie miał zasięgu żeby mi to
  • Odpowiedz
@ThEND_22: może i montował całość, ale te od kamer nie są do niczego podpięte, więc żaden certyfikat ich nie obejmuje. Możesz by pewny, że chodzi o transformator na szynę din, nie ma innej możliwości podłączenia kamer. Nic wcześniej nie zamówisz nie mając pojęcia co właściwie zrobił ten elektryk, a ten co przyjdzie i tak będzie musiał dostać się do kamer by ustalić co poprzednik mu zafundował. Za poprawianie po kimś
  • Odpowiedz